hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 舊文庫 生活資訊舊文庫 校園生活及上班一族 No Lunch Time & Working Schedule
開啟左側

No Lunch Time & Working Schedule

pstommy 發表於 2006-12-14 10:32 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我想問若果僱主不給予僱員固定/定時的Lunch Time,簡單講即係無Lunch Time,全日返9小時全職,不可以離開公司,只可以打電話叫外賣/自己帶飯,但亦無講過話你可以有幾多自由時間食飯(1hr?/30min?),就算食緊飯,僱主都會係咁俾野你做,甚至一路食一路開會,結果又食無定時,又無安樂茶飯食,更無可能奢望趁食飯有1hr的自由時間。

其實見工時或入職後僱主都無明確咁講過,只係話唔可以離開公司,可以打電話叫外賣/自己帶飯,部份同事連提都無提過,僱主咁樣做有無問題呢?

另外,關於僱員的編更,係返shift的,但公司唔肯每月前出下個月的編更安排,現在的安排係在每個星期二才知道該個星期一至日的返工時間,若果佢地"忙",就更可能要星期三/四才知道,唔知道的日子就要早一晚日日問,非常不便,當我地反映時,僱主歸咎因為我地經常要調更同申請放假,而且公司有好多uncertainty,所以唔能夠每月定個schedule俾我地,仲話定左,就算我地要調更,就唔改得,現在咁樣安排就"favouring"我地。

但其實若果我地一早知道下個月的返工時間,我地就會有預算有planning,自己識adjust,其實要調更同放假的機會就相對減少,依家就係我地完全安排唔到自己的生活,唯有預先去調更同申請放假去schedule自己。

其實僱主咁樣做又有無問題呢?
更多 @  http://tomican-bus.blogspot.hk
cruisesnet 發表於 2006-12-14 18:02 | 顯示全部樓層
好多零售店都係要星期尾才知下星期返什麼時間的la,有什麼問題

講真你吾liky可以吾做
butterfly 發表於 2006-12-16 23:06 | 顯示全部樓層
就算香港某大主題公園職員也要到前一星期尾先知下星期返工時間啦,所以絕對唔出奇
蝴蝶空中伴你飛翔
bigfish_hk2 發表於 2006-12-17 14:59 | 顯示全部樓層

原帖由 pstommy 於 2006-12-14 10:32 發表
僱主歸咎因為我地經常要調更同申請放假,而且公司有好多uncertainty,所以唔能夠每月定個schedule俾我地,仲話定左,就算我地要調更,就唔改得,現在咁樣安排就"favouring"我地。

咁你地班員工就要問下自己係唔係成日要調更同申請放假
俾公司咁多麻煩,令到唔能夠定時出個更表俾你地
福建幫超市有過期30日叉燒包
art0925 發表於 2006-12-26 17:30 | 顯示全部樓層
Guess what, this is not uncommon other places too, in US if you work in retail, chances are they don't even know their schedule until 1/2 a week before, btw, my teaching job has no lunch time either, I am billed for 8 hr, but my work exceed that till late night (apart from teaching, researching, and schooling...) and my TA union are still fighting for our rights that we have not gain...
PB602 發表於 2006-12-29 22:41 | 顯示全部樓層
工時及午膳時間並從無規管, 理論一個星期之內你個老闆最多可以叫你做
144小時(24 X 6), 不過呢種工有無人肯做就係另一回事.

番得Shift既工, 九成以上你都預左係今個星期先出下星期更表o架啦.
superay 發表於 2006-12-31 04:19 | 顯示全部樓層

其實樓主的公司若果忙到連食飯時間都無,建議轉工好過了。
Shift的食飯時間不太固定是正常,但邊食邊做似乎有點過份。
hkaiw 發表於 2007-1-11 23:10 | 顯示全部樓層
很多私人公司、社會福利機構有時趕工起來,連吃飯時間都沒有,甚至超時沒有補水。
喵...