hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 國泰新年獻禮: 直航變超級Indirect flight, 28/2 CX250 ...
開啟左側

國泰新年獻禮: 直航變超級Indirect flight, 28/2 CX250預計延誤20小時

樓主| hkbw 發表於 2007-3-1 18:21 | 顯示全部樓層

似乎國泰今次唔用上次的處理方法..
上次因為一班250, 攪到兩日的250都要delay,
今次就唔俾第二部機飛呢個slog, 點都要B-HOY飛..
但整好部B-HOY似乎要更多時間....

回FBI2, 255/250呢對機, 係用744的...
殺雞焉用牛刀?!
Ken_Dy 發表於 2007-3-1 19:42 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2007-3-1 18:21 發表

所以就delay多兩個鐘頭去整呢架744

另外, 想問下邊個網可以trace到呢班CX 255係B-HOY?

Thx!~
kmb113 發表於 2007-3-1 23:07 | 顯示全部樓層
原帖由 Ken_Dy 於 2007-3-1 19:42 發表

所以就delay多兩個鐘頭去整呢架744

另外, 想問下邊個網可以trace到呢班CX 255係B-HOY?

Thx!~

你去國泰做咪 trace 到lor...
如果唔係我都無辦法話你知佢出邊架機...
最多知用咩機型
Spacor2~飛躍人生-非凡感受~
68A 發表於 2007-3-1 23:39 | 顯示全部樓層

樓主| hkbw 發表於 2007-3-2 00:30 | 顯示全部樓層
原帖由 68A 於 2007-3-1 23:39 發表

你係客運係貨運果邊?

今日到果隻256勁到裝千幾 bulk courier 貨,
究竟係用乜野機可以俾到咁多 bulk 位 ...
唔通行李裝哂 container ?

你指CX256?
其實呢陣子, CX256, CX254係客運方面都唔會FULL, 所以有多餘載重量載多D CARGO都唔出奇..
何況..琴日CX250冇飛, 無論係客運貨運, 都要有機載走D 貨吧?!
殺雞焉用牛刀?!
kh3118 發表於 2007-3-2 04:23 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2007-3-1 18:21 發表

其實正常黎講, 255架機係對252, 而251對250既... 不過有時 (好少) 255就對250... 所以正常黎講, 255架機應該冇mud問題, 因為要去做A-check gor架機通常都係251 gor架~
Ken_Dy 發表於 2007-3-2 05:03 | 顯示全部樓層

原帖由 kmb113 於 2007-3-1 23:07 發表

你去國泰做咪 trace 到lor...
如果唔係我都無辦法話你知佢出邊架機...
最多知用咩機型

但而家有板友有辦法搵到wo...

用咩機型就係人都知的啦,

機票+schedule有寫

咁閣下呢個reply, 又有何意思呢

andrewyl 發表於 2007-3-2 08:00 | 顯示全部樓層
呢 單 野 終 於 都 要 見 報 , CX 都 好 輕 描 淡 寫 輕 輕 帶 過 道 歉 了 事 就 算 ,
  http://appledaily.atnext.com/tem ... &art_id=6863968
Ken_Dy 發表於 2007-3-2 08:29 | 顯示全部樓層
原帖由 andrewyl 於 2007-3-2 08:00 發表
呢 單 野 終 於 都 要 見 報 , CX 都 好 輕 描 淡 寫 輕 輕 帶 過 道 歉 了 事 就 算 ,
  http://appledaily.atnext.com/tem ... ubsec_id=11867& ...

唔該想問下
可唔可以copy & paste比我地睇呢?~

因為我地身處海外
睇唔到online既apple daily架
唔該晒~!!

樓主| hkbw 發表於 2007-3-2 08:49 | 顯示全部樓層

http://the-sun.on.cc/channels/ne ... 302021133_0000.html

太陽都有報導...

我諗作為econ-class常客的我們, 真係要整返次大踢爆, 大投訴國泰先掂...
次次都咁樣對econ客, 好唔掂law!!
殺雞焉用牛刀?!