hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) Foilcat?
返回列表 發新帖
開啟左側

Foilcat?

guia 發表於 2007-3-18 19:18 | 顯示全部樓層

原帖由 JC3987 於 2007-3-18 16:23 發表

同意你的講法, 但係點解市場需求低呢?

Foilcat 推出果期 (95 年左右), 本來係港澳線係鬥得最白熱化, 最需要新船種的時候.
一邊廂引入 Tricat, sell 高水準客戶服務; 另一邊的遠東亦冇理由乜都唔做捱打 ...

如果係work既 為什麼hovermarine 只造了4架hm527?
當年引入foilcat另一個原因係填補快達退出既空缺~

除了港澳地區外, 有什麼地方用得起foilcat呢?
1995年都未有計劃退929
santi_celestial 發表於 2007-3-19 16:22 | 顯示全部樓層
原帖由 JC3987 於 2007-3-18 00:27 發表

雙體船幾大馬力速度幾快都好, 但係有樣野拍馬都追唔上水翼船, 就係航行的安定性.

我第一次搭 FoilCat, 真係俾佢的穩定性嚇親, 估唔到搭船係可以穩定過搭飛機!
在起飛之後, 感受到的只有過浪時輕微的上 ...

查實自929, foilcat 船種面世之後, 穿浪式雙體船穩定性好得過前者嗎?大家心中有數了.

說回來真的諷剌,
難道再要回到暈船浪既日子

akboy 發表於 2007-3-19 20:23 | 顯示全部樓層
原帖由 santi_celestial 於 2007-3-19 16:22 發表
查實自929, foilcat 船種面世之後, 穿浪式雙體船穩定性好得過前者嗎?大家心中有數了.

說回來真的諷剌,
難道再要回到暈船浪既日子

1. 穿浪式雙體船 =/= 雙體船

2. 929比第一艘用作商業營運的雙體船面世得更早
而Foilcat又比第一艘用作商業營運的穿浪式雙體船面世得更早

3. 你真的確定水翼船比穿浪式雙體船穩定嗎?
rickywk 發表於 2007-3-19 23:27 | 顯示全部樓層

剛剛去完澳門,去程929,回程Tricat(Mk06),929好明顯穩定好多,回程隻Tricat都大拋了幾下,我坐船頭第三行感覺仲利害
wwc 發表於 2007-3-20 11:37 | 顯示全部樓層
guia 發表於 2007-3-20 13:20 | 顯示全部樓層
原帖由 wwc 於 2007-3-20 11:37 發表
哈哈!大家都知道舒適穩定既客船有幾好.無奈啦! 生產商都無柯打.日本仔咁識嘆.連929生產權都買埋.都係做唔住.寧願買外國二手貨.可想而知日本自己造都好貴.
呢個就係929仲行緊既原因啦!
而家大家都諗到早排20 ...

將來有港珠澳大橋. 信德仲會唔會作鉅額投資試新野都成問題~

santi_celestial 發表於 2007-3-20 23:34 | 顯示全部樓層

原帖由 wwc 於 2007-3-20 11:37 發表
哈哈!大家都知道舒適穩定既客船有幾好.無奈啦! 生產商都無柯打.日本仔咁識嘆.連929生產權都買埋.都係做唔住.寧願買外國二手貨.可想而知日本自己造都好貴.
呢個就係929仲行緊既原因啦!
而家大家都諗到早排20 ...

遠東當年以天價買929,係超有腦既決定,
但係BOEING MARINE SYSTEM 一早接埋左條生產線
亦係一個超有遠見既決定la

自遠東到Turbojet年代D 929 咁既用法, 開24小時,平
均每程船抖30分鐘,出航率咁高,都用左30幾年,

波音邊度仲會有新柯打丫!無柯打係必然事實!

日本仔係識嘆.連波音生產權都買埋.都係做唔住.
皆因929太耐用了.你睇下佢地點用929?一日
十班,八班, 出航率對比起Turbojet 黎計, Life cycle
行多一倍都仲得。

話說回頭 Foilcat 咁快步929後塵停產,相信離不
開造價高距不下, Foilcat 初冠名"超級噴射船"簡
直當之無愧, 其起飛,隔音,舒適度,比929再上一
層樓,但其生產歴程瞬間即止,真是令人覺得可惜!

volvo_chan 發表於 2007-3-31 15:01 | 顯示全部樓層
原帖由 rickywk 於 2007-3-19 23:27 發表
Tricat都大拋了幾下,我坐船頭第三行感覺仲利害

所以如果會暈船浪的朋友,盡量唔好坐Tricat啦!
我坐過幾次Tricat,次次都係好拋,不過勝在Tricat夠豪華夠舒服,
我仍然好樂意去坐,不過航行穩定性真係比929/Foilcat差成九皮。

次次坐Turbojet,都差不多要指定坐Foilcat/Tricat,Foilcat真係正爆,穩定性非常好!
至于你信不信,我反正信了
rickywk 發表於 2007-4-3 00:41 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2007-3-31 15:01 發表

所以如果會暈船浪的朋友,盡量唔好坐Tricat啦!
我坐過幾次Tricat,次次都係好拋,不過勝在Tricat夠豪華夠舒服,
我仍然好樂意去坐,不過航行穩定性真係比929/Foilcat差成九皮。

次次坐Turbojet,都差不 ...

Tricat好處係個位闊o的舒服o的,同埋到香港會開埋前門放客。
拋其實預左,未坐過新輪8系唔識比較兩隻"大飛"
guia 發表於 2007-4-3 13:52 | 顯示全部樓層

原帖由 rickywk 於 2007-4-3 00:41 發表

Tricat好處係個位闊o的舒服o的,同埋到香港會開埋前門放客。
拋其實預左,未坐過新輪8系唔識比較兩隻"大飛"

TRAICAT 同 AUSTAL48 搖晃程度差不多~