hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) TURBOJET翻新座椅???
開啟左側

TURBOJET翻新座椅???

santi_celestial 發表於 2007-2-16 08:44 | 顯示全部樓層

原帖由 barca_399 於 2007-2-16 08:28 發表
一張拖船相的確唔係乜o野機密,
但係唔貼**公司內部相**一直以來都係一條不成文規定,
(唔止係呢個板,係講緊整個渡輪界)
這條不成文規定向來眾多人都會遵守,亦行之有效.
當然,我講緊o既係不成文規定,唔鐘意呢 ...

岩ar..完全同意見解..

题外話:但如果在此公開論壇中爆出有關機構人員個名出來(X叔)話係邊位板友既上司,我估計比貼張
"內部相"仲嚴重d會唔會呢?
santi_celestial 發表於 2007-2-16 08:59 | 顯示全部樓層
都係貼番D船相先...

cacilhas 發表於 2007-2-16 10:54 | 顯示全部樓層
原帖由 santi_celestial 於 2007-2-16 07:21 發表

第一,麻煩你都睇下我有冇寫到係你話(機密)兩字先,
第二,我衹係想回應一下wwc兄謂"咩叫機密?公司用咩牌子厠紙....
都可以叫做機密!" 呢句jer.

都冇話係你寫(機密)兩字..係咪?

大家吹 ...
jut wonder how u get in the ( layby ) 2 take da pic ?
r u a staff of turbojet ?

admin22 發表於 2007-2-16 22:43 | 顯示全部樓層

其實不止渡輪界,整個交通迷界都要遵守這條規定,若不然便不會出現有關
廠內拍照的站規,條件是該站友獲得有關人仕准許發放有關照片。

大家可參考站規第20條及28條

但站友亦要留意,應該以禮相待,並尊重個人私隱,若有站友違反站規,應
盡快向站務人員報告,或提醒有關站友,使用iMsg是一個十分好的方法。
站務文章
barca_399 發表於 2007-2-16 22:58 | 顯示全部樓層
原帖由 admin22 於 2007-2-16 22:43 發表
其實不止渡輪界,整個交通迷界都要遵守這條規定,若不然便不會出現有關
廠內拍照的站規,條件是該站友獲得有關人仕准許發放有關照片。

大家可參考站規第20條及28條

但站友亦要留意,應該以禮相待,並尊重 ...

不過是次是件有些少唔同,
各來交通迷界都唔鼓勵貼呢類相,
但WWC本身係個間公司O既職員,即係話自己批准就已經可以貼,
咁樣即係點處理?

唔俾佢貼?
定話係佢鐘意就可以貼?

(成文規定佢就一定唔可以貼,
但不成文規定,佢要貼都冇人阻止到)

QI 發表於 2007-2-16 23:44 | 顯示全部樓層
原帖由 barca_399 於 2007-2-16 22:58 發表

不過是次是件有些少唔同,
各來交通迷界都唔鼓勵貼呢類相,
但WWC本身係個間公司O既職員,即係話自己批准就已經可以貼,
咁樣即係點處理?

唔俾佢貼?
定話係佢鐘意就可以貼?

(成文規定佢就一定唔可以貼 ...

Barca 兄, 引板規28a , 站友係要證明佢係負責人及有拍攝的權力才可.

小弟覺得大家上來係討論D同船有關的知識,
我諗呢條不成文規定(本板係成文規定),
係想大家唔好太着重一D小道消息, 而影響到他人或其公司.
可能大家覺得一張拖船相無乜大不了,
假設相中有個職員係有一D不正當行為,
咁可能又來多次"西鐵車廠事件"翻板.
barca_399 發表於 2007-2-17 00:14 | 顯示全部樓層

回覆 #26 QI 的帖子

我同意你講法,
之不過某些友認為呢類相貼上來係無問題,
亦貼出呢類相唔少次,
無視及破壞緊呢個遊戲規則,
咁又可以點做呢?
admin22 發表於 2007-2-17 00:49 | 顯示全部樓層
事實上站規第28條是針對非法闖入私人地方
若站友是該公司員工,他比任何人更清楚公司守則,所以由該站友自行決定
只是勸籲盡量不張貼有關照片
站務文章
barca_399 發表於 2007-2-17 00:54 | 顯示全部樓層
原帖由 admin22 於 2007-2-17 00:49 發表
若站友是該公司員工,他比任何人更清楚公司守則,所以由該站友自行決定

你咁講~~
我們一眾"好心人"就可以慳番啖氣暖肚了,
因為該板友咁耐以黎都唔受勸籲.

santi_celestial 發表於 2007-2-17 01:30 | 顯示全部樓層

原帖由 admin22 於 2007-2-17 00:49 發表

版主之言乃一針見血..
貼圖者是該公司員工,他比任何人更清楚公司守則,我深信他自會權衡輕重,
那幅拖船相若然自拖船上的人員反影被拖的船,那可是嚴重了,拖船上的人員
若然自拖船進行時不尊注駕駛或留心海上情況而攝影,不當行為乃不攻自破,
反之貼圖者可能祇是在被拖的船上駐船待命,那幅相没什麼大不了。

若果某站友和貼圖者皆是該公司員工,卻在此披露指名邊個係貼圖者
既上司,又披露那人收警告信,攪什麼處分,扣花紅等等,我相信真係無人
願知兼降低本版閱讀性。

最無辜是那位 X 叔, 無端端被爆了出來,此刻出名矣!
若然出警告信,攪什麼處分,某站友似乎應聲彈出了!