hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2005-2006年度荃灣巴士路線發展計劃
開啟左側

2005-2006年度荃灣巴士路線發展計劃

dcbf905 發表於 2005-3-9 22:24 | 顯示全部樓層

[ref=155678]kokchun[/ref]  在 2005-3-9 08:19 PM 發表:

D33經汀九
D42就經德士古道
所以關荃灣事(?!)

迪士尼(竹篙灣)係在荃灣區內, 所以所有迪士尼線都關荃灣事 ;)

p.s.234P是否由灣景花園開出?
為何不盡力把事情做到最好
238X 發表於 2005-3-9 22:36 | 顯示全部樓層
[ref=155268]ricky[/ref]  在 2005-3-9 10:45 AM 發表:

與其改為繁忙時間,倒不如將此線延長至葵涌﹗

大佬,有綠小呀。我都知唔快兼要七個半,
但 302 本身都唔係好到可以俾九巴入黎下
話。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
238X 發表於 2005-3-9 22:38 | 顯示全部樓層
[ref=155617]Dennis34[/ref]  在 2005-3-9 07:37 PM 發表:

可能38A客量奇少,又有特快的238X影響。
38A加冷可能因此而被人認為不切實際,故隻字不提。

奇少?你有無搭 38A 架?

想搭冷車的可以去搭 30。
不過 38A 密車少少囉。
238X 發表於 2005-3-9 22:41 | 顯示全部樓層

[ref=155653]chrisappear[/ref]  在 2005-3-9 08:04 PM 發表:

PS:板友回文,經常中英夾雜,加上文法問題,致使閱讀甚為不便.
早前已有其他板友表達不滿,不知板友是否真的願意接受意見呢?

如果佢有打字困難其實直講,又或者打文時
將自己唔明的地方拎出來問都得,我地一定
幫佢。

但如果佢仲係咁落去,又或者佢覺得打到篇
文咁搞笑係有型的話,我唯有投訴。講完。
Ken_Dy 發表於 2005-3-9 23:14 | 顯示全部樓層
[ref=155822]dcbf905[/ref]  在 2005-3-9 10:24 PM 發表:

迪士尼(竹篙灣)係在荃灣區內, 所以所有迪士尼線都關荃灣事 ;)

p.s.234P是否由灣景花園開出?

yes ...  由灣景花園開出 to TST
ricky 發表於 2005-3-9 23:34 | 顯示全部樓層
[ref=155839]238X[/ref]  在 2005-3-9 10:36 PM 發表:

話。

唔一定經葵芳喎,可以經葵興,往葵盛都得0架#
前荃葵青區居民
238X 發表於 2005-3-10 00:05 | 顯示全部樓層

[ref=155911]ricky[/ref]  在 2005-3-9 11:34 PM 發表:

唔一定經葵芳喎,可以經葵興,往葵盛都得0架#

似乎會更唔夠客。
china 發表於 2005-3-10 11:48 | 顯示全部樓層
[ref=155839]238X[/ref]  在 2005-3-9 10:36 PM 發表:

話。

302的客路根本唔係青龍頭至葵芳
而係以下兩種

1 青龍頭/深井至麗城/沙咀道
(佢日間在深井通常已上滿)
2 麗城/沙咀道至葵芳

你想下,一個位可以做兩轉生意
(4.2加3.5/5/6)
總好過只收都你7.5,佢都唔想你坐全程

既然去葵芳又貴又慢
有巴士去到好公道呀...我都唔明點解234A那麼短程
母畏國際橫逆挑戰,以仁除暴必勝必成
china 發表於 2005-3-10 11:54 | 顯示全部樓層
7. 改用中型單層巴士行駛
2005:
234B

8. 改用10米空調雙層巴士行駛
2006:
234B

今年用中型單層----現時浪翠園總站室內部分可廢了
現時234B已有雙層巴士,是否想話06年全雙﹖

9. 改為早晚繁忙時間服務
2006:
234A

很奇怪的建議,現時234A是一條全雙層,非繁時都10分鐘一班
的路線,講客量一定比234B高,又好搵過234B
(無理的屯公附加費)
加上深井人口日增
十幾年前深井只有浪翠和麗都都可以行全日
依家反而唔得﹖

隨非深井有48X啦,都仲可以商量下
不過都係應該234B改做兩味
而唔係234A
母畏國際橫逆挑戰,以仁除暴必勝必成
jackyip 發表於 2005-3-10 11:56 | 顯示全部樓層

[ref=155620]AVD1[/ref]  在 2005-3-9 07:40 PM 發表:
我住荃威花園,我覺得搭39A 改經西樓角路、惠荃路、關門口街及楊屋道往荃灣西站,及改經沙咀道及大涌道往荃威花園,30都經關門口街,沙咀道.我覺得39A全線空調巴士服務收$3.50 太貴.如果我去荃灣西站,我會去荃灣中心轉小巴去荃灣西站.

梗係啦...
95系都好平...
去荃灣西先$2.6...
95M去地鐵站都收$2.3...