hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 國泰可能會被Skytrax降級
開啟左側

國泰可能會被Skytrax降級

Citybus10 發表於 2007-2-16 12:46 | 顯示全部樓層

我坐過兩次國泰,但講得唔好聽o的,
香港o既空中服務員大都麻麻地,而國
泰有o的空中服務員o既樣子都顯得好寸,
或者我敏感,但係相比其他航空公司 (包
括南方同東方航空),佢地服務態度真係
好應該改善一下。雖然佢地一方面係公司
制度問題令佢地咁,但另一方面,只有香
港先會對自己人唔好,而對外國人先會好
客氣。
 樓主| volvo_chan 發表於 2007-2-16 14:04 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2007-2-15 20:36 發表
PS. 如果 5 星 o既 航空公司 只有 4 個 Quota
我覺得 EK 比 CX 更加適合 (聽聞 EK 服務幾好 , 近來都有 upgrade 自己) ~~~

我覺得EK經濟艙舒適度分分鐘仲差過CX,
之前睇過EK果D波音777經濟艙,竟然是3-4-3排列,
座位真係好窄,座距聽講都係一般!
記得之前都有位板友講過EK經濟艙唔太好!

五星級航空公司,我認為比TG入都唔錯,TG越做越進步,
雖然有仲有一部份機無PTV,但服務/膳食絕對一流!
至于你信不信,我反正信了
 樓主| volvo_chan 發表於 2007-2-16 14:13 | 顯示全部樓層
原帖由 shunhei75 於 2007-2-15 21:21 發表
SQ個D crew簡直就係服務到你盡...p.s.:我兩程都係商務位

cx個d既話..小弟坐中window位..唔想行出行入..就咁燈叫人拎零食杯面..跟住d crew就晒灰氣話:「你自己簡啦(知我識講廣東話)」

然後食完去toilet..聽到個條友話..「條友好串..咁燈叫我過去拎野食比佢簡..好心佢..咁細個坐乜野商務」

如果係我飛SFO都100%會坐SQ,一來機票多數平過CX,二來服務又係好過CX。

你都幾唔好彩,坐商務位班Crew都竟然可以咁樣對待你,唔通細個就唔坐得商務位咩?

國泰crew質素我覺得真係好參差!
至于你信不信,我反正信了
AVD1 發表於 2007-2-16 16:57 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 2007-2-16 14:04 發表

我覺得EK經濟艙舒適度分分鐘仲差過CX,
之前睇過EK果D波音777經濟艙,竟然是3-4-3排列,
座位真係好窄,座距聽講都係一般!
記得之前都有位板友講過EK經濟艙唔太好!

五星級航空公司,我認為比TG入都唔 ...

我自己覺得 TG 服務一般 (我老豆同我阿媽坐過 , 影左 D 相比我睇) ~~~
我自己就覺得有時 CI 都唔差 ~~~
LJ7006 = MF5119 = AVD1
shunhei75 發表於 2007-2-16 20:46 | 顯示全部樓層
原帖由 billlmf 於 2007-2-15 17:10 發表

888 to LAX?? Apparently 888 is going to YVR and JFK

Do u mean 880, 882 or 884??

SOR..應該打880

係上年暑假既事..冇boarding pass..so打錯..
CO1151@73Y>CO99@772ER>
U-157星之Kelvin 發表於 2007-2-17 00:38 | 顯示全部樓層
我坐過兩次國泰,但講得唔好聽o的,
香港o既空中服務員大都麻麻地,而國
泰有o的空中服務員o既樣子都顯得好寸,
或者我敏感,但係相比其他航空公司 (包
括南方同東方航空)...

我自己覺得 TG 服務一般 (我老豆同我阿媽坐過 , 影左 D 相比我睇) ~~~
我自己就覺得有時 CI 都唔差 ~~~

「好」的定義,各人有不同睇法,沒有客觀標準
有人覺得SQ差;CX好
有人覺得TG好;UA差...

我諗最基本的服務態度都要有啦
eric278 發表於 2007-2-17 17:09 | 顯示全部樓層

其實國泰可否利用新引入的773ER, 開辦全新航線, 例如去南美洲的航線?
這個正是國泰可以拓展的地方.
還看香港公交
AVD1 發表於 2007-2-17 18:47 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2007-2-17 17:09 發表
其實國泰可否利用新引入的773ER, 開辦全新航線, 例如去南美洲的航線?
這個正是國泰可以拓展的地方.

佢入左 D 773ER 後, 就唔要 D A343 ~~~
而家 CX 都有 15 架 A343 , 佢只係入 18 架 77W ......
LJ7006 = MF5119 = AVD1
wally 發表於 2007-2-18 07:53 | 顯示全部樓層
原帖由 AVD1 於 2007-2-17 18:47 發表

佢入左 D 773ER 後, 就唔要 D A343 ~~~
而家 CX 都有 15 架 A343 , 佢只係入 18 架 77W ......

This bunch of 77W coming will not replace all 15 A343 in CX fleet... As these 77W will be used for route expension as well as to replace all A346 and a few A343... If CX is to place a follow up order, that will then replace the whole A343 fleet...
nwfb1110 發表於 2007-2-18 10:38 | 顯示全部樓層

原帖由 wally 於 2007-2-18 07:53 發表
This bunch of 77W coming will not replace all 15 A343 in CX fleet... As these 77W will be used for route expension as well as to replace all A346 and a few A343... If CX is to place a follow up ...

咁講法咪只係取代國泰所租賃既客機?
宏  Wang