hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) [新聞]舊天星碼頭鐘樓被拆除 市民到場抗議 ...
開啟左側

[新聞]舊天星碼頭鐘樓被拆除 市民到場抗議

guia 發表於 2006-12-13 23:55 | 顯示全部樓層

AVW2 發表於 2006-12-13 23:55 | 顯示全部樓層
有無人知  皇后碼頭  現況如何

THX
2A_DL13 發表於 2006-12-14 00:00 | 顯示全部樓層
原帖由 AVW2 於 2006-12-13 23:55 發表

THX

九號碼頭都未開,皇后碼頭仲用緊,不過唔知係咪規劃的時間
失誤,小食亭早已被要求結業。
guia 發表於 2006-12-14 00:06 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW2 於 2006-12-13 23:55 發表

THX

聽工人講..9號碼頭未整好
預計年尾先開...宜家日日試泊船
一旦完工就可以封皇后碼頭
da54 發表於 2006-12-14 00:13 | 顯示全部樓層
原帖由 guia 於 2006-12-13 18:13 發表

我想都是啦...上次中環填海三期都是打了樁才反對
皇后碼頭可能又係圍左板之後又一次闖入去示威

我想焦點對比
舊鐘樓80%, 舊天星碼頭15%, 皇后碼頭5%

唉,呢個就係講的親疏有別!
等我寫封信俾立法會個工務委員會要求關注下先....

P.S. 最好就係十號碼頭起返做皇后碼頭複製品~
至於你們信不信?反正我信了
da54 發表於 2006-12-14 00:34 | 顯示全部樓層
原帖由 lok1032 於 2006-12-13 23:37 發表

難得的"為民請命博出位" 機會, 邊個會放過

呢個社會就係互相利用的社會,
難得班議員肯出黎宣傳下保護文物,
點都好過淨係識係 HK Club high tea....
至於你們信不信?反正我信了
novkovsky 發表於 2006-12-14 00:38 | 顯示全部樓層

原帖由 da54 於 2006-12-14 00:13 發表
P.S. 最好就係十號碼頭起返做皇后碼頭複製品~

其實都要
如果唔係無線點拍跳海戲

其實天星個鐘點解唔拿出來拍賣?起碼有心人又可以keep到…但又唔驚個鐘比工人當垃圾拿去?
sSie~~Find you later.
guia 發表於 2006-12-14 00:48 | 顯示全部樓層
原帖由 novkovsky 於 2006-12-14 00:38 發表

其實都要
如果唔係無線點拍跳海戲

其實天星個鐘點解唔拿出來拍賣?起碼有心人又可以keep到…但又唔驚個鐘比工人當垃圾拿去?

大家要搞清楚...個"鐘"本身係屬天星0既, 即係私產, 天星小輪已拆下領回
鐘樓及碼頭本身則係公物
guia 發表於 2006-12-14 08:37 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2006-12-14 00:34 發表

呢個社會就係互相利用的社會,
難得班議員肯出黎宣傳下保護文物,
點都好過淨係識係 HK Club high tea....

各大報紙都有講, d議員出來是志在打擊行政長官
TP人 發表於 2006-12-14 14:00 | 顯示全部樓層

原帖由 solomon 於 13/12/2006 01:33 發表
事實上, 盡最後努力, 比大部分在潑冷水, 話以
前為什麼不反對之言的人, 來得有意義, 雖然最
後預計徒勞無功, 但真是付出過, 個人對有關人
士的行為, 很尊敬, 姑勿論大家立場如何, 希望
最後和平表達, 而且希望政府留意以後能保留
多一點集體回憶.

完全讚同

話就話之前做過諮詢,
但係政府有足夠宣傳嗎?
普遍市民唔知有這些諮詢,
就話市民唔關心社會,
這些批評對市民公平嗎?
政府有心唔聽市民的意見,
做幾多「諮詢」都只是做 show
再講,
我們又怎可以一口咬定現在這批保鐘人士於當初諮詢時無發表過意見?
和平表達意見的方式係唔會被傳媒廣泛佈導,
自然大家都唔會知佢地有無做過野
政府唔理反對聲音,
就梗係話佢地當時無發表意見,
唔通孫公會話:「佢地有表示過反對拆鐘樓,不過我地一意孤行,無理會他們的訴求」

之前的廿三條立法,甚至近期的 GST ,
政府未轉軚時,
態度幾強硬,大家都見,
有諮詢 = 無諮詢
你有你講,我有我 hard sell
不過呢兩件事,政府都忽然覺悟,
但係唔代表今次政府都會知錯

最可笑的是,
這個鐘樓只差兩年(政府話) / 三個月(網上留言)便到五十歲,
可以列作古蹟保留,
偏偏政府急住於五十大壽前拆佢,
話就話起路,
但是條新繞道係由民寶街伸延出去,
如果有心保留天星鐘樓,
點避都會避到
我覺得特區政府太僵化,
死守「五十年才可做古蹟」的原則,一成不變,
又或者政府根本有心「去港英化」

多言了
不喜勿插

創出自己一片天空  重新領回自我國度