hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) CX to spend US$1.2 billion a year until 2009 for fle ...
開啟左側

CX to spend US$1.2 billion a year until 2009 for fleet expansion

M 發表於 2007-1-17 06:49 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2007-1-15 20:18 發表

其實佢有咩線 / 將來有咩線 可以用到 A320 等細機 ?

一些都會放係客量較低的航線,騰空的機隊可以俾國泰
擴充國內航線。

我反而希望國泰可以購買俄製客機,買來買去都係波音同空巴
,唔厭麼?如果國泰同內地合作研製新型國產客機可能更好,
咁做可以使國家成為與俄法美齊名的民航機大國。

抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
cruisesnet 發表於 2007-1-17 10:15 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2007-1-17 06:49 發表

擴充國內航線。

咁做可以使國家 ...

請不要發夢,俄製客機今日已經達吾到國際水平,
連俄羅斯自己既航空公司都吾買(而買波音同空巴)既時候,
國泰一定吾會買.(果時國泰同俄航codeshare時也指明不可用俄製客機)
國航最近買左幾架貨機都只不過係政治show only.

大陸機, 小型客機都未做得成,大型客機就真係要等下一世了.

而且在現今大陸既保護政策,我吾見得係短期內國泰國內線會有大作為.
這也是國泰以天價吞併港龍既原因.而國泰既330吾係好多國內線可以用得著

volvo_chan 發表於 2007-1-17 10:35 | 顯示全部樓層
擴充國內航線。

以國泰現今的買機風格,多數會入雙走道廣體客機架啦。
至於A320等單走道客機,俾港龍飛居多。

咁做可以使國家成為與俄法美齊名的民航機大國。

M兄,你呢個希望基本上是impossible,
我相信CX寧願同波音空巴合作研製新款客機和機艙,
都唔會同中國合作研製客機啦,
我驚中國自制國產客機又會再次步運十後塵,那樣就不太好了。

國泰買俄製客機?發夢的話就或者會,實現機會就接近0%。
當年CX更向俄航(SU)要求SU唔好派俄製客機飛SVO-HKG線,
咁樣你認為CX會唔會買喇......

不過CA最近入左幾架TU-204貨機。

至于你信不信,我反正信了
ATR1 發表於 2007-1-17 11:53 | 顯示全部樓層

其實我會覺得737同A320呢個市場,A320係會比較有優勢...

一來好似之前板友所講,A320 pilot可以同A330共用,唔需要
重新train過,呢個已經係比用737有優勢,尤其是係對於CX同
KA呢兩間本身有A330,甚至係320 o既話,呢個優勢係更明顯...

另外o既係A320 o既航程同737比較,A320會飛得比較遠(Except
ERs),用A320會有一個更大o既彈性,尤其是係做包機或加班機
o既時候...

當然而家新o既737已經改善o左好多,包括航程甚至係fuel
consumption 可能已經比A320好...不過唔知點解個人覺得,A320
係比737好...
AVD1 發表於 2007-1-17 17:16 | 顯示全部樓層

擴充國內航線。

咁做可以使國家 ...

國泰擴充國內航線
國泰而家都食左 KA , KA 又係專做 國內航線

我覺得 CX 都唔知會唔會 Close 哂 KA o既 國際線 , 之後就轉比 CX 做
令 KA 轉做中國航線 (而家 KA D 飛機又唔係多 , 又唔見佢有加訂其他客機) ~~~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
M 發表於 2007-1-17 17:44 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2007-1-17 10:35 發表

以國泰現今的買機風格,多數會入雙走道廣體客機架啦。
至於A320等單走道客機,俾港龍飛居多。

M兄,你呢個希望基本上是impossible,
我相信CX寧願同波音空巴合作研製新款客機和機艙,
都唔會同中國合 ...

未知俄航同國泰搞codeshare的時候,國航係咪仲未入股國泰?

其實俄製客機並非一無是處,價錢方面起碼較歐美客機平,
國內亦都有航空公司採用俄製客機。

抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
AVD1 發表於 2007-1-17 20:51 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2007-1-17 17:44 發表

未知俄航同國泰搞codeshare的時候,國航係咪仲未入股國泰?

SU 同 CX codeshare 都好耐時間 , 而 CA 好似係 arm arm 入股而已 ~~~

為何國內航空公司用俄製客機 ?
只因當年中國大陸都算係窮國家
你都識話 價錢方面起碼較歐美客機平

而家內地已經改善左
而家內地三大航空公司 (CA , CZ , MU) 主要都係以 Boeing , Airbus o既 客機為主 ~~~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
lam926 發表於 2007-1-17 21:59 | 顯示全部樓層

擴充國內航線。

咁做可以使國家 ...

請勿發夢
國泰買俄製機ge機會率係零
老實說,俄羅斯ge飛機研製技術慢過人家15-20年
要放棄boeing/airbus 去買佢ge產品機會成本際左係外交關係或佢本土公司...
真係比唔到一個好ge理由...不論係耐用性同燃油消耗...
U-157星之Kelvin 發表於 2007-1-18 00:27 | 顯示全部樓層
我諗中國衰到極都唔會入俄製機
巴西製客機都好過俄製機多多聲
只係衰在載客量大少

仲有,一間公司要投入大量資源買入不熟悉的產品,
買只會極浪費資源,國泰/港龍係絕不會買入B737甚至俄製機
cruisesnet 發表於 2007-1-18 08:56 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2007-1-17 17:44 發表

得個平字係冇用的,俄製機相對來說比較不安全
而家只有極窮既國家/航空公司會買俄製機