hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 南環線將來會不會蝕錢?
開啟左側

南環線將來會不會蝕錢?

Quanta 發表於 2007-2-19 23:48 | 顯示全部樓層

原帖由 daiteioh 於 2007-2-19 19:11 發表

咩唔係地鐵幾條線賺錢咩?  
有時搭地鐵都許多人,甚至要企
地鐵幾條線應該賺到笑,
小弟接受唔到這個現實

我相信東涌線應該會蝕錢
扣返東涌線蝕的錢, 港島線、荃灣線同觀塘線的盈利應不只幾百萬那麼少
ahbong 發表於 2007-2-20 00:42 | 顯示全部樓層
原帖由 daiteioh 於 2007-2-19 19:11 發表

咩唔係地鐵幾條線賺錢咩?  
有時搭地鐵都許多人,甚至要企
地鐵幾條線應該賺到笑,
小弟接受唔到這個現實

邊條綫賺、邊條綫蝕
一般人除了靠估之外
根本無數據參考

地鐵車務賺得少
我唔認為係好難接受既現實
以零六年為例
地鐵每 $100 票務收入
只有 $1.18 係利潤
$98.82 係營運成本
公交本來就係一項回報非常低的事業
東鐵本地線日日爆滿
一樣係咁多年未賺過一分一毫

ronaldlau 發表於 2007-2-20 01:16 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2007-2-20 00:42 發表
地鐵車務賺得少
我唔認為係好難接受既現實
以零六年為例
地鐵每 $100 票務收入
只有 $1.18 係利潤
$98.82 係營運成本
公交本來就係一項回報非常低的事業
東鐵本地線日日爆滿
一樣係咁多年未賺過一分一毫

所以作為政府,
為了解決公交擠塞之問題,
提供補貼不無道理 law~
waman 發表於 2007-2-20 02:39 | 顯示全部樓層

原帖由 imary 於 2007-2-19 10:11 發表
講真   如果到時全月通仍然健在ge話
佢ge客量一定會上升
但係西鐵去到尖沙咀方便左之後
佢仲會唔會俾張月通 ...

九鐵南環以至兩鐵合併後,
東/西鐵全月通會否繼續保留就真係好難估計,
最低限度就要解決一些好重要的技術問題:
九龍塘/南昌/美孚站的轉乘閘機被移除後,
東/西鐵全月通乘客可唔可以有咁著數,搭埋地鐵車站呢?
如果真係可以,咁又以幾多個站為限呢?
仲有,南環通車後,西鐵全月通係咪就真係順理成章延長搭到去紅磡呢?
但係到時東鐵又會將總站由尖東縮番去紅磡喎,咁到時東鐵全月通係咪好似西鐵咁,
順理成章縮短搭到去紅磡呢?大家都係全月通,點可以一個延長,一個縮短呢?
SSBT 發表於 2007-2-20 15:07 | 顯示全部樓層
原帖由 waman 於 2007-2-20 02:39 發表

九鐵南環铫以至兩鐵合併後,
東/西鐵全月通會否繼續保留就真係好難估計,
最低限度就要解決一些好重要的技術問題:
九龍塘/南昌/美孚站的轉乘閘機被移除後,
東/西鐵全月通乘客可唔可以有咁著數,搭埋 ...

而家全月通係用八達通既,
如果拆左閘機,
大可以扣錢。

即乘客於地鐵站下車就扣除地鐵與西鐵站之間的車費。
相信技術上可行…
=0=
superay 發表於 2007-2-20 15:12 | 顯示全部樓層
係可以有效解決到而家朝早260x、268B同269B
一入去廣東道就塞到傻左ge問題

其實廣東道塞車的情況是近10年才出現,原因是九鐵的工程所致!
ahbong 發表於 2007-2-21 01:45 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2007-2-20 15:12 發表

其實廣東道塞車的情況是近10年才出現,原因是九鐵的工程所致!

南線好像去年才動工
怎樣把「近10年」的塞車責任推給九鐵工程?
superay 發表於 2007-2-21 04:39 | 顯示全部樓層
廣東道除了受南環線影響之餘,也受之前尖東站的工程影響,加起來都近10年了。
hkaiw 發表於 2007-2-21 10:27 | 顯示全部樓層
其實只要看一看梳士巴利道近新世界中心一段「回復舊觀」(大約於二零零五年)後不足一年又要掘路,結果那條新建成的下通道變成西行只開放一條行車線。
喵...
ahbong 發表於 2007-2-21 23:54 | 顯示全部樓層

原帖由 superay 於 2007-2-21 04:39 發表
廣東道除了受南環線影響之餘,也受之前尖東站的工程影響,加起來都近10年了。

翻查資料
尖東延線於 2001 年 3 月動工
2004 年 10 月 24 日通車
施工期約三年半

九龍南線於 2005 年 11 月 7 日動工
至今施工約一年零三個月

三年半加一年零三個月
才不過四年零九個月
連五年都未夠
未知閣下所提到的「加起來都近 10 年了」是如何計算出來的?