hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 近月廣深鐵路班次
開啟左側

近月廣深鐵路班次

053h4 發表於 2007-1-21 23:22 | 顯示全部樓層

ben2004 發表於 2007-1-21 23:53 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2007-1-21 12:10 發表

下次要聰明o的……無位都照逼上去最快走o既o個班車……
就算企個幾鐘都好過o係廣州東/深圳等運到。
加上宜家基本上大部份班次中途都要停一個站,中途站賣出去又一定係「無座票」,等中途站o的人落咁o的都 ...

果次抽 T845 直達賣 75 蚊 ...
原本叫我地落車果陣有班準高停o左站去深圳, 有人仲可以叫我地想
但係 ... 算我份人比較貪錢
比貴o左 5 蚊, 點都叫佢比返錢先
仲有, 就算中途可能有位坐, 但係實際班車係點我又唔知喎 ...
如果同一抽車好多客上o左果班車去深圳, 到頭來太多客又未必有位坐

總之呢條廢鐵, 車又爛, 特別係d藍箭, 又收得貴, 服務態度又差
如果呢d鐵路營辦商起香港o既話老早比人踢o左出局唔使玩
Hinata 發表於 2007-1-22 01:46 | 顯示全部樓層
原帖由 ben2004 於 2007-1-21 23:53 發表

果次抽 T845 直達賣 75 蚊 ...
原本叫我地落車果陣有班準高停o左站去深圳, 有人仲可以叫我地想
但係 ... 算我份人比較貪錢
比貴o左 5 蚊, 點都叫佢比返錢先
仲有, 就算中途可能有位坐, 但係實際班車 ...

下個月頭開始有龐巴迪EMU取代部份班次,可以一試
da87 發表於 2007-1-22 04:06 | 顯示全部樓層

原來已經有咁多板友投訴  咁我唔使長篇大論
略略講下前兩日我往返石龍的班次..

星期六約1715到深圳火車站, 諗住搭下一班T866, 埋到閘口先知,
原來上一班, 原本1709開的T876只係岩岩放人上車,
當然上喇, 亦搵到位座, 點知...等成半個鐘, 到約1745先開車
(如果正常班次, 都到石龍了)
架車就時快時慢, 在樟木頭附近慢駛一輪, 在果個鐵路公園附近
又以步行速度"行"左超過5分鐘, 去到石龍落車, 都差唔多1900了....

昨晚準備回港, 約2110到石龍火車站, 買左2138開的T979車票
行到閘口, 又係要坐返前一班原本走左好耐, 2100開的T763
等左接近半個鐘, 先開閘上到月台,
雖然中途我冇睇錶, 但呢程車的感覺仲慢過前一日果程,
尤其今次冇位座, 慢車的次數更多, 有時慢到我以為佢想埋站..
到深圳果陣已經係約2320, 過多幾40分鐘, 羅湖都閂閘了

如果坐夜d的班次, 邊趕得切在羅湖過關?
同埋我座的班次雖然亂晒龍, 但客量又冇話特別多喎!
可能座慣的人都知火車呢排立立亂, 早就改搭大巴了..
尤其去廣州的乘客
2A_DL13 發表於 2007-1-22 12:43 | 顯示全部樓層
原帖由 da87 於 2007-1-22 04:06 發表
原來已經有咁多板友投訴  咁我唔使長篇大論
略略講下前兩日我往返石龍的班次..

星期六約1715到深圳火車站, 諗住搭下一班T866, 埋到閘口先知,
原來上一班, 原本1709開的T876只係岩岩放人上車,
當然上喇 ...

我不知道假如廣深誤點嚴重的話,而令由羅湖口岸人流
出現過多的情況,羅湖口岸會否相應延遲收關。

因為我曾於凌晨十二時稍前,在羅湖口岸(華界)看見
有香港入境處的職員手持對講機觀看人流。

volvo_chan 發表於 2007-1-22 14:13 | 顯示全部樓層
原帖由 Alex_Tsang 於 2007-1-21 23:10 發表
如果廣深塞車,有人教路可以行常虎,龍大,機荷,梅觀高速,
比廣深快二十分鐘,但不知真定假.

係都唔奇,長安/松崗呢D廣深高速塞車熱點,去上述路段之前,
好多直巴司機都會用Over機收下料先,睇下虎門至福永一段有無塞車,
塞得勁ge就行常虎+梅觀高速落皇崗,不過路費會貴幾十蚊。

仲有虎門至廣州一段廣深高速塞車,都有唔少司機取道虎門大橋+南沙港快速,
深圳去佛山ge話行虎門+南沙港快速+環城高速快過行廣深+廣佛成30分鐘以上都唔奇。

PS : 上次坐直通巴由梧州落香港,1230落到廣州環城高速,之後行南沙港快速,最後1400去到皇崗

講番廣深鐵路,希望CRH1跑廣深線後誤點情況會有改善啦!
至于你信不信,我反正信了
Jak 發表於 2007-1-22 15:30 | 顯示全部樓層

上次 (12月尾) 我坐北行都 delay 左成個鐘 , 講真 , 呢 150 公里既鐵路邊值 $75 ... 分分鐘入左 crh1 之後又加價 , 我就得 10-12 年前 , 由深圳去廣州只係 $30-$40 左右 ....

所以 , 我寧願俾 $190 坐 ktt 算數 .. 廢事哂時間 ...
da54 發表於 2007-1-22 15:57 | 顯示全部樓層
原帖由 ben2004 於 2007-1-21 23:53 發表
總之呢條廢鐵, 車又爛, 特別係d藍箭, 又收得貴, 服務態度又差

我早幾日坐,唔知點解來回都係晚點之餘,藍箭一定遲少過 DF11,
我坐果兩班都係俾原本班次係後面的藍箭「爬頭」早開...

藍箭可能仲有佢既「優點」....

另外我就唔期望 CRH1 上場會有大轉變.... 分分鐘信號唔適應就遲多兩錢重~
至於你們信不信?反正我信了
da54 發表於 2007-1-22 16:10 | 顯示全部樓層
原帖由 Jak 於 2007-1-22 15:30 發表
上次 (12月尾) 我坐北行都 delay 左成個鐘 , 講真 , 呢 150 公里既鐵路邊值 $75 ... 分分鐘入左 crh1 之後又加價 , 我就得 10-12 年前 , 由深圳去廣州只係 $30-$40 左右 ....

所以 , 我寧願俾 $190 坐 ktt 算 ...

依家北京去天津,差唔多路程 (~135km) 都係約 35 蚊... 都係用高速列車神州號.....

另外坐 KTT 都唔見得抵... 大家都係同一條路塞,一樣會晚點.....
一個唔好彩壞車就.... 嘿嘿嘿....
至於你們信不信?反正我信了
2A_DL13 發表於 2007-1-22 16:26 | 顯示全部樓層

藍箭係會收得貴D?我上次坐中藍箭,同普通既火車(DF11?)都係
收$70喎。

究竟而家係收$70定$75?