hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 波音 777 x2
返回列表 發新帖
開啟左側

波音 777 x2

Oliver_ME16 發表於 2006-12-24 19:54 | 顯示全部樓層

原帖由 ATR1 於 2006-12-24 15:55 發表

我諗由佢「改裝客艙工程」o既目標飛機,都估到佢係前者...
因為比343舊o既333、772甚至係744都可以有新o既cabin,
但係全線340,包括343同346,都係唔包括在內...我諗如果
講新,343絕對比部份o既333同772 ...

多左既"巴士車長"大可用於新330上以拓展短途線
(特別大陸線)
我...
AVD1 發表於 2006-12-24 21:11 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2006-12-24 14:12 發表

新航線應該不太,特別是長途,之前國泰HKG-SVO-MAN比英國ban左
唔講唔知,幾年前國泰都計劃過開辦環球航線,
是HKG-LHR-JFK-YVR-HKG的雙向航班,最後計劃不了了之。

講番CX 77W,有人話CX批77W會取代 ...

其實 CX 可以開條 HKG - SVO 姐
or 將 Beijing 個條再延長過去 SVO ~~~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Oliver_ME16 發表於 2006-12-24 23:49 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2006-12-24 21:11 發表

其實 CX 可以開條 HKG - SVO 姐
or 將 Beijing 個條再延長過去 SVO ~~~

未必夠客,
而家SU唔係飛daily客量都係一般
我...
volvo_chan 發表於 2006-12-25 04:48 | 顯示全部樓層

原帖由 Oliver_ME16 於 2006-12-24 19:54 發表
多左既"巴士車長"大可用於新330上以拓展短途線
(特別大陸線)

不過在將來,CX只會有3架新A333投入服務,而CX A340有18架,未必用得晒多出的「國泰巴士司機」。

可能會有「國泰巴士司機」過檔去SQ都唔奇,反正SQ將來有批租來的A330和19架A380,
而家SQ只有5架Airbus,SQ現有的「巴士司機」一定不足以應付未來需要,SQ未來應該會大批吸納「巴士司機」。

至于你信不信,我反正信了
ATR1 發表於 2006-12-25 15:07 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2006-12-25 04:48 發表

不過在將來,CX只會有3架新A333投入服務,而CX A348有18架,未必用得晒多出的「國泰巴士司機」。

可能會有「國泰巴士司機」過檔去SQ都唔奇,反正SQ將來有批租來的A330和19架A380,
而家SQ只有5架Airbus, ...

其實之前講笑咁講o者...

事實上就算係渣緊邊一種飛機o既pilot,都可以重新training轉去渣另一type o既
機...之不過我想講o既係CX應該唔會為o左慳返呢D training cost而繼續留低340...

轉去SQ...我諗做緊o既都唔會只係因為咁而變o左「由低做起」掛...
AVD1 發表於 2006-12-25 20:45 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2006-12-25 04:48 發表

不過在將來,CX只會有3架新A333投入服務,而CX A348有18架,未必用得晒多出的「國泰巴士司機」。

而家SQ只有5架Airbus, ...

CX 有 A348 18 架 ?
A348 ??? ~ 係唔係 A340
FBI2 發表於 2006-12-27 23:14 | 顯示全部樓層

原帖由 Oliver_ME16 於 2006-12-24 23:49 發表

未必夠客,
而家SU唔係飛daily客量都係一般

講真,有幾多人夠膽去SVO.香港人去俄羅斯始終都係幾麻煩(全世界咩地方去RUSSIA
都係咁麻煩),我上次去俄羅斯都唔知俾左幾多茶錢先冇事.

不過,CX可以試將PVG條線拉去SVO.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
LV27 發表於 2006-12-28 00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR1 於 2006-12-24 15:55 發表
成本差不多o既情況下,真係諗唔到理由仲要留低340...唔通CX
「巴士車長」特別多,需要留低340 o黎安置佢地?

大不了批「巴士車長」咪再Training, 轉渣777...
橫掂第二時都有批777-300ER投入服務...
lam926 發表於 2006-12-28 12:31 | 顯示全部樓層
都未必要咁做ge
最多都係轉渣a330
因為我認為國泰o係未來十年都重會買一批a330/a350
買a350都要睇番星航果邊用成點
至於a340就應該唔會再有..亦都唔希望佢會再買
*亂up廿四,有錯請插

另外
小弟認為韓亞隻新色幾fresh
好過舊時果個scheme
死沉沉咁

AVD1 發表於 2006-12-28 18:13 | 顯示全部樓層

原帖由 lam926 於 2006-12-28 12:31 發表
都未必要咁做ge
最多都係轉渣a330
因為我認為國泰o係未來十年都重會買一批a330/a350
買a350都要睇番星航果邊用成點
至於a340就應該唔會再有..亦都唔希望佢會再買
*亂up廿四,有錯請插

另外
小弟認為 ...

A350 都唔知 Airbus 幾時可以交機
A380 都 delay 左成年先比到人 (佢講 , 而家 SQ 都未收到 A380) ~~~