hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) [新聞]舊天星碼頭鐘樓被拆除 市民到場抗議 ...
開啟左側

[新聞]舊天星碼頭鐘樓被拆除 市民到場抗議

guia 發表於 2006-12-13 18:44 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2006-12-13 18:26 發表
其實正如其他板友所述,早於一九八九年政府提出「玫瑰園計劃」時,便要計劃清拆皇后碼頭、天星碼頭、卜公碼頭及統一碼頭;但是於一九九六年清拆卜公碼頭及統一碼頭時,又不見有市民以「集體回憶」為理由保留,反 ...

卜公碼頭及統一碼頭 早於1993年拆掉
manlok 發表於 2006-12-13 18:45 | 顯示全部樓層
原帖由 Aboveday 於 2006-12-13 18:39 發表
引我早前在鄰板貼文中的一段:

政 府 剷 除 了 天 星 碼 頭 ,
也 同 時 剷 除 了 那 一 些 素 來 不 關 心 香 港 規 劃 ,
文 化 保 育 政 策 的 人 心 中 所 存 的 僥 倖 ,
以 為 經 過 冗 長 法 定 程 序 ...

根本就係政府出術,避重就輕,以為將單野陰之陰之過左骨就算..
政府不是民選之過,如果我地一人一票選特首?
我諗大家實一人一票轟佢落台
Aboveday 發表於 2006-12-13 19:10 | 顯示全部樓層
原帖由 manlok 於 2006-12-13 18:45 發表

根本就係政府出術,避重就輕,以為將單野陰之陰之過左骨就算..
政府不是民選之過,如果我地一人一票選特首?
我諗大家實一人一票轟佢落台

加上大部份香港市民對文物保育極其冷漠(有心的特別有心),
立法會議員質素有待提昇,
多次討論仍然給政府輕易過骨,對規劃全局了解不足,亦無前瞻性.
責任並非全在政府一方.
LA16-3ASV465-51 發表於 2006-12-13 19:27 | 顯示全部樓層

都係果句,一個地方發展得快既後果就係無歷史可言!

今次事件好好地反映左香港人既某D特性
1)唔真係臨到最後果刻都唔珍惜;
2)跟熱潮做野,熱潮一過則復無人問津之景;
3)正如Guia兄所常說,親疏有別。

今次天星攪到咁大單,除左係傳媒落力炒作之外
我覺得係個新碼頭過度仿古所致。
如果起個咁上下樣的,唔理上面個鐘一唔一樣,睇黎都唔會咁多人係度嘈。

對於孫公話起番個碼頭出黎,我覺得無補於事
拆左就係拆左,好多野係要跟周圍既人事物同埋佢既故事放埋一齊先有意思
即係好似人力車咁,就算架真野入博物館又如何?
根本無左本身存在係人力車身邊既人同事,留底既只有幾句歷史
咁樣就算點嘔都搵唔番最原本果種感覺。

多言了。
KR1691@102 發表於 2006-12-13 19:56 | 顯示全部樓層
如果拆天星鐘樓引發嘅一連串風波,成功喚醒香港人珍惜保衛固有建築文化,未嘗唔係一件好事。

除咗天星,重有好多集體回憶危如纍卵,例如中環街市,灣仔街市,太原街小販檔,等住俾政府剷除,大家又有冇留意?

只怕天星事件搞大咗,引來各黨派議員群起抽水,然後曾特首搞些少掩眼法,做少少「順應民意」功夫,令到各方團體皆大歡喜,鳴金收兵,令到事件結束;但事實係保育文化(實際係唔保育)嘅政策依舊,然後有另一宗(甚至不只一宗)翻版天星鐘樓事件,咁就係香港人嘅悲哀。
guia 發表於 2006-12-13 20:03 | 顯示全部樓層
原帖由 KR1691@102 於 2006-12-13 19:56 發表
如果拆天星鐘樓引發一連串風波,成功喚醒香港人珍惜保衛固有建築文化,未嘗唔係一件好事。

除天星,重有好多集體回憶危如纍卵,例如中環街市,灣仔街市,太原街小販檔,等住俾政府剷除,大家 ...

香港人向來如是...
剛聽到示威人仕策動燭光晚會及計劃發動數以萬計 市民上街逼政府就範..
另外舊天星碼頭已復工, 躉船已運走部份泥頭

3ASV196 發表於 2006-12-13 20:11 | 顯示全部樓層

原帖由 KR1691@102 於 2006-12-13 19:56 發表
如果拆天星鐘樓引發嘅一連串風波,成功喚醒香港人珍惜保衛固有建築文化,未嘗唔係一件好事。

除咗天星,重有好多集體回憶危如纍卵,例如中環街市,灣仔街市,太原街小販檔,等住俾政府剷除,大家 ...

好多時, d人講一套, 做又一套....
好似d人講環保, 話香港污染, 不過想d人坐少d車, 製造少d
垃圾, 用少d電, 都好難lu

講保衛固有建築文化? 其實唔只d 公共建築, 仲有好多私人唐樓...
但大把舊樓業主都想URA快d收樓, 拎筆$$$ 之後走, d 舊樓,
實際都無咩人想住想留.....要整又無人夾錢....
但當真係無晒, 又話d 舊樓無晒, 破壞社區, 無晒文化...真是矛盾...

香港社會不斷改變, 不斷進步, 但香港人本身好多時都好矛盾,
唔想付出, 唔想去做, 但又想進步, 又想保衛文化, 真係難搞lu..
3ASV196.KE7270
Aboveday 發表於 2006-12-13 20:26 | 顯示全部樓層
曾特首的管治能力又受到考驗喇..
燭光晚會,遊行示威都要向警方申請不反對通知書,
不知警方會不會以發起團體今天拒絕和警方合作,
與警方發生肢體衝突
為理由拒絕發出不反對通知書?

KR1691@102 發表於 2006-12-13 20:50 | 顯示全部樓層
原帖由 guia 於 2006-12-13 20:03 發表

剛聽到示威人仕策動燭光晚會及計劃發動數以萬計 市民上街逼政府就範..
另外舊天星碼頭已復工, 躉船已運走部份泥頭

「發動『數以萬計』市民上街」?目標定得太高噃,我唔敢樂觀,會有咁多人響應。

唔理點都好,你有你示威,我有我拆碼頭,拆晒之後,件事就當解決咗,傳媒唔再報,市民唔再關心。

香港人情緒熱得好快,冷得亦急,呢個係香港特色!想做個有影響力嘅有心人,認真唔容易。
guia 發表於 2006-12-13 20:54 | 顯示全部樓層

原帖由 KR1691@102 於 2006-12-13 20:50 發表

「發動『數以萬計』市民上街」?目標定得太高,我唔敢樂觀,會有咁多人響應。

唔理點都好,你有你示威,我有我拆碼頭,拆晒之後,件事就當解決,傳媒唔再報,市民唔再關心。

香港人情 ...

他們是打算仿傚當年反廿三條立法發動數以十萬人逼政府就範
暫時見到呢可能性接近零...

因為有一千人去都多了, 拆天星同不同反廿三條立法....

另外聽某些地盤工作人士講, 舊碼頭內很多間格已拆卸~