hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) [問] Foilcat 同 Jetfoil 有咩分別 ?
開啟左側

[問] Foilcat 同 Jetfoil 有咩分別 ?

cacilhas 發表於 2006-11-15 20:00 | 顯示全部樓層

原帖由 wwc 於 2006-11-15 19:42 發表
亷頗老矣!尚能飯否?.........jetfoil的狀况!
寫字樓班友慳返d 電 , 慳返d 紙 , 慳返d 心機
諗過第二d 慳 $$ 方法 , 唔好淨係識裁員 , 咁d jetfoil 仲可以整多幾次
santi_celestial 發表於 2006-11-15 20:02 | 顯示全部樓層
亷頗老矣!尚能飯否?.........jetfoil的狀况!

絕對贊同.......真的老矣
guia 發表於 2006-11-15 20:07 | 顯示全部樓層
原帖由 santi_celestial 於 2006-11-15 20:02 發表

絕對贊同.......真的老矣

jetfoil可算是港澳市民集體回憶
不知他日百年歸老, 人們會否又一窩蜂去影啦
cacilhas 發表於 2006-11-15 20:28 | 顯示全部樓層

原帖由 guia 於 2006-11-15 20:07 發表

jetfoil可算是港澳市民集體回憶
不知他日百年歸老, 人們會否又一窩蜂去影啦
難d wor , 星星輪係港內 , jetfoil 係境外
唔通特登租浮(等) 黎俾人影 ?
guia 發表於 2006-11-15 20:37 | 顯示全部樓層
原帖由 cacilhas 於 2006-11-15 20:28 發表
難d wor , 星星輪係港內 , jetfoil 係境外
唔通特登租浮(等) 黎俾人影 ?

要影0既一定有方法0既
santi_celestial 發表於 2006-11-15 22:56 | 顯示全部樓層

請問各路英雄,高手,

1.929 既life cycle可以挨幾耐呢?

2. 仲有我在信德中心下面靠岸4個泊位久不久就見到D 929停係度,
有D著綠色工人衫褲的人員(應該是技術員)在船尾打開艙
蓋維修,一陣又開動引擎,唔知係唔係定期例行檢查呢?

3. 如果係,929 D 保養都好似好周全同緊密咁wor,係嗎?
亷頗雖則老矣,但仍老而彌堅....可挨多幾年吧..?

4. 我呢半年都唔祗一次在信德中心下面等車,試過有幾次都見有929泊
靠岸果4個泊位, 仲唔止一次近距離聽到佢全速開動引擎,原來船外
佢副偈D聲都好犀利,祇見它Full load test左一陣就熄左...
反而tricat D開船聲冇929咁犀利,靜得多, 因為929 副偈D聲,我同等車D
人都要(暗)住隻耳..D 聲真係好"堅"..究竟Tricat 係咪静過 929好多呢?

5. 信德中心下面靠岸果4個泊位好似未見過有Tricat 泊埋去做
一D好似以上既例行檢查,衹係見過一次BARCA泊在最前面的一個
泊位而己,對嗎?

6. Foilcat 用油係咪犀利過 Tricat 同929呢?

多謝各路高手回答,,多謝,多謝

guia 發表於 2006-11-15 23:23 | 顯示全部樓層

原帖由 santi_celestial 於 2006-11-15 22:56 發表

請問各路英雄,高手,
5. 信德中心下面靠岸果4個泊位好似未見過有Tricat 泊埋去做
一D好似以上既例行檢查,衹係見過一次BARCA泊在最前面的一個
泊位而己,對嗎?

好簡單, 因為遠東(FEH)0既船同港澳(HMH)0既船係分開做野架囉
MK2010 發表於 2006-11-16 00:08 | 顯示全部樓層
原帖由 guia 於 2006-11-15 23:23 發表

好簡單, 因為遠東(FEH)0既船同港澳(HMH)0既船係分開做野架囉

無錯,說得對,就等於中國收回香港一樣,香港都是不用中國管治,分開做野
MK2010 發表於 2006-11-16 00:24 | 顯示全部樓層
原帖由 santi_celestial 於 2006-11-15 22:56 發表

6. Foilcat 用油係咪犀利過 Tricat 同929呢?

其實用gas turbine 的船一定用好多油,我想香港只得何生養得起這班gas turbine船隊,你睇吓d CKS(順德,中山,蓮港湖,...............等等)都養唔起d gas turbine,分分轉回柴油引擎就知,仲有就係之前CKS 的 gas turbine,無技術及儀器大修自已的引擎,吓吓要寄回外國大修,成本又多了.
據我所知,現在只得遠東(FEH)的jetfoil及foilcat引擎是自已大修,而港澳(HMH) tricat引擎仍然是寄回外國大修

有錯的話請指教

santi_celestial 發表於 2006-11-16 02:05 | 顯示全部樓層

原帖由 MK2010 於 2006-11-16 00:24 發表

其實用gas turbine 的船一定用好多油,我想香港只得何生養得起這班gas turbine船隊,你睇吓d CKS(順德,中山,蓮港湖,...............等等)都養唔起d gas turbine,分分轉回柴油引擎就知,仲有就係之前CK ...

寄回外國大修都好甘jer....仲要運費...又要時間,隻船又停埋唔行得.
唔怪得之你話其他D公司CKS都唔用燃氣鍋錀Engine la...

many thanks.