hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 旅遊及相片分享/攝影技術討論 (A6) Canon 400D or Sony A100
開啟左側

Canon 400D or Sony A100

a396 發表於 2006-11-14 17:34 | 顯示全部樓層

既然樓主你對鏡頭真係唔熟, 我諗
你最好買 kit 先, kit 同齋機身唔差得
咁遠, 只係唔夠一張金牛o既差距.
kit 裡面支鏡係 EF-S 18-55mm.

不過呢支 EF-S 真係好普通, 建議你
用一段時間之後買兩三支靚o的o既
鏡, 最好長中短各一支, 當然要 zoom
果隻.

以下係我建議o既三支鏡 :
EF 17-40mm f/4 L USM(超 wide,
好貴, 但係防塵防水. 另有支 EF 16
-35mm f/2.8 L USM, 雖然係大光圈,
不過比 17-40mm 貴成倍, 我唔建議
買 16-35mm.)
EF 24-105mm f/4 L IS USM (都好
貴, 但係質素唔錯.)
EF 70 - 200mm f/4 L USM (呢支都
好貴, 不過抗熱能力高, 而且比其他
同系o既輕.)

你講呢兩間雖然有保證, 但係唔算最
抵, 你不妨行多幾間格價, 問o下o的
'sell 士' 有咩送, 比較o下你就知邊間
好o架喇.

仲有, 樓主你買機之前, 最好去 show-
room 試一試機同鏡(鏡就問職員借),
試o左之後, 你覺得邊支鏡o岩你心水,
你就可以入貨喇.

獨派交通迷同政治學人
wong 發表於 2006-11-14 20:00 | 顯示全部樓層
原帖由 a396 於 2006-11-14 17:34 發表
既然樓主你對鏡頭真係唔熟, 我諗
你最好買 kit 先, kit 同齋機身唔差得
咁遠, 只係唔夠一張金牛o既差距.
kit 裡面支鏡係 EF-S 18-55mm.

不過呢支 EF-S 真係好普通, 建議你
用一段時間之後買兩三支靚o的o既
鏡, 最好長中短各一支, 當然要 zoom
果隻.

以下係我建議o既三支鏡 :
EF 17-40mm f/4 L USM(超 wide,
好貴, 但係防塵防水. 另有支 EF 16
-35mm f/2.8 L USM, 雖然係大光圈,
不過比 17-40mm 貴成倍, 我唔建議
買 16-35mm.)
EF 24-105mm f/4 L IS USM (都好
貴, 但係質素唔錯.)
EF 70 - 200mm f/4 L USM (呢支都
好貴, 不過抗熱能力高, 而且比其他
同系o既輕.)

你講呢兩間雖然有保證, 但係唔算最
抵, 你不妨行多幾間格價, 問o下o的
'sell 士' 有咩送, 比較o下你就知邊間
好o架喇.  

仲有, 樓主你買機之前, 最好去 show-
room 試一試機同鏡(鏡就問職員借),
試o左之後, 你覺得邊支鏡o岩你心水,
你就可以入貨喇.

嘩~~支支都L,叫人點買ar,價錢afford得起,重量都未必得la

莫非Canon低,中價鏡真係咁唔掂?

L鏡,Canon自已都識推介la~XDDD
a396 發表於 2006-11-14 22:53 | 顯示全部樓層
原帖由 wong 於 2006-11-14 20:00 發表

嘩~~支支都L,叫人點買ar,價錢afford得起,重量都未必得la

莫非Canon低,中價鏡真係咁唔掂?

L鏡,Canon自已都識推介la~XDDD

咁我唔係迫佢買, 你唔駛咁大反應
o卦? 我只係建議o者.

既然係咁, 我就俾樓主另外兩支鏡
o既入貨選擇 :

EF 28 - 105mm f/3.5 - 4.5 II USM
EF 55 - 200mm f/4.5 - 5.6 II USM 或
EF 75 - 300mm f/4 - 5.6 III USM

仲有一支定焦鏡係好實用, 佢就係
EF 50mm f/1.8 II, 我覺得佢有大光
圈之餘, 價錢平, 當然佢個膠質感
就梗有喇, 在所難免.

仲有一點我要講o既係, 我唔建議大
家買副廠鏡, 聽聞某人用緊支副廠
鏡壞o左, 拎去o左, 點知就換o黎一
肚氣. 所以買鏡最好都係用番原廠
喇.
獨派交通迷同政治學人
stephen413 發表於 2006-11-15 01:18 | 顯示全部樓層

原帖由 a396 於 2006-11-14 22:53 發表

咁我唔係迫佢買, 你唔駛咁大反應
o卦? 我只係建議o者.

既然係咁, 我就俾樓主另外兩支鏡
o既入貨選擇 :

EF 28 - 105mm f/3.5 - 4.5 II USM
EF 55 - 200mm f/4.5 - 5.6 II USM 或
EF 75 - 300 ...

你呢三枝鏡, 我都用過其中兩枝....
EF 28-105mm f/3.5-4.5 II USM用響APS-C D-SLR個range唔好用,
at least買24mm起首的鏡, 同DC仔相距較少(35 vs 38.4mm vs 44.8mm)...
枝鏡銳利度一般, 都幾易入塵, 係built quality, 操控好過kit鏡....

EF 75-300mm f/4-5.6 III USM, 爛鏡一枝, 當年仲用緊菲林時, 晒4R相
都有紫邊, 如果E+用D-SLR響mon  100%睇, 四個字: 不堪入目.....
買左4個月後即刻轉手, 上EF 70-200mm f/4L USM, 唔洗煩

EF 75-300mm f/4-5.6 III USM表面上就話係USM, 但好可惜, 佢只係用
平價的Micro USM摩打, 而唔係Ring-type USM, 對焦
慢(過200mm打後最明顯), 前組回轉延伸的對焦方法, 用
CPL又唔方便, 又冇Full Time Manual Focusing或者內對焦設計, 咁ge
價位買枝Sigma 70-300MM f/4-5.6 APO Macro仲
好, 起碼微距能力都有1:2....計牌面, 呢枝都好抽過Canon的
75-300mm III USM

我最初都以為中價Zoom鏡會有d奇葩, 不過花左幾千蚊的結論
係上L鏡/定焦吧, 唔追求質素可另作別論...
Panasonic G1 + GF1 + Olympus E-PL2 + E-5
orange 發表於 2006-11-15 01:35 | 顯示全部樓層
原帖由 a396 於 2006-11-14 22:53 發表

仲有一點我要講o既係, 我唔建議大
家買副廠鏡, 聽聞某人用緊支副廠
鏡壞o左, 拎去o左, 點知就換o黎一
肚氣. 所以買鏡最好都係用番原廠
喇.

副廠鏡其實都有好野,例如指Tamron A09便是一例,
機件要壞原廠一樣會搞到你一肚氣.

有能力可以負擔得起咪買L鏡,始終L鏡係俾到人信心
去用,但一般影相,普通金圈鏡,其他廠出品甚至跟機個
支鏡其實已經夠用,最重要係摸熟部機先,買邊支鏡都係
後話
益童學校,全民教育
hr1918 發表於 2006-11-15 21:45 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2006-11-15 01:35 發表

副廠鏡其實都有好野,例如指Tamron A09便是一例,
機件要壞原廠一樣會搞到你一肚氣.

有能力可以負擔得起咪買L鏡,始終L鏡係俾到人信心
去用,但一般影相,普通金圈鏡,其他廠出品甚至跟機個
支鏡其實已經夠用 ...

你講得岩呀 ,淨係同一部機配配原廠鏡就會走焦,用副廠鏡會無事都聽唔少
副廠唔一定無好野,而且正如維珍兄講,Canon平zoom真係無乜好野,同樣價錢下副廠鏡反而比到更高質素

PS.A09真係一唔錯,好後悔放左
鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程
wong 發表於 2006-11-15 23:40 | 顯示全部樓層

如果落400D既話,龍記A16應該係唔錯既選擇
 樓主| pstommy 發表於 2006-11-17 14:30 | 顯示全部樓層
我買左部Canon EOS 400D喇

因為尋日經過又一城間豐澤,被個價錢&個sales銷售技巧&贈品的吸引下,就以$6500買左部Canon EOS 400D Kit,送1GB CF card、不原裝相機袋、螢幕保護貼、腳架,之後用埋HSBC信用卡的積分再減左$12。

順帶一提,又一城豐澤呢個sales,佢的銷售技巧同顧客服務就真係值得一讚,非常pro,解釋得好詳細好體貼,佢叫Felix Lau,值得讚許
更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
無名 發表於 2006-11-17 18:14 | 顯示全部樓層
原帖由 pstommy 於 2006-11-17 14:30 發表
我買左部Canon EOS 400D喇

因為尋日經過又一城間豐澤,被個價錢&個sales銷售技巧&贈品的吸引下,就以$6500買左部Canon EOS 400D Kit,送1GB CF card、不原裝相機袋、螢幕保護貼、腳架,之後用埋HSBC ...

去豐澤?sales銷售技巧又好得?
咁有冇被佢sell 到你參加個搵笨保養計劃?
hr1918 發表於 2006-11-17 19:06 | 顯示全部樓層

原帖由 無名 於 2006-11-17 18:14 發表

去豐澤?sales銷售技巧又好得?
咁有冇被佢sell 到你參加個搵笨保養計劃?

$6500..想唔好招呼都唔得啦
雖然都算ok既,不過搭多個站去旺角,應該再平到兩三舊

不過都恭喜樓主新機入手 ,影多d靚相

鄉趕鐵路 用錢鋪出新里程