hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 新巴 720A 小改動
開啟左側

新巴 720A 小改動

TP人 發表於 2007-4-24 18:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

其實一直都有一個諗法,
就係 0930 - 1837 的新巴 720A 由嘉亨灣開出的班次,
停完金鐘花園後,
改經金鐘道,軒尼詩道,菲林明道,灣仔道,摩利臣山道,堅拿道西,天橋,告士打道上東區走廊
並與 789 同站
(梗係啦,個 concept 擺到明係跟足 789 )
同時增設由菲林明道往嘉亨灣分段收費 $5.3 ( 參考 2X )
其餘班次,服務時間不變
服務灣仔中/南部一帶;
而灣仔北一帶則由 720 負責
唔知有無得做?

歡迎討論

創出自己一片天空  重新領回自我國度
CTBVolvo637 發表於 2007-4-24 21:03 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
BigHeadB 發表於 2007-4-24 23:01 | 顯示全部樓層
原則上呢個建議非常好
大家有眼見當789東行改左入灣仔道行之後
客量有所提升
服務到灣仔內街既客不特止
最掂既就係臨上東廊前果個尾站
有好多行完Times Square既人都會為左避開怡和街塞車
行去坐789番小西灣
如果隧道口塞車唔嚴重
我計過由尾站坐番小西灣只係需要廿分鐘多D
如果係Sogo站上8P肯定唔得
呢家8P班次極不穩定 (2X係唔係咁我唔太清楚)
一時黎兩架等上人
一時就十幾分鐘都唔黎一架
條怡和街塞車塞到脫晒班
當你係Sogo過條馬路去到個站閒閒地見到有成百人係度等的確一D都出奇
見到都驚
仲有維園同興發街經常塞車
分分鐘塞番入銅鑼灣添

將789改到今時今日咁樣
只有咁做先正式將788/789呢對孖寶做到分流兼拓展到新客源
實在入境處同灣仔碼頭果邊唔需要有兩條行一模一樣路既線去serve
一條行海皮一條行入面係最好既選擇
我相信如果720/720A呢pair都同樣咁安排
個效果應該會唔錯
我見現時720同720A兩條線係灣仔果段重覆晒好浪費資源
搞到720A客量不足班次做唔得密
或者到時改左路720A會好似789咁延長埋收車時間添呢

不過係現實上我spot out到一個問題
就係我唔知道灣仔道有冇quota
當初789會咁改係因為8X縮短
係一個交易黎
兼夾補番大部份前8X係金鐘同灣仔上車既乘客
但呢家筲箕灣冇呢種情況發生
唔知會唔會批
ronaldlau 發表於 2007-4-25 00:16 | 顯示全部樓層

呢個的確係個好改動,
但灣仔道可否再容納 720A 係問題,
因現時灣仔道一塞... 塞死,
當然因為堅拿道塞車啦...

789 改道近 3 年才叫有點成績,
算城巴守業守得好,
否則以 789 非繁時客量.......
好難做的...
但 789 繁時的確在堅拿道座滿,
替它開心... XD~~~
eric278 發表於 2007-4-25 08:26 | 顯示全部樓層
又或者可以有另一個建議:

將所有720A回程班次,由金鐘開始改行以下路段:
.......金鐘道,皇后大道東,摩利臣山道,摩利臣山道,禮頓道,堅拿道西,堅拿道天橋,告士打道,維園道,東區走廊,返回原有路線(經太古城及筲箕灣)

由於皇后大道東一向以來並無任何往來東區(北角以東)之巴士路線,這個改動可以吸納新的客源

另外,並可以增加15號線的轉乘優惠,令山頂轉乘客無需倚賴720的轉乘
還看香港公交
CTBVolvo637 發表於 2007-4-25 19:20 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
dcyw 發表於 2007-4-25 19:43 | 顯示全部樓層

原帖由 CTBVolvo637 於 2007-4-25 19:20 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

可唔可以不行禮頓道

因為禮頓道在繁忙/賽馬日塞車係好恐怖的

跟返789會好一些

從摩理臣山道北行或是南行是要經一小段禮頓道東行(即愉景樓外)才可
前往堅拿道西北行的。

只是那段禮頓道真的短得毫不察覺而已。

樓主| TP人 發表於 2007-4-27 12:20 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 25/4/2007 08:26 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
又或者可以有另一個建議:

將所有720A回程班次,由金鐘開始改行以下路段:
.......金鐘道,皇后大道東,摩利臣山道,摩利臣山道,禮頓道,堅拿道西,堅拿道天橋,告士打道,維園道,東區走廊,返回原有路線(經太古城及筲箕灣)

由於皇后大道東一向以來並無任何往來東區(北角以東)之巴士路線,這個改動可以吸納新的客源

另外,並可以增加15號線的轉乘優惠,令山頂轉乘客無需倚賴720的轉乘

正正因為現時皇后大道東無車直接往東區,
乘客都會行出軒尼詩道搭 2X / 地鐵,
又或者到駱克道坐 720

如果 720A 行灣仔道,
可能會從地鐵手上搶到部份集成 / 298 商場往東區的客,
又可以幫 2X 分流
皇后大道東乘客亦可能被新的 720A 吸納

如果 720A 行皇后大道東,
皇后大道東乘客當然受惠,
但斷估集成 / 298 商場 / 灣仔地鐵站一帶附近的客唔會走番入皇后大道東搭 720A ,
變相令 720A 的潛在客源減少

15 轉乘 720A 優惠,當然支持
創出自己一片天空  重新領回自我國度
Cantona 發表於 2007-4-27 13:00 | 顯示全部樓層
原帖由 BigHeadB 於 2007-4-24 23:01 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
不過係現實上我spot out到一個問題
就係我唔知道灣仔道有冇quota
當初789會咁改係因為8X縮短
係一個交易黎
兼夾補番大部份前8X係金鐘同灣仔上車既乘客
但呢家筲箕灣冇呢種情況發生
唔知會唔會批

灣仔道是沒有quota限制的,整個灣仔區,只有怡和街、軒尼詩道需要計算

這個720A的建議很好,唯一擔心是繁忙時間灣仔道的塞車問題,令720A脫班
BigHeadB 發表於 2007-4-27 15:59 | 顯示全部樓層

有個問題添
789呢家做緊兩邊總站
要調較番D開車時間比較易
但720A係行緊循環線
萬一行左入內街遇上紅隧塞車
脫起班上黎會唔會難control到時間?

原帖由 ronaldlau 於 2007-4-25 00:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
789 改道近 3 年才叫有點成績,
算城巴守業守得好,
否則以 789 非繁時客量.......
好難做的...

以789係中午(雙向)同夜晚(往金鐘)時段既客量黎睇
的確好難做
平均要每班車坐滿晒窗口位都幾難
但正如你所講算係城巴有心做條線
守業守到呢家等到有改入灣仔內街既一日先叫開始站穩住腳
個問題係去金鐘方向停站太少
過東廊一出第三個站就已經係金鐘
快就係快
但覆蓋範圍較細
最弊就係以佢咁既路線朝早出金鐘又係班班坐滿先死
想改條線都唔得

原帖由 Cantona 於 2007-4-27 13:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
這個720A的建議很好,唯一擔心是繁忙時間灣仔道的塞車問題,令720A脫班

繁時灣仔道係就係會塞
但以789自改道以黎既營運狀況黎睇
脫班唔算嚴重
講塞既話灣仔道實俾怡和街KO
剩係8P一黎打孖(甚至三架)一係就十幾分鐘都唔黎車就知