hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 香港的大學生及老師
開啟左側

香港的大學生及老師

JX9097 發表於 2006-12-9 14:53 | 顯示全部樓層

原帖由 fw1321 於 2006-12-9 14:36 發表
要求畀 notes 仲未算最過分, 上年我讀 yr1 見過有同學問個 professor
有冇 past paper 派

依家考CE/AL咩...
邊有past paper呢樣嘢ga
fw1321 發表於 2006-12-9 16:17 | 顯示全部樓層
原帖由 Quanta 於 2006-12-7 21:02 發表
佢主要問題係態度唔好
英文差過佢多多聲的都大有人在,尤其係 d 大陸 Professor 同 Tutor...
佢地 d 英文真係少 d "想像力"都聽唔明

英文好有助大家理解我都會認同, 但係我覺得最重要o既係佢地
有冇 heart 教書。今個 sem 我 take 其中一個 course, 因為某 d
理由果個 instructor 由第二個 department 抽調過o黎, 由第二課
開始教, 不過佢完全畀唔到大家一個感覺佢係識果科。

呢科可以話係呢個 sem 最難果科, 第一課由 programme leader
客串住先, 佢話基本上每個星期都會有一次 test。大部分人聽到
test 都好鬼死緊張, 因為平時分都好重要o麻。

佢教之前循例介紹下自己, 聽佢英文咁好, 本來諗住之後都會好過
d。點知上佢第一堂, 已經冇乜好印象。首先佢似乎備課不足, 頭果
版紙佢用自己文字去教, 跟住就越來越唔對路... 接住果幾版有關
理論o既o野佢照讀都算喇, 有關數式o既o野就用藉口飛晒佢。一堂
預算用兩小時教完o既內容, 結果佢用極速不足 40 分鐘就飛晒。
之後佢可能見有時間剩, 仲諗住飛埋之後果課, 點知佢 send 畀大家
o既 notes 冇人收到, 佢開頭仲好驚訝, 認為我地冇 check e-mail, 之後
大家 check 多次 mail 都唔見佢份 notes。咁佢就決定下堂先教書, 叫
大家做一個 test, 呢樣o野本來都係我地預算之內, 我地一心諗住佢會
測番之前果課, 點知佢話測今堂o既o野, 仲要測番 d 數式, 大家都唔
願意啦, 跟住大家議論o左一餐佢就將個 test 押後一星期。結果果堂
三小時o既堂未到 50 分鐘已經落堂...

跟住果幾堂佢每次都例牌遲 15 分鐘開始, 跟住講一大輪廢話先開始
講書, 講書每次都係 50 分鐘內攪掂, 呢個 course 果 d 數式佢一律
飛晒 (最弊果 d 數式都幾重要下)。之後等 tutor o黎 test 果陣, 佢r
粒聲唔出就走o左。如是者去到 sem 中間果陣, 班代表就傳 d 紙畀
我地表達意見, 於是部分人就表達o左意見。之後果個 instructor
就拖長時間o黎教, 一課裏面幾乎每一個 section 都要我地答問題先
開波, 跟住書就一樣照讀, 差在佢會將 d 基本 concept 寫出o黎, 本來
冇o既 brake 變做一次過廿幾三十分鐘o既 brake。感覺上佢有改善
到, 不過佢最此至終都係避o左數式同埋應用o既o野。
fw1321 發表於 2006-12-9 16:42 | 顯示全部樓層
原帖由 JX9097 於 2006-12-9 14:53 發表

依家考CE/AL咩...
邊有past paper呢樣嘢ga

CityU 某 d 科都有 past paper 睇, 差在要自己去 lib 搵或且上網下載。
有 past paper o既原意係想大家知道考試o既形式, 等大家溫書效率
高 d, 呢個出發點都可以理解。不過香港有部分學生始終習慣於操練
past paper 果種模式, 上到大學仲脫唔到果個影響, 所以有部分
professor 為o左要改變呢班學生對學習o既看法, 索性冇 past paper
畀。
U-157星之Kelvin 發表於 2006-12-9 18:48 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2006-12-7 17:00 發表
香港教育制度的問題。
中學果陣已經不斷俾 notes 呢樣野寵壞左,去到大學就繼續係咁,
你唔派 notes 就係錯!

呢個就係「雞精文化」。

我個妹就係咁,佢科科得
但仲要老師不斷俾 notes

我問佢點解,佢話無 notes 會唔舒服

回想當年我讀中四時仲有俾 notes ,但上到中五就唔再俾 notes
令我學識自己在書 make 重點

仲有唔會俾 answer ,一定要自己諗 answer
自此我亦唔拎 notes ,又唔求俾 answer

上到大學只係在professor 認為有需要先拎 notes
FBI2 發表於 2006-12-10 08:58 | 顯示全部樓層
原帖由 pakchi70 於 2006-12-6 08:09 發表
http://www.youtube.com/watch?v=ypaO4sxFC5s

香港嘅大學....真係估佢唔到
咁嘅英文都教大學....教中小學唔掂都算....教大學喎......唉....
我響英國讀所以唔多清楚,呢度有無大學生可以分享下 ...

我在理工時,YEAR 1和2已經充分見識過港式英文和內地式英文.
上佢地堂倒不如拎佢D筆記自己讀,唔識先走去用廣東話/普通
話私人問佢.最慘係有D老師的筆記又做得差,自己有料又教唔到
人.當我去芬蘭作交換生時,當地老師的英文好得多(雖然有西班
牙口音),我上堂時都專心好多.

下個SEM我都唔希望遇見一些英文唔掂的老師用英文教,就算
唔好彩見到,都事先叫佢放水,等我A左科野算數.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kwyeung 發表於 2006-12-10 13:18 | 顯示全部樓層
原帖由 fw1321 於 2006-12-9 16:42 發表

CityU 某 d 科都有 past paper 睇, 差在要自己去 lib 搵或且上網下載。
有 past paper o既原意係想大家知道考試o既形式, 等大家溫書效率
高 d, 呢個出發點都可以理解。不過香港有部分學生始終習慣於操練
...

hku好多professor / tutor反而會強調做past paper呢樣野...
咁做其實都無可厚非, 無論你識幾多野, 唔識考試都係唔掂...
kwyeung 發表於 2006-12-10 13:35 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2006-12-10 08:58 發表

我在理工時,YEAR 1和2已經充分見識過港式英文和內地式英文.
上佢地堂倒不如拎佢D筆記自己讀,唔識先走去用廣東話/普通
話私人問佢.最慘係有D老師的筆記又做得差,自己有料又教唔到
人.當我去芬蘭作交換生時 ...

有時上堂遇到內地tutor, 我係想像唔到有人講英文可以
好似講火星話咁, 整個powerpoint可以隔幾句就錯文法...
呢類tutor俾我既感覺係不負責任。

我唔知佢係咪忙到抽唔到時間去改進自己既英文,
但起碼佢要俾人感覺係溝通得到, 甚至唔好連班學生
答完問題佢聽唔明。

我讀緊呢一科見過唔少內地學生, 學期頭佢地可能係有口音,
但sem尾英文已經好過唔少香港學生, 我更加覺得呢類tutor
係咪要反省下...
053h4 發表於 2006-12-12 22:56 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2006-12-12 23:04 | 顯示全部樓層
art0925 發表於 2006-12-26 17:10 | 顯示全部樓層

Pass paper, I don't even give them to the student in my tutorial (especiallly HK student, and some Asian student) cause I've seem then make copied off of them for cheating in Exam (since in US, there are straight copyright laws in any professor material, and after my professor know about it, he gave a F to the 2 HK/ Taiwanese student that copied it off) as I've already stated, for reference use only in class, cannot photocopy.  I think recently alot of newer HK students are lack the knowledge of ethic and enthusiams in class...maybe because HK education system changed and cause this kind of action...as alot of fellow students and collague have mension, maybe they have to raise the penalty of copying and dishonest behavior to deportation and ban them from entering US again...rather then getting a F...

原帖由 fw1321 於 2006-12-9 14:36 發表

要求畀 notes 仲未算最過分, 上年我讀 yr1 見過有同學問個 professor
有冇 past paper 派