hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 國泰可能會被Skytrax降級
開啟左側

國泰可能會被Skytrax降級

樓主| volvo_chan 發表於 2007-2-15 14:29 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2007-2-13 20:35 發表
CX 744 機齡高
之後 CX 買 SQ D 744
但係 SQ D 744 機齡仲高過 CX 過 D ???

SQ賣比CX果D 744客機,
最舊果兩架B-HKE和B-HKF都係1991年6月出廠,
即係仲新過國泰B-HOO至B-HOV果批。

PS : B-HOO是國泰現役最舊的客機,在1988年8月出廠
PS2 : 新航現役最舊的客機是9V-SMP,在1992年12月出廠
至于你信不信,我反正信了
hkbw 發表於 2007-2-15 18:59 | 顯示全部樓層
原帖由 HY1012 於 2007-2-15 12:15 發表
國泰有部分on board 果d crew 真係我岐視我地中國人.
(ps: 佢地都係中國人!)
對d 外國人就好殷勤,
哎~ 對中國人就粗聲粗氣

反而我搭UA, JL, 都無呢個情況

不過東京既cx checkin counter 既staff 就唔錯 ...

一個幫小弟連續3年出套票(又會咁巧合)的國泰人員話最近一次和小弟出票時,
小弟順手投訴下個次CX250 DELAY時的問題, 以及個邊D CREW既問題,
佢同小弟講:
係呀, 佢地(LHR個班人)係咁的了, 蝦你地班學生AR MA...對外國人佢地好好多啦....
小弟: 有冇攪錯, 咁樣歧視都得?!
佢: 蝦你地細個唔識野AR MA, 就算我自己飛個邊, 我都被佢地歧視啦...我都明你感受...

佢地自己人都唔幫自己人啦...

講起上次那個華人男地勤, 問佢部機整成點, 佢一味答唔知, 我問佢: 你地部機都整左日幾兩日,
仲未得?! 幾時得? 一陣我地又要唔要OVERNIGHT? 佢就只係話: 唔知, 我唔可以保證...
我問佢部機出左HANGER未, 佢都只係答唔知, 未知, 唔保證...

反而D外國人問時, 佢反而客氣得多...

之後行埋去COUNTER, 剛好是一個中東籍的男地勤, 我再問同樣的問題, 呢個地勤反而真係好好多,
問返佢同樣問題,
佢答既答得好好多: Yes, it is still in the hanger. How can you know so much detail?
Our engineers are trying the best to fix it by tonight, trying to make the flight depart just
after midnight. At the moment, what they told us is that the aircraft should be ready at around 23:00.

然後我又問: Does Heathrow allow aircraft to depart after midnight? It should have closed.
佢: You are right. We have special permission and the flight is allowed to depart at 01:00 the lastest.

真係有差天共同之別.
殺雞焉用牛刀?!
AVD1 發表於 2007-2-15 20:36 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2007-2-15 14:29 發表

SQ賣比CX果D 744客機,
最舊果兩架B-HKE和B-HKF都係1991年6月出廠,
即係仲新過國泰B-HOO至B-HOV果批。

PS : B-HOO是國泰現役最舊的客機,在1988年8月出廠
PS2 : 新航現役最舊的客機是9V-SMP,在1992年 ...

wa.. 差唔多成 20 年 , 實際而家係 18 年 6 個月(B-HOO)
聽聞 CX 想買 747-8 , CX 會唔會去買 747-8 , 之後取代 E 架 B-HOO

如果 CX 買左 747-8 , 應該都可以保住 5 星一排 o既 ~~~

PS. 如果 5 星 o既 航空公司 只有 4 個 Quota
我覺得 EK 比 CX 更加適合 (聽聞 EK 服務幾好 , 近來都有 upgrade 自己) ~~~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
hkbw 發表於 2007-2-15 21:17 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2007-2-15 20:36 發表

wa.. 差唔多成 20 年 , 實際而家係 18 年 6 個月(B-HOO)
聽聞 CX 想買 747-8 , CX 會唔會去買 747-8 , 之後取代 E 架 B-HOO

如果 CX 買左 747-8 , 應該都可以保住 5 星一排 o既 ~~~

PS. 如果 5 星 o既 ...

英航個堆仲高年份啦...不過飛機唔係以機齡去決定佢既壽命的...
國泰既747多數飛長途, 雖然有d會飛中短途線, 但升降次數較少, 所以
用多幾年都仲得...

部B-HOO, 假以時日, 睇怕都應該係轉做貨機吧?!
殺雞焉用牛刀?!
shunhei75 發表於 2007-2-15 21:21 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2007-2-15 05:59 發表

一個幫小弟連續3年出套票(又會咁巧合)的國泰人員話最近一次和小弟出票時,
小弟順手投訴下個次CX250 DELAY時的問題, 以及個邊D CREW既問題,
佢同小弟講:
係呀, 佢地(LHR個班人)係咁的了, 蝦你地班學生A ...

我想知道為何cx班crew可以咁衰...

我有次搭888去LAX..然後去玩跟住上去SFO搭SQ1番黎..

4個字...「天壤之別」

SQ個D crew簡直就係服務到你盡...p.s.:我兩程都係商務位

cx個d既話..小弟坐中window位..唔想行出行入..就咁燈叫人拎零食杯面..跟住d crew就晒灰氣話:「你自己簡啦(知我識講廣東話)」

然後食完去toilet..聽到個條友話..「條友好串..咁燈叫我過去拎野食比佢簡..好心佢..咁細個坐乜野商務」

個時我岩岩出黎..然後我冇野講..

sq岩岩相反..d人自動自覺派零食(中途)...餐又好似過cx..

我呢一生人第2次搭cx...但係絕對比唔到「香港人既航空公司」feel比我囉
CO1151@73Y>CO99@772ER>
hkbw 發表於 2007-2-15 22:48 | 顯示全部樓層
原帖由 shunhei75 於 2007-2-15 21:21 發表

我呢一生人第2次搭cx...但係絕對比唔到「香港人既航空公司」feel比我囉

唔係wo, 反而我覺得佢俾到"香港人既航空公司" 既feel你wo..

大部份人, 係對外人好d, 對自己屋企人總會不及對外人好的...
國泰又幾緊貼時代wo...
殺雞焉用牛刀?!
nwfb23 發表於 2007-2-15 23:21 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2007-2-15 22:48 發表

唔係wo, 反而我覺得佢俾到"香港人既航空公司" 既feel你wo..

大部份人, 係對外人好d, 對自己屋企人總會不及對外人好的...
國泰又幾緊貼時代wo...

仲要最鍾意講人是非,但又唔望周圍隔離,好似特豋俾說話你聽咁
nwfb23
shunhei75 發表於 2007-2-16 00:06 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb23 於 2007-2-15 10:21 發表

仲要最鍾意講人是非,但又唔望周圍隔離,好似特豋俾說話你聽咁

不如大家講下有咩route仲係「情有可原」?
CO1151@73Y>CO99@772ER>
billlmf 發表於 2007-2-16 06:10 | 顯示全部樓層
原帖由 shunhei75 於 2007-2-15 21:21 發表

我想知道為何cx班crew可以咁衰...

我有次搭888去LAX..然後去玩跟住上去SFO搭SQ1番黎..

4個字...「天壤之別」

SQ個D crew簡直就係服務到你盡...p.s.:我兩程都係商務位

cx個d既話..小弟坐中windo ...

888 to LAX?? Apparently 888 is going to YVR and JFK

Do u mean 880, 882 or 884??

Cathay 888...clear to land rwy 26 Right
raylex 發表於 2007-2-16 06:42 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2007-2-15 21:17 發表

英航個堆仲高年份啦...不過飛機唔係以機齡去決定佢既壽命的...

講到尾都系軟件(服務+保養)問題。

問d客邊架系新機邊架系舊機佢地最多咪話
"有電視既系新機",佢地又有幾多知道電視都有分唔同?
講過火D即系話拎架707番新番到好似737-900咁又裝晒AVOD對D客黎講
又系"新機"一架。

但系一講到服務就系人都知邊間好邊間唔好。