hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) [版權討論]在數碼環境中 保護商人財產
開啟左側

[版權討論]在數碼環境中 保護商人財產

lok1032 發表於 2007-4-15 22:10 | 顯示全部樓層

原帖由 ATE24 於 2007-4-15 21:46 發表

有道理耶……

影相o個位話唔定未死,張相仲有版權o架……
叫偉大o既共產黨政府拉o左 M 去啦……

拉埋佢去大西北農村努改開發, 果度無電腦, 無網上, 等佢以後無得侵犯領導人肖像權
 樓主| 3av188 發表於 2007-4-15 23:02 | 顯示全部樓層
各位冷靜小小先,一陣lock左就浪費左討論既機會

香港本身冇肖像權,一般版權作品亦多數會係五十年後欠效...

對於政府既咨詢,我覺得確實太急進,保護知識產權係好重要,
但係仲有咁多問題,份咨詢文件都冇講既,就真係... 喇...
3AV188.HD199
 樓主| 3av188 發表於 2007-4-16 00:15 | 顯示全部樓層
轉載多一篇:
--------------------------------------------
網絡侵權刑事化.海關可拉你全家。

第四篇喇#,廢話唔多講。一眾電影業者、唱片協會、海關,你們係唔係覺得IP係無敵?係唔係以為靠256^4咁多數目字就可以搵到邊個犯法?係,你地可以侵犯私隱,監查網絡,你地甚至可以睇埋人地MSN對話、E-mail有冇侵權內容*。但係要求刑事化既你地,以為一個IP真係可以搵到一個人出黎拉,未免幼稚左小小。

IP冇錯係網絡上電腦既地址,但係單靠一個IP可以定到刑事罪,未免搞笑小小。相信大多數人屋企都唔係得一個人用部電腦。請問單靠一個IP點可以判辨係邊一個屋企成員下載侵權物?有朋友、親戚上你屋企,下載左侵權檔案,拉邊個?又例如屋企有安無線路由器既,但係唔記得設密碼,條線俾鄰居用左黎BT侵權檔案,又點計?

冇錯,有人話可以控告的係寬頻登記人,但係如果海關/版權持有人發現侵權果時,個寬頻登記人離開左香港、又或者個寬頻登記人係你八十五歲兼有老人痴呆既老豆,又拉邊個?有人成日將BT比喻做偷野,好喇,當你細路真係BT侵權,咁邊有理由拉個寬頻登記人?細路偷野唔通拉阿媽去坐監?大人下載侵權物,俾人發現侵權,話係自己個仔下載,免左自己刑事責任,又點去分?

刑事案件係要指定咁控告某一個人,而非一人犯罪,全家上庭又或者係子債父還。單靠IP刑事捉人完全唔合邏輯,而且同香港法律精神大相逕庭。如何去檢控亦係一個好嚴重的問題,政府唔可以好似警察對黑社會咁,逼黑社會交人,否則就掃場或捉個話事人。全屋人,冇一個人認有BT侵權,政府又係唔係可以嚴刑迫供呢?可知道要強逼個寬頻登記人去交人係嚴重違背普通法的精神。最多俾你告到寬頻登記人疏忽看管,但絕對告唔到寬頻登記人侵權,刑事化下載?告邊個?

IP唔係無敵架,香港政府,你真係當一個IP係生物鑑證?可以單單靠一個IP地址去拉到一個人?上次古惑天皇只係唔夠古惑先可以入到罪,呢招唔係次次得架,冇人認數唔通真係拉晒全家去審咩!

*另文討論:反網絡版廿三條,網民私隱要保障!
http://article23.net/viewthread.php?tid=14

-文章作者早思雨放棄本文一切版權,請隨意分發、轉載本文。-
-#更多文章:反對侵權極端化網站http://article23.net/

1.《知識共享行動》場刊:
http://intellectualproperty.file ... /leaftlet-final.pdf

2.是次《在數碼環境中保護知識產權》咨詢文件
http://www.citb.gov.hk/cib/chtml ... on_document_chi.pdf

3.中文大學 - 知識產權關注小組
http://intellectualproperty.wordpress.com/
DW8306 發表於 2007-4-16 00:30 | 顯示全部樓層

政府又一官商勾結既好例子

萬一成功立法,難保他朝所謂"版權持有人"
亂咁拎一炸ip叫isp交人,然後位位二萬三

唔通公務員.職位愈高,智商愈低?

p.s我係某政府部門設施part time,"親歷其境"

lok1032 發表於 2007-4-16 14:57 | 顯示全部樓層
原帖由 DW8306 於 2007-4-16 00:30 發表
政府又一官商勾結既好例子

萬一成功立法,難保他朝所謂"版權持有人"
亂咁拎一炸ip叫isp交人,然後位位二萬三

唔通公務員.職位愈高,智商愈低?

p.s我係某政府部門設施part time,"親歷其境" ...

假設我係B3板貼了張巴士相, 咁discuss巴鼠板既人偷了轉貼, 我係咪可以去discuss要求佢地交ip, 再搵isp揪出偷我張相條友出來, 要佢賠錢?
tungtung1212 發表於 2007-4-16 16:15 | 顯示全部樓層
原帖由 3av188 於 2007-4-15 07:30 發表

其實下載刑事化仍然有唔小問題要解決,例如
版權持有人及海關如何找到犯人
(一家人一部電腦,一個IP,如果全家人都唔認,拉邊個呢?)

如果我無錯的話,如果無人認,就會拉登記者,即係去申請ISP的那一個人...

如果有錯,請指正。
Connected via Bluetooth
ATE24 發表於 2007-4-16 16:17 | 顯示全部樓層

原帖由 lok1032 於 2007-4-16 14:57 發表

假設我係B3板貼了張巴士相, 咁discuss巴鼠板既人偷了轉貼, 我係咪可以去discuss要求佢地交ip, 再搵isp揪出偷我張相條友出來, 要佢賠錢?

After the law is passed by Legco, you can do so.

Also, the one who infringe your copyright may be liable to prosecution for a criminal offense.
公器公用 香港早要有品
lok1032 發表於 2007-4-16 16:36 | 顯示全部樓層
原帖由 ATE24 於 2007-4-16 16:17 發表

After the law is passed by Legco, you can do so.

Also, the one who infringe your copyright may be liable to prosecution for a criminal offense.

那懲教署應該快快擴建監倉, 好多網民等住入冊
ATE24 發表於 2007-4-16 18:47 | 顯示全部樓層
原帖由 lok1032 於 2007-4-16 16:36 發表

那懲教署應該快快擴建監倉, 好多網民等住入冊

點只o者……全香港網民一上網就中招……

我同你等洗定八月十五入去食皇家飯啦……
公器公用 香港早要有品
 樓主| 3av188 發表於 2007-4-17 05:00 | 顯示全部樓層

原帖由 lok1032 於 2007-4-16 14:57 發表

你唔係商人嘛,睇一睇標題先,「在數碼環境中 保護商人財產」 ,你係普通市民,冇你份架

呢條法例,好明顯只係保障香港影業同唱片協會