hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 應否立法規管網上言論呢?
返回列表 發新帖
開啟左側

應否立法規管網上言論呢?

a396 發表於 2006-12-31 21:26 | 顯示全部樓層

我唔支持立法規管網上言論, 不過
我覺得網民起碼要諗諗, 究竟我地
係咪真係講o野講到過火? 例如樓
主提到呢兩單o野, 年青人一講好
似只係玩玩o下, 冇諗過對方o既感
受甚至可能惹官非, 或者佢地年少
無知, 所以我覺得如果立法, 只會
俾人覺得政府好似收緊言論自由.
不過年青人o係網上所發表o既言
論, 如果係稍為敏感(同政治無關)
o既話題o既話, 咁就要小心喇.

至於呢點同廿三條有咩關係, 我覺
得係拉唔上, 如果夾硬將立法規管
網上言論同基本法廿三條拉埋o黎
講, 係非常非常非常之危險o既, 因
為呢兩樣o野o既性質係唔同, 係兩
回事, 絕對唔可以溝埋o黎講. 即使
真係有好似樓主所講o既呢兩單o野
發生, 我覺得現行o既普通法處理
就已經足夠, 無謂多此一舉另行立
法去規管呢o的網上言論, 最重要
係大家都有責任去灌輸正確o既意
識, 政府亦都要教育網民點樣避免
令人不安o既o野再次發生.
獨派交通迷同政治學人
 樓主| hkaiw 發表於 2007-1-1 12:46 | 顯示全部樓層
原帖由 a396 於 2006-12-31 21:26 發表
我唔支持立法規管網上言論, 不過
我覺得網民起碼要諗諗, 究竟我地
係咪真係講o野講到過火? 例如樓
主提到呢兩單o野, 年青人一講好
似只係玩玩o下, 冇諗過對方o既感
受甚至可能惹官非, 或者佢地年少
無知, ...

不過有些好像是有動機,例如有人弄所謂的「香港網絡大典」去記錄某些網民的「大事」,不少都是負面;亦有人在網頁的討論區、新聞組去討論一些網民的過錯,如果有當事人的相片就大改一番,這些行為根本上完全沒有考慮當事人的感受。

還有,從斷電纜事件下,反映不少人是過份沉迷於網上,不論是上網玩遊戲、通訊等,結果當無法上網時,那些人便感到煩躁不安;其實在無法正常上網的日子,倒不如用這些時間做其他事,例如:家務。

喵...
a396 發表於 2007-1-2 01:36 | 顯示全部樓層
假如真係有動機而令到其他網民覺得
恐懼o既話, 我地當然唔可以接受, 例如
有人o係網上發佈一o的犯罪甚至係對全
球(好似好誇張)有恐嚇性o既消息, 不論
係道德上抑或法理上都唔可以接受. 不
過點樣介定點為之係有企圖咁o係網上
製造恐慌, 我覺得應該要攪清楚, 仲要好
小心咁處理, 希望o係人權, 道德同法理
上取得平衡, 當然正如我o係上一個回文
所講, 好似樓主所舉o既案例, 用普通法
就夠喇.
獨派交通迷同政治學人