hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [美國Amtrak之旅] 帝國創建者 --- Empire Builder ...
開啟左側

[美國Amtrak之旅] 帝國創建者 --- Empire Builder

樓主| volvo_chan 發表於 2007-4-25 13:16 | 顯示全部樓層

原帖由 89B 於 2007-4-22 21:17 發表

已我所知北美最長途火車應該係VIA營運既温哥華-多倫多,
佢應該是全球第五長途既定期列車...

原來Amtrak的California Zephyr都唔夠VIA的温哥華-多倫多線咁長。

我試下數全球前五位長途既定期列車先(有錯請指正):
1. 莫斯科 --- 海參威 (呢條線有無?)
2. 莫斯科 --- 滿州里 --- 北京
3. 莫斯科 --- 烏蘭巴托 --- 北京
4. 廣州 --- 拉薩 (4980km)
5. 温哥華 --- 多倫多 (4466km)
至于你信不信,我反正信了
89B 發表於 2007-4-26 09:21 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2007-4-25 13:16 發表

原來Amtrak的California Zephyr都唔夠VIA的温哥華-多倫多線咁長。

我試下數全球前五位長途既定期列車先(有錯請指正):
1. 莫斯科 --- 海參威 (呢條線有無?)
2. 莫斯科 --- 滿州里 --- 北京
3. 莫斯科 --- 烏蘭巴托 -- ...

莫斯科 --- 海參威是西伯利亞鐵道1/2次列車, 全程9258km
莫斯科 --- 滿州里 --- 北京的西伯利亞鐵道19/20次列車(中國K19/20),全程8960km
莫斯科 --- 烏蘭巴托---北京的西伯利亞鐵道3/4次列車(中國K3/4),全程7621km

唯一走破西伯利亞鐵道的1/2次列車都係每周得一班, 全程9258km
搭呢班車的外國旅客以日本人為主....

不過據知每月約4班1/2次列車中有2班是有連結往平壤的北韓客車,
所以呢班莫斯科--海參威--平壤才是全球最長途既定期列車...

我都想唔到廣州 --- 拉薩仲長過VIA過條
不過我估計莫斯科-哈薩克可能都有直通列車,
加上我都無西伯利亞鐵道的一些區間長途列車資料,
所以誰是"第五"都幾難查

世界火車/巴士站巡禮2015 復活
yuenpo 發表於 2007-4-26 11:02 | 顯示全部樓層
在美國坐火車穿州過省屬於好貴的玩意
同埋D車會唔會遲好多時都唔係Amtrak控制到
往往都係俾Union Pacific D貨車頂住
所以美國客運城際火車成日有delay

睇完report 搞到我心痕痕想坐下添
DIH 發表於 2007-4-26 12:00 | 顯示全部樓層

原帖由 89B 於 2007-4-26 09:21 發表
我都想唔到廣州 --- 拉薩仲長過VIA過條
不過我估計莫斯科-哈薩克可能都有直通列車,
加上我都無西伯利亞鐵道的一些區間長途列車資料,
所以誰是"第五"都幾難查

想查的話,可以去呢個網頁:
http://www.poezda.net/en/index
樓主去過的話,應該會識得不少沿途的地方,加上網站係用英文的,應該無問題。

而莫斯科-哈薩克(Alma-Ata)的列車,我查到係全長4017km,同第四位差好遠。
其實一打開地圖就見到,莫斯科去哈薩克最盡都只係海參崴一半左右,有排都未到佢第五。
raylex 發表於 2007-4-27 02:42 | 顯示全部樓層
原帖由 yuenpo 於 2007-4-26 11:02 發表

睇下坐咩class 啦,
普通艙早買有可能平過巴士。
89B 發表於 2007-4-27 03:52 | 顯示全部樓層
原帖由 DIH 於 2007-4-26 12:00 發表

想查的話,可以去呢個網頁:
http://www.poezda.net/en/index
樓主去過的話,應該會識得不少沿途的地方,加上網站係用英文的,應該無問題。

而莫斯科-哈薩克(Alma-Ata)的列車,我查到係全長4017km,同第四位差好遠。
其實一打開 ...

Thank you your site

我用海參威英文Vladivostok check 過, 絕大部份西伯利亞列車是在Moskva Iaroslavskaia出發

除了1/2次特快外, 仲發現有一對902/903 快速(Pass) ,
相對1/2次行6日, 佢就行足9日
所以估計1/2次可能正使用160km/h或以上的客車行走;902/903用120km/h的客車行走...

現時K3/4的18/19形客車是120KM/H型號, 6日半行車時間中蒙-西伯利亞鐵道的烏蘭烏德佔2日
所以我認為日後K3/K4如換25T等200km/h的客車變身T3/T4
係其行走的5609km/h一段西伯利亞鐵道及大秦線就可提速,
行走時間隨時可行快一日

樓主| volvo_chan 發表於 2007-4-27 14:32 | 顯示全部樓層

原帖由 cx838 於 2007-4-22 10:20 發表
但樓主應該都用了不少的車費在這個旅途上吧,
這程車,都要一千美元啊。

我全程用左US$750,由西雅圖去芝加哥坐Empire Builder,
芝加哥去三藩市坐California Zephyr,全程坐臥鋪列車。

原帖由 yuenpo 於 2007-4-26 11:02 發表
同埋D車會唔會遲好多時都唔係Amtrak控制到
往往都係俾Union Pacific D貨車頂住
所以美國客運城際火車成日有delay

睇完report 搞到我心痕痕想坐下添 ...

我相信美國客運列車在全世界的發達國家當中,
客運列車誤點情況最為嚴重。即使相比在中國,
中國的客運列車誤點極都無Amtrak果D咁誇張 (中國火車的誤點率不高)。
不過無法,美國鐵路路權多數是貨車公司擁有,
Amtrak成日都要讓路比貨運列車行先,搞到Delay。

在Amtrak長途火車線中,California Zephyr, Capitol Limited, Coast Starlight 都接近是每日誤點。

例如California Zephyr,此線在2006年開始至今都未試過有一班列車正點到達終點站
通常每日一般都誤點最少三小時先到終點站,誤點率接近100%,真係好誇張。

Coast Starlight (L.A --- Seattle),一年都只有不足十五班列車能夠正點到達終點站,
誤點五小時以上都是家常便飯,路線誤開點率都超過90%。

所以Amtrak的長途火車時間表,只能作為參考,通常都是「有遲無早」。

會坐Amtrak長途火車的美國人,根據我自己坐Amtrak時的觀察,
多數只是一些老人/殘疾人士/旅遊人士/怕坐飛機的人或者得閒又多時間的人坐。

樓主| volvo_chan 發表於 2007-4-27 14:32 | 顯示全部樓層
原帖由 89B 於 2007-4-27 03:52 發表

所以我認為日後K3/K4如換25T等200km/h的客車變身T3/T4
係其行走的5609km/h一段西伯利亞鐵道及大秦線就可提速,
行走時間隨時可行快一日

我都計劃08/09年坐西伯利亞鐵路去莫斯科,全程軟臥/高包(有的話)。

K3/K4如果有得換25T,咁我等到佢轉25T先坐西伯利亞鐵路了。
希望在未來數年內K3/4換得到25T啦,同埋希望我09年前儲到錢去。

PS:唔知HK$12,000夠唔夠坐T16高包去北京,再坐K3軟臥/高包由北京去莫斯科,
在莫斯科玩三日後,再坐QR/SQ (DME--->HKG單程機票預$6000) 返香港呢?
K3/K4全程軟臥/高包幾錢?
yuenchiu6 發表於 2007-4-27 14:44 | 顯示全部樓層
原帖由 volvo_chan 於 2007-4-27 14:32 發表

我全程用左US$750,由西雅圖去芝加哥坐Empire Builder,
芝加哥去三藩市坐California Zephyr,全程坐臥鋪列車。

我相信美國客運列車在全世界的發達國家當中,
客運列車誤點情況最為嚴重。即使相比在中國,
中國的客運列車誤 ...

I live in San Jose, which is a stop of Coast Starlight. The Coast Starlight supposes to be arrive  
San Jose at ard 8pm but I have seen that train ard 11pm, meaning there is a 3hr delay.

Also, once  I took train to LA and I was struck on the train for 2 hrs. The reason is
to let the freight train to pass.
89B 發表於 2007-4-28 09:34 | 顯示全部樓層

原帖由 volvo_chan 於 2007-4-27 14:32 發表

我都計劃08/09年坐西伯利亞鐵路去莫斯科,全程軟臥/高包(有的話)。

K3/K4如果有得換25T,咁我等到佢轉25T先坐西伯利亞鐵路了。
希望在未來數年內K3/4換得到25T啦,同埋希望我09年前儲到錢去。

PS:唔知HK$12,000夠唔夠坐T ...

K3/K4全程軟臥約$34xx/高包約$39xx, 但軟硬臥都係4人房設備差不多但差成仟元~
而最重要是只有高包有得沖凉~

另單程機票貴你可買里數(Yahoo hk 大把..) or
由莫斯科坐一晚夜行火車 OR聖彼德堡坐一晚Euroline bus去愛沙尼亞首都塔林
係塔林(聖彼德堡隔離/去芬蘭首都2/3hour船)有easyjet去 London STN/Berlin,
再坐甘泉應該最平.....detail你可post 去C2版問...

若由莫斯科坐火車往西歐/波蘭一定要經白俄, 但要另辦visa, 再加上香港無白俄領事館~
所以如要離開俄羅斯經陸路往西走一係入芬蘭....我要去聖誔老人村所以揀呢條line
和唯一往波蘭晤經白俄的方法, 就係在三個前波羅的海加盟國坐Euroline bus...