hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [造 馬] 城 巴 MAN
開啟左側

[造 馬] 城 巴 MAN

nwfb23 發表於 2007-2-20 00:34 | 顯示全部樓層

原帖由 89B 於 2007-2-19 19:09 發表

記憶以前有人Post過批AMN未出牌時帶住城巴色係K廠內等翻油,
只係唔知有無人日間影到佢地

不過批Man好似係同HSBC上了會,但運吉削Quota致城巴撻訂唔要,
最後經HSBC及Man代理找了老冠同九記推 ...

何以見得因為執平貨而導致爆玻璃,城巴以正價訂購批24.310,質素絕對唔係平貨
而berkhof係行內唔算係低劣廠商,又何以見得呢排爆玻璃係關berkhof事?

批車都用0左成7年啦,如果真係廠商0既錯,berkhof而家收緊律師信啦
nwfb23
AVE_100 發表於 2007-2-20 00:38 | 顯示全部樓層
好在城巴買唔成呢隻車,我一直都覺得如果畀城巴買得成雙層MAN,日日有特見,怎樣影得完.
永遠に非常に愛ビビ公主
ctb102 發表於 2007-2-20 02:47 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb23 於 2007-2-20 00:29 發表

其實有咩車係用正廠零件

o個兩部車較為常見既時候都仲係用緊正廠野.......

之後....................................
hanvas 發表於 2007-2-20 21:49 | 顯示全部樓層

原帖由 ryulky 於 2007-2-19 09:18 發表
本來架車係城巴,o係德國連城巴色都上埋,
最後攪到要做馬先可以令城巴色o係香港出現,真有點唏噓

九巴好多部 AMN 都係黎到香港先由城巴色噴上香檳金色的.
當年城巴色的 AMN 不用做馬都曾經出現在香港出現多時.

HL
hkaiw 發表於 2007-2-20 21:52 | 顯示全部樓層
原帖由 hanvas 於 2007-2-20 21:49 發表
九巴好多部 AMN 都係黎到香港先由城巴色噴上香檳金色的.
當年城巴色的 AMN 不用做馬都曾經出現在香港出現多時.

那樣應該是在德國加裝電動斜板那批才是在德國噴上香檳金色嗎?另外頭批到港的,座椅是否在香港才更換呢?

喵...
24cwhk 發表於 2007-2-20 22:11 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb23 於 2007-2-20 00:34 發表

何以見得因為執平貨而導致爆玻璃,城巴以正價訂購批24.310,質素絕對唔係平貨
而berkhof係行內唔算係低劣廠商,又何以見得呢排爆玻璃係關berkhof事?

批車都用0左成7年啦,如果真係廠商0既錯,berkhof而 ...

其實會唔會係批車玻璃d螺絲上得太緊,又或者無中間攝住玻璃同扶手塊膠墊,
所以好易因行車震動整爆塊玻璃,因為撘後期d 3AV, AV, 城巴 A殼 4(425之後),5系同 9系,
d玻璃有時都有怪聲,好似就爆咁,都幾得人驚
AMN1 發表於 2007-2-21 00:03 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2007-2-20 21:52 發表

那樣應該是在德國加裝電動斜板那批才是在德國噴上香檳金色嗎?另外頭批到港的,座椅是否在香港才更換呢?

AMN1-AMN20的座椅是在德國由城巴絲絨面改為九巴粉紅色人造皮面及加裝頭枕後才運抵香港.
LE5705&LU2001
ME 發表於 2007-3-3 21:56 | 顯示全部樓層
其實九巴批金棺材亦的確曾經以城巴色彩示人的
不過唔係o係香港
而係o係荷蘭

圖片取自Coach and Bus Week Issue364 (25 March 1999)
BN1E18LE11WA5PE16SG8
ATR83 發表於 2007-3-5 17:47 | 顯示全部樓層
原帖由 Octavian 於 2007-2-19 07:27 AM 發表

2500發生乜野事?? 冇零件定係被雪藏?

城巴順利接收到30部man的話,2500就唔使「生不如死」
話時話,當年為何城巴寧要批單層man都唔要0個30部,件事來龍去脈係點,願聞其詳
知足‧就能活得幸福
EvilKo 發表於 2007-3-5 18:15 | 顯示全部樓層

原帖由 AVE_100 於 2007-2-20 00:38 發表
好在城巴買唔成呢隻車,我一直都覺得如果畀城巴買得成雙層MAN,日日有特見,怎樣影得完.

咁即係話城巴全線車隊日日都係特見   ?