hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 電腦及資訊科技與產品 兩部電腦上網一問
開啟左側

兩部電腦上網一問

AVD1 發表於 2006-11-12 12:19 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

本人有兩部電腦
一部係用 Window ME
一部係用 Window XP (Home)

咁而家得 Window XP 個部上得網
而家我想連令外一部 Win ME 個部都可以

唔知需要 D 咩呢 ?
係唔係要做一個 Server 呢 ?
點做呢 ?

Thank You Very Much ~~~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
EG8196 發表於 2006-11-12 15:35 | 顯示全部樓層
Router
 樓主| AVD1 發表於 2006-11-12 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 EG8196 於 2006-11-12 15:35 發表
Router

姐係點 ?
dcyw 發表於 2006-11-12 21:56 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2006-11-12 21:11 發表

姐係點 ?

可以買個Broadband Router。
kitarolo 發表於 2006-11-12 22:29 | 顯示全部樓層
方法有兩個:

方法一(已過時,不建議使用)

用速度較好的一部電腦(假設是 A),裝兩張 LAN 卡,
另一部電腦 B 一張就夠了. 把寬頻公司的輸入線駁
到電腦 A 其中一個 LAN Port, 另一端把 A,B 兩部電腦
互聯,再使用 WinRoute 之類的軟件(通常可免費下載)
安裝於電腦 A 即可,即類似把電腦 A 做 server 的方式.

缺點 : 1) 電腦 A 會被拖到好慢;
2) 電腦 A 必須長期開著,否則電腦 B 不能獨立使用寬頻;
3) 現代電腦多有 Onboard LAN, 設定較麻煩,不適合初學者.

方法二 : 外置 Router
只要到較誠實的電腦用品店,說要共用寬頻,店員會有所
推介,而且多數牌子的說明書,會詳列不同寬頻公司的設定
方式,一般用家都能於十分鐘內完成! 而且百多元就有一部,
也完全沒有上述的三大缺點.

注意 : 不論上述任一方式,對於 Peer-to-Peer (或稱 P2P) 的
軟體,例如 ICQ, MSN用戶的檔案收發,同一時間只有一部電腦
可以進行,需要在 Router 之內設定.

KV9033 發表於 2006-11-13 02:04 | 顯示全部樓層
無睇近呢個星期既roadshow嗎?
講電腦果個節目有講boardband router

樓主| AVD1 發表於 2006-11-13 18:25 | 顯示全部樓層

原帖由 KV9033 於 2006-11-13 02:04 發表
無睇近呢個星期既roadshow嗎?
講電腦果個節目有講boardband router

近來我坐巴士都冇開 Roadshow , 一係就冇 RS (新車) ~~~
 樓主| AVD1 發表於 2006-11-13 18:26 | 顯示全部樓層
原帖由 kitarolo 於 2006-11-12 22:29 發表
方法有兩個:

方法一(已過時,不建議使用)

用速度較好的一部電腦(假設是 A),裝兩張 LAN 卡,
另一部電腦 B 一張就夠了. 把寬頻公司的輸入線駁
到電腦 A 其中一個 LAN Port, 另一端把 A,B 兩部電腦
互聯,再 ...

唔知 Router 貴唔貴呢 ?
AD18 發表於 2006-11-13 18:44 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2006-11-13 18:26 發表

唔知 Router 貴唔貴呢 ?

其實真係有平有貴
不過平既都係 $200 幾就買到
呢度有得比你睇

我自己都係用果隻牌子 ( Buffalo ) 既 Router
都真係幾好用
通常我屋企就係部 Desktop 同 Notebook 一齊上網
就算兩部機一齊上網
都唔會點影響個傳送速率

不過部 Desktop 要開黎上網既時候
都要開埋個 Router
要針對ADL呢間如此垃圾既車廠,理由唔需要多
 樓主| AVD1 發表於 2006-11-14 18:47 | 顯示全部樓層

原帖由 AD18 於 2006-11-13 18:44 發表

其實真係有平有貴
不過平既都係 $200 幾就買到
呢度有得比你睇

我自己都係用果隻牌子 ( Buffalo ) 既 Router
都真係幾好用
通常我屋企就係部 Desktop 同 Notebook 一齊上網
就算兩部機一齊上網
都唔 ...

唔知 Router 係點 o既 樣呢 ?
因我真係連 Router 都唔知係咩 ~~~`