hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 一肚氣:港龍航空=糟糕航空
開啟左側

一肚氣:港龍航空=糟糕航空

lam926 發表於 2006-12-30 10:43 | 顯示全部樓層

原帖由 kkkwok 於 2006-12-29 00:10 發表

我諗你可能唔太明我講咩
26/12/2006大霧無機無問題
但27號既安排係一個十分難睇既安排
已經再與天氣無關,o個日佢地係適合起降
因為佢地有一班KA813同我地差唔多時間起O左飛的
所以而家係佢地航機安排同 ...

其實有機會都係港龍ge安全標準問題
813用 A321 (睇唔得清楚係A320定A321)
你811用A330
所有程序都比A321唔同
我覺得就咁計機體大小都有足夠理由唔飛
yuenpo 發表於 2006-12-30 16:11 | 顯示全部樓層
可能呢位版友覺得港龍乜賠償都無好過份
但係天氣弄人,你都只可以嘆息
每種機都有唔同的 specification
我試過坐A320大霧落到,但係下程的 E170 就落唔到,搞到delay 5個鐘
飛行最重視的係安全,只要機長認為有危險就可以唔落
搞不好就會機毀人亡,果時仲大鑊
而且跟據的的相, 27號都仲係好大霧,基本上只適宜D大機起降

早排丹佛大雪封機場,D乘客連想去酒店都去唔到,個個訓機場
D航空公司除左加班同用大機外,就完全無賠償俾呢D客 (連水都無俾支)
當然佢弟的解釋又係一句天公不造美, sorry 搞掂

仲有各位又有無想過, Delay 一班機好過要delay 2 班,所以航空公司寧願
delay 一班好耐都唔cancel

地勤都無騙你,你的確在27號起了機返回香港,
在天氣引起的delay 係無人俾到你準確的資訊
同埋我想問南京的地勤係咪外判的?
一般呢D事,愈高層就會愈失蹤,淨返D靚挨客人的咒罵
P.S. 果個"最高層"好像好後生

當然, KA在某方面可以處理好D,唔駛你咁勞氣
至於你返工方面,你只可以咁講:鬼叫自己預算到咁緊咩,呢隻死貓只好自己哽左佢n
Oliver_ME16 發表於 2006-12-30 16:32 | 顯示全部樓層
原帖由 yuenpo 於 2006-12-30 16:11 發表
我試過坐A320大霧落到,但係下程的 E170 就落唔到,搞到delay 5個鐘
飛行最重視的係安全,只要機長認為有 ...

我都想講番,相中有港龍製服既人,係正式港龍人,
白色衫既係supervisor或以上,
藍色衫既係officer

另外,今次南京delay,足足兩日冇飛機飛過咁濟....
好耐都未試過咁大鑊....
香港都轉左好多客過上海再轉車去南京.
仲有,去旅行真係要預鬆一兩日....
天氣唔好,好多時過多一日都未必可以recover返晒
我...
 樓主| kkkwok 發表於 2006-12-31 00:59 | 顯示全部樓層

原帖由 yuenpo 於 2006-12-30 16:11 發表
飛行最重視的係安全,只要機長認為有 ...

呢隻死貓我唔認為我應該要食囉
事實上我覺得佢真係好有問題,
如果佢早講的話我地可以轉航空公司唔需要o係度等
其他東方航空o個o的晨早就飛了
我諗如果天氣的話我無得怨
但人為扯到上天氣的話我覺得唔合理
26號係天氣就無計,但27號既事我唔覺得
天氣係主因...講就講話要預多日o者
傾生意o個o的可以咁樣做咩?
我心目中港龍既印象就係比我準時安全
所以先揀佢,如果一間我對佢咁有信心既公司
都要我預多一日時間比佢既話,我點解唔揀o的
下九流既公司?
我見呢度好多板友都覺得delay只可怨天不可尤人
會唔會因為咁令航空公司覺得delay根本不是一回事呢?
一句delay可以放下所有責任,是大公司的作為嗎?

kmb113 發表於 2006-12-31 01:23 | 顯示全部樓層
原帖由 kkkwok 於 2006-12-31 00:59 發表

呢隻死貓我唔認為我應該要食囉
事實上我覺得佢真係好有問題,
如果佢早講的話我地可以轉航空公司唔需要o係度等
其他東方航空o個o的晨早就飛了
我諗如果天氣的話我無得怨
但人為扯到上天氣的話我覺得唔合理
26號係天氣就無計,但27號既事我唔覺得
天氣係主因...講就講話要預多日o者
傾生意o個o的可以咁樣做咩?
我心目中港龍既印象就係比我準時安全
所以先揀佢,如果一間我對佢咁有信心既公司
都要我預多一日時間比佢既話,我點解唔揀o的
下九流既公司?
我見呢度好多板友都覺得delay只可怨天不可尤人
會唔會因為咁令航空公司覺得delay根本不是一回事呢?
一句delay可以放下所有責任,是大公司的作為嗎?

唔好意思, 我都忍唔住要出聲...
因為天氣而delay 既我覺得無問題...
就好似我地北美 加拿大線咁, 每逢冬季例 delay
點解??? 因為落雪問題, 就算天氣晴朗都要delay... 點解??
因為要 deice... 唔deice 點飛??? 安全問題, 所以都無得鬧...
而且我認為 KA 唔飛唔代表佢錯... 睇返你張相咁大霧
連 taxi 出 runway 都有問題啦... 唔land 而 delay 好正常既wor...
而且人地飛, 唔代表KA 一定要飛 仲有d 機組人員個工時係有嚴格規定
過o左鐘一定唔可以飛...依個常識你係交通fans 無理由唔知...
如果唔係都唔會入依版講野, 真係前世未俾人笑/鬧 過咩??
仲有就係 人地 SQ 有水有食物俾係佢好人...正常唔俾都得...
因為從來都無規定 delay 一定要賠野俾個客,
而且睇你張機票個 value 值唔值得賠又係一個問題...
所以我認為 KA 唔會錯晒... 錯係你個諗法有問題...
因為照你咁講 我次次 坐 CX829 佢都要賠償俾我啦...
Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
 樓主| kkkwok 發表於 2006-12-31 01:52 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb113 於 2006-12-31 01:23 發表

唔好意思, 我都忍唔住要出聲...
因為天氣而delay 既我覺得無問題...
就好似我地北美 加拿大線咁, 每逢冬季例 delay
點解??? 因為落雪問題, 就算天氣晴朗都要delay... 點解??
因為要 deice... 唔deice 點 ...

對唔住~呢位板友我的確唔係對交通太有興趣
亦都對飛機無太大認識,如果你覺得要有一定認識先
入得黎呢板~fine...我會消失
我知超時唔飛得都係o個日o係機場先知,呢個我理解
但我係不滿佢黎到先話唔飛,點解唔話我地知
機師黎到就會超時有機都唔飛得呢?
你講到比水同食物好似係施捨咁,無錯
人地新加坡航空公司有係佢好人,但亦都比人知
點解佢可以做到全球最好的航空公司,而港龍唔得
如果你覺得我今次話/諗港龍唔岩,咁即係同時覺得當日
鬧港龍地勤既客唔岩,我地應該乖乖地坐o係度等佢安排,係咪?

同埋如果o個日佢地真係安排得好好的話,我相信你都唔會見
到咁群情洶湧既相片吧!

akboy 發表於 2006-12-31 02:08 | 顯示全部樓層

原帖由 kkkwok 於 2006-12-31 01:52 發表
我知超時唔飛得都係o個日o係機場先知,呢個我理解
但我係不滿佢黎到先話唔飛,點解唔話我地知
機師黎到就會超時有機都唔飛得呢?

明白你好谷氣
但有時連機師都唔知會否超時
天氣呢家野好難講
今日北京大雪都搞到人打曬仗
 樓主| kkkwok 發表於 2006-12-31 02:20 | 顯示全部樓層
原帖由 akboy 於 2006-12-31 02:08 發表

明白你好谷氣
但有時連機師都唔知會否超時
天氣呢家野好難講
今日北京大雪都搞到人打曬仗

我諗佢由上海再起飛o個刻都計到自己過唔過鐘o瓜
唔係到隻機落o左地一開門之後先講話過鐘嘛!
仲有係個主管話隻機一落地就可以飛走的
所以我咁執著唔單止天氣既問題就係咁解
當然o係每一次delay內都包括一些原因如
隻機要清關,等批文,要等機師,隻機盤旋緊,
隻機起o左飛,隻機仲未起飛,隻機仲未關機門,
當然仲有機師超時喇...你地覺得咁多原因,是真的一句delay
就可以講哂嘛?

26號小弟未check in都話可以自己施捨自己,咁o個日真係大霧
小弟唔怪得邊個,但南京個機場"大"得很,店舖又"多"我相信如
果check in o左無航空公司"施捨"既話,o個8個鐘都咪話易過...
tristan 發表於 2006-12-31 02:56 | 顯示全部樓層
我提議熟空難史的板友們把世界最嚴重空難講解一次比樓主聽.
好讓他明白因為大霧及機師為了趕及超時前到達目的地而自作主作等原因,
做成了二部747炒埋一碟, 500多人就係短短幾廿秒就此失去生命.
如果因為貪快/趕头趕命上了世界頭條, 我寧要安全.
可能因我選航空公司首重安全水準.
我想樓主都想安全回家吧!

坐飛機Delay係家常便飯, 例如某大柴航空一樣delay當食生菜.
而且往往連Sorry 都無句.
人家SQ做一些標準以外的服務, 證明人家拿最住航空公司獎係實至名歸.
下次樓主懂得怎選航空公司識選得了.

最後, 天氣呢科野就更加煩. 好多大國家都用大功率超級電腦去做預測但
仍然敵不過上大自然無窮無盡的變數.
因此出門要預些"buffer time"比自己, 唔預就係trade off 了,
中了意外無得怪人.

係此事上我跟眾板友一致,
港龍係程序/技術上無錯, 但CS做得的確比較難睇.

多言了
StarFlyer燃燒的流星般劃過世界
ArnoldC 發表於 2006-12-31 04:37 | 顯示全部樓層

你老闆係唔係都要招呼你係佢既問題,
唔係港龍既問題.
仲有你expect我點?
你係唔係想我詛咒你?
我"誰有祝你好運"既意思係"愛莫能助",
唔通你以為我可以control你老闆點諗?

佢唔安排酒店你住又點?
如果佢最初真係預計好快有得飛點計?
有冇板友清潔lee方面既規定?

你話要27號優先走,
咁佢27號D客又要delay,
咁28號又要比佢地優先走...
你自己諗下得唔得?
天氣做成既delay唔係一日半日就清到,
佢要一段時間先可以回復正常.
航空公司係唔似鐵路/巴士咁有士啤架!

你唔係港龍誰一既客,
佢要盡量令最少既人delay同埋盡快回復正常.
而家唔係你幫佢解決,
係佢盡量晌咁多客之間作個妥協.
如果你咁都唔滿足既話就請你買架私人機自己飛去啦!

仲有你要知道一樣野:
飛機起降標準係款款機/間間公司/種種condition唔同架,
機師係有權同責任決定情況適唔適合起飛.

有關對交通有冇興趣果方面;
lee個係一個交通板,
而本討論區內較繁忙既亦係交通板.
上得交通板既人都應該對交通有興趣掛?

我建議你同消委會傾傾,
又或者真係同報管聯絡.
晌道拗冇意思!