hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署堅持開辦早上兩班九巴40P線
開啟左側

[問題] 運輸署堅持開辦早上兩班九巴40P線

KU_8278 發表於 2007-3-19 11:04 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2007-3-19 10:23 發表

咁你又放心,梨木樹去鬲Y種利益做唔落去。
一日未搞掂呢個問題,一日老運同老九都可以大安旨意慢慢來。

梗係開唔到啦,觀梨線同藍石線開唔得耐都係一個原因,就係兩條線回程都係經葵興芳,就係
因為呢個point,所以點開都開唔到,俾觀荃搞到飛起,除飛再定線唔經葵興芳啦,如果唔係都
唔洗旨意開得成...

同埋觀荃分會一直間唔中都會有雞籠係屏麗徑慢慢載到嘉翠園上八蚊客出觀塘,不過就唔係
繁忙時間出車,只係不定期有呢d車行.

如果梨木樹或者石梨出觀塘藍田果面真係傾得掂開得到,到時懶理佢九巴運輸處玩咩把戲丫,
有左條紅van線,到時去呢兩區就正晒lu,乜都夠做.

64K 發表於 2007-3-19 11:29 | 顯示全部樓層
請問40P幾時會開?
同埋經邊度?
我的愛線——888!
eric278 發表於 2007-3-19 11:31 | 顯示全部樓層
原帖由 HY671 於 2007-3-19 10:22 發表

受甚麼指責?受巴士迷指責?

若果紅小商會覺得石圍角去觀塘係有得做,晨早開左啦,洗乜見
巴士唔夠載至開呀?

本人估計預料係區議會指責。他們會指責運輸署縱容紅色公共小巴坐大,帶來治安及交通管制問題。

運輸署批准52X延長至旺角,其中一個目的是要減少青龍頭深井居民對公共小巴(元朗至旺角/佐敦道)的倚賴。

還看香港公交
HY671 發表於 2007-3-19 11:32 | 顯示全部樓層

原帖由 eric278 於 2007-3-19 11:31 發表

係區議會指責。他們會指責運輸署縱容紅色公共小巴坐大,帶來治安及交通管制問題。

運輸署批准52X延長至旺角,其中一個目的是要減少青龍頭深井居民對公共小巴(元朗至旺角/佐敦道)的倚賴。

愚問:有邊個區議會曾有這樣的「結論」?
永遠懷念MJ
eric278 發表於 2007-3-19 11:35 | 顯示全部樓層
原帖由 HY671 於 2007-3-19 11:32 發表

愚問:有邊個區議會曾有這樣的「結論」?

其實是本人的預計,至於是否有區議會作出這樣結論,就暫時未知。
註:原文已修正

還看香港公交
GK9636 發表於 2007-3-19 11:44 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2007-3-19 11:31 發表

本人預料係區議會指責。他們會指責運輸署縱容紅色公共小巴坐大,帶來治安及交通管制問題。

52X延長純粹係因為青山公路沿線人口增長, 加上資源許可才有是次更改路線

以小弟所見, 無論區議會及TD對紅小隻字沒有特別提及, 更遑論要打撃紅小
GK9636@ATENVIRO
eric278 發表於 2007-3-19 11:47 | 顯示全部樓層

原帖由 GK9636 於 2007-3-19 11:44 發表

52X延長純粹係因為青山公路沿線人口增長, 加上資源許可才有是次更改路線

以小弟所見, 無論區議會及TD對紅小隻字沒有特別提及, 更遑論要打撃紅小

不過我記得年前有是站友提過, 運輸署主動提出52X延長以減少沿線居民倚賴紅小
有錯請指正
還看香港公交
DC3938 發表於 2007-3-19 11:51 | 顯示全部樓層
原帖由 ricky 於 2007-3-19 00:12 發表
前荃灣梨木樹區議員林先生屬下的「梨木樹服務處」詢問運輸署能否考慮即將開辦的40P線(石圍角至觀塘)加開多些早上班次、
設回程服務或全日服務。

運輸署回覆梨木樹居民往狦雪|要求,所以考慮開辦平日早上開 ...

38,42C用3BL時,下午六點幾,屏麗俓係上唔曬人的
KU_8278 發表於 2007-3-19 11:54 | 顯示全部樓層

本人預料係區議會指責。他們會指責運輸署縱容紅色公共小巴坐大,帶來治安及交通管制問題。

咁預料就唔係關佢地事o既,你咁講無得講wo...無啦啦又關咩治安事呢...如果你咁講呀...九巴
已經開左n咁多條線係有紅van o既地方阻止你所謂o既坐大問題啦...根本就唔關呢樣事.

而家拉得呢條線出旺角最大問題係根本剩係靠元旺紅van係唔夠做...所以先要將52x拉去旺角,
如果九巴係咁叻仔係咁多地方替代到紅van o既話,就唔會好似今時今日咁,d巴士線係d紅van
點到點特快線上調返轉做輔助角色啦.

如果真係計旺角返麗城至黃金海岸呢d地方,我好肯定d人鐘意搭紅van多過巴士,最主要唔洗兜返
去深水步,長沙灣,美孚,同埋夠快,唔洗係咁停,但係出返旺角就要兜返荃灣,葵涌同深水步,呢個先
至係元旺/佐線出返九龍最大弱點,出去分分鐘慢52x好多,但係入去就快好多.有左52x出旺角,就
可以做到出九龍快線o既作用,而元旺同52x可以大家同時做到亙相輔助o既角色.

china 發表於 2007-3-19 12:30 | 顯示全部樓層

原帖由 KU_8278 於 2007-3-19 11:04 發表

梗係開唔到啦,?就係兩條線回程都係經葵興芳,就係
因為呢個point,所以點開都開唔到,俾觀荃搞到飛起,除飛再定線唔經葵興芳啦,如果唔係都
唔洗旨意開得成...

同埋觀荃分會一直間唔中都會有雞籠係屏麗徑慢慢 ...

點解一定要經葵興芳﹖基本上如果夠客既,行上路
又快又直接,正如石陰/梨木樹往來九龍的紅小
都唔會經葵芳興啦。

等運吉開恩,都係等紅小實際d