hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (M) Minibus 小巴討論區 小型巴士綜合討論 (M1) 我有時都幾欣賞紅小----筲箕灣至旺角
返回列表 發新帖
開啟左側

我有時都幾欣賞紅小----筲箕灣至旺角

238X 發表於 2007-5-20 21:15 | 顯示全部樓層

原帖由 HY1012 於 2007-5-20 21:08 發表

但係現實就係現實,
邊樣快就係邊樣,
知足唔知足並唔係公交系統, 或者乘客須要考慮

「邊樣快就係邊樣」咪就即係學壞哂囉,
而家大家俾我既訊息就真係好似「做得香港人唔搭小巴
就會浪費好多時間」咁。

或者小巴成日等到我發火 (包括西荃、灣荃),
而且我既作息令我通常搭咩車時間都差唔多,
我有時真係有 D 難理解小巴有乜咁好。
(不過都係果句,小巴商肯做係好事)

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
68A 發表於 2007-5-20 23:57 | 顯示全部樓層
HJ8489 發表於 2007-5-21 14:17 | 顯示全部樓層
原帖由 HY1012 於 2007-5-20 21:08 發表

可能你有你既立場,
甚至好長遠既view.
我並不清楚. sorry~

但係現實就係現實,
邊樣快就係邊樣,
知足唔知足並唔係公交系統, 或者乘客須要考慮

無錯呀, 其實作為公交使用者亦都係消費者,
當市場有咁既選擇俾到我地既時候,
我地亦都有權去選擇合乎自己利益既野,
每一個公交系統都有佢既不足,
就好似有時紅小要等滿客先開車,
可能搭巴士都到左,
係果時候,紅小就緊係次選,
或者呢個就係市場主導既世界!

當然每個人有唔同既觀點,
我亦都樂意接受唔同既睇法
KU8269-HV6857-LS2216-愛
4056 發表於 2007-5-26 00:43 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2007-5-20 16:09 發表

好不幸地,係!

身為一個身處無 962 系既區既人,
我只覺得有 962 系都要過來搭小巴係唔知足。

你知我一向反對長途交通依賴紅小造成擠塞。
呢樣野,政府、專利巴士公司同乘客都有責任。
(係有 D 諷刺:我憎紅小,但我認為紅 ...

政府,專利巴士公司責任不願多談。但請問乘客有何責任?紅小價錢一向較高,乘客已付出較高價錢去選擇快捉服務,有什麼責任可言?對乘客而言,落車時付足車費已經負足責任了。難道搭紅小就是錯?

恕小弟直言,如果我住荃灣ge話,出入有八成都會搭紅小。唔好話冇巴士搭,就算有巴士,巴士都停站密行車慢,而紅小就係價錢較廉宜ge個人服務... 只畀巴士貴小小。在香港時間就是金錢ge社會,紅小蓬勃有什麼問題?我個人係buy紅小first,其次係綠小,然後先到其他交通工具...

我住新浦崗,我出旺角見倒紅小我會跳上車,廢鬼事等203E/95。去香港仔華富我會紅小去旺角再轉香旺,貪佢快過107,咁請問我係咪唔知足?

柏麗之戀
238X 發表於 2007-5-26 01:03 | 顯示全部樓層
原帖由 4056 於 2007-5-26 00:43 發表

我住新浦崗,我出旺角見倒紅小我會跳上車,廢鬼事等203E/95。
去香港仔華富我會紅小去旺角再轉香旺,貪佢快過107,咁請問我係咪唔知足?

唔同喎大佬,九龍線 (包括大部份 10x) 唔可以同 962 系比,
我亦一早講清楚係 962 個 case。

你話荃灣八成搭紅小,我都講左好多次,運輸署同九巴好可能最罪大惡極。
不過當好多人同我講,就算巴士公司做得再好都鬥唔過紅小,
我又親眼証實包括我屋企人 (或者再衰 D 講句,我自己)
在內既大部份人都去助長病態交通
(即係連紅小都唔見得好好,例如灣荃、西荃 D 乘客寧願等十幾架車、大半個鐘,
都唔肯落地鐵或者坐眼前架 905 過旺角轉車,
或者有時都唔明自己做乜要等四五架 404M,不如自己預時間搭 38A 費事等到火起)
我又真係覺得香港人係咪要貪快/平到咁?

我唔係唔承認呢個事實存在,但呢個事實存在同佢係好事與否,我認為無關係。

4056 發表於 2007-5-26 01:20 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2007-5-26 01:03 發表

唔同喎大佬,九龍線 (包括大部份 10x) 唔可以同 962 系比,
我亦一早講清楚係 962 個 case。

你話荃灣八成搭紅小,我都講左好多次,運輸署同九巴好可能最罪大惡極。
不過當好多人同我講,就算巴士公司做得再好都鬥唔過紅小,
...

咪係囉,根本有好多人(包括你我)都助長緊呢個病態交通,但如果從香港消除左呢種病態交通,人人都等大巴/地鐵,咁樣可能有好多人生活質素,做咩都要提早出門口...

運輸署同九巴罪大惡極,呢樣冇人會反對。運輸署衰保鐵,九巴衰唔爭取權益,淨識企係度畀人打...

有時我反而會想更多人支持呢種「病態交通」,紅小都要等客,如果更多乘客傾向支持紅小呢種「另類特快服務」,咁即係會更快打爆一部車,令特快上更特快...   如果紅小係跟時間開,而唔等客,咁就真係極之perfect

點解d人會寧願等十部車都唔搭地鐵/905...我認真係因為事實多變數好難預計。紅小有時車等人,有時人等到頸長都冇車,較唔穩定...但一般人出門時心理上都係紅小會較快同埋車等人,所以排除左突然冇車呢個因素...去等紅小。去到先發覺冇車,咁就繼續等以為好快有,但就算繼續冇,有d人會真係轉[車太],但多數人都會選擇繼續等,反正「等左咁耐冇為浪費時間」,於是繼續等直至有車...   我等綠小70同香旺紅小都係同樣心態,等到火都來,但仲繼續等...等時好憎佢,但到下次一樣又係搭返佢...
柏麗之戀
238X 發表於 2007-5-26 01:22 | 顯示全部樓層

原帖由 4056 於 2007-5-26 01:20 發表

點解d人會寧願等十部車都唔搭地鐵/905...我認真係因為事實多變數好難預計。
紅小有時車等人,有時人等到頸長都冇車,較唔穩定...
但一般人出門時心理上都係紅小會較快同埋車等人,所以排除左突然冇車呢個因素...
去等紅小。
去到先發覺冇車,咁就繼續等以為好快有,但就算繼續冇,有d人會真係轉[車太],
但多數人都會選擇繼續等,反正「等左咁耐冇為浪費時間」,於是繼續等直至有車...
我等綠小70同香旺紅小都係同樣心態,等到火都來,但仲繼續等...
等時好憎佢,但到下次一樣又係搭返佢...

灣荃西荃梗係唔係「突然無車」喇。
尤其是灣荃,真係每次行過都係咁既鬼樣!
(OT:  我當時係去緊港灣道搭合法村巴... 準時開車唔會亂出車海,唔算病態喇)

譬如葵芳等 88C/D/G / 89M/S 既人龍晚晚都係長到阿媽都唔認得,
其實問題都一樣──喂, 37M, 43M 唔係貴好多,亦唔見得無位呀。
兩三毫都慳?

搞埋 D 咁既野出來,除非九巴好似當年中巴咁收哂 D 車唔行姐,
晚晚都係咁,似乎唔係「九巴罪大惡極」呢個事實可以解釋得到。

一係咁囉,將 D 紅小、村巴升格俾佢做專利囉 (=/= 迫佢地轉專利)。
我就真係投降喇...

3bx 發表於 2007-5-26 11:59 | 顯示全部樓層
原帖由 238X 於 2007-5-26 01:22 發表
譬如葵芳等 88C/D/G / 89M/S 既人龍晚晚都係長到阿媽都唔認得,
其實問題都一樣──喂, 37M, 43M 唔係貴好多,亦唔見得無位呀。
兩三毫都慳?

88D同43M比較,不單係三毫子的問題,而且88D的車輛
比43M舒適,即使88D要排隊,好多時都好快會清晒班客,
而且有時班客見唔對路,都識自己行去葵涌運動場個邊等
43/43A,而43M去青衣方向要先經翠怡亦係另一敗筆之處。

89M/S同37M無乜關係,搭地鐵轉車的話,多數都會直去葵興
轉37M/89/89B。89M/S係葵芳地鐵站係獨市,加上收費平,排
得耐些少班客都會等。