hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) [緊急接駁] 沙田新城市-火炭火車站
開啟左側

[緊急接駁] 沙田新城市-火炭火車站

dcyw 發表於 2007-5-4 22:29 | 顯示全部樓層

原帖由 JC3341@31M 於 2007-5-4 20:38 發表

「同一公司真係同一公司」,
你既意思唔係話九記同新城市係同集團啊?

另外,
因為太緊急啦~
咩野都係手寫...
d人既字體..... ...

新鴻基地產是九巴股東之一,亦是新城市廣場的發展商。
tsoikc 發表於 2007-5-4 22:35 | 顯示全部樓層
原帖由 ryulky 於 2007.5.4 22:02 發表

收得3.9,除左88K諗唔到有其他

當88k都o岩, 沙市去火炭KCR靜係得88K

但係我坐個陣只係扣左我$0.4....
(不過我之前坐完89來~)
da54 發表於 2007-5-4 23:51 | 顯示全部樓層
坐巴士走火警,有趣有趣!
至於你們信不信?反正我信了
 樓主| g544jacky 發表於 2007-5-4 23:51 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2007-5-4 20:05 發表

燒個電視機都可以開緊急接駛散人, 同一公司真係同一公司...
沙田火車站? 點會呢, 就係要散d人走ar ma, 仲去沙田火車站?!

...
你都未話...
燒個部電視機都唔知幾大煙...
好在我走得快咋...

但你諗下...
當時沙田火車站應該都積左一班人係度...

不過話時話
這條線既主要目的都係疏散人群
咁去火炭都0岩既
chickenbus 發表於 2007-5-5 00:09 | 顯示全部樓層
原帖由 g544jacky 於 4-5-2007 23:51 發表

...
你都未話...
燒個部電視機都唔知幾大煙...
好在我走得快咋...

但你諗下...
當時沙田火車站應該都積左一班人係度...

不過話時話
這條線既主要目的都係疏散人群
咁去火炭都0岩既 ...

但係對於呢次九巴既應變,我就有少少不滿。
12:10 左右我搭 89 去到沙市,巴總已經煙霧迷漫,上商場既電梯全封,
我就入左九巴 CS 度避下,同埋問下個 CS 上面咩事。

一直去到 12:45 我走時,勁多人走黎問有咩車可以去到其他火車站,真係咩國籍都有,
個 CS 就耐唔耐打電話上總部,報告果度既情況,同埋問下有冇應變措施,
但係到我走時,都仲未有囉,仲聽到返黎既係,沙火巴總因為行人「路不通行」封埋。
大批打算搭沙火幾條線既人(包括想搭 86K 走既我)都唔知點算,
出面又落緊雨,唔通叫班冇帶遮既人係出面四圍搵車搭咩?

我最後都係靈機一動,係偉華門口搭 810 返馬鞍山至轉車,
平時呢個時間唔多人搭既 810,係偉華一上就打爆晒。

問題黎喇…
1. 明知沙火巴總去唔到,點解唔叫呢幾條線既車兜一兜落沙市巴總,
再係沙市整個臨時站俾人搭車呢?
2. 九巴 CS 果邊由 12 點左右已經報告好多人因為去唔多火車站而好徬徨,
但係九巴到 13:00 左右至出到接駁巴士,睇到樓主既相,
派車全都係沙火線既車(170、86K),果陣係食飯時間,
照計即刻 call 番個師傅返黎救急,唔大問題掛?
limited 發表於 2007-5-5 00:32 | 顯示全部樓層
原帖由 chickenbus 於 2007-5-5 00:09 發表

12:10 左右我搭 89 去到沙市,巴總已經煙霧迷漫,上商場既電梯全封,

一直去到 12:45 我走時,勁多人走黎問有咩車可以去到其他火 ...

我覺得要體諒一點
一間大公司由前線員工 report 情況俾高層
到高層下一個負責任的決定(尤其拿了 ISO 的公司)
知會運輸署, 再通傳至前線員工作緊急安排
到你見到架緊急接駁巴士去火車站
中間一定會有返咁上下時間
何況呢次係一個 very special case
唔可以完全套用壞火車開KxxS的緊急應變
(今次係要疏散新城市的人而唔係火車站)

當然經歷每次應變, 事後檢討總會有 room for improvement

arhang2001 發表於 2007-5-5 00:36 | 顯示全部樓層

原帖由 chickenbus 於 2007-5-5 00:09 發表

一直去到 12:45 我走時,勁多人走黎問有咩車可以去到其他火 ...

閱。

你好主觀。

因為出面落雨,你就唔願意去搵車搭,而家係火警,有機會出人命,
仲諗落雨定唔落雨?
hkbw 發表於 2007-5-5 01:07 | 顯示全部樓層

我反而覺得, 今次調動已經係破晒先例...
以小弟記憶所及, 之前好似都未試過因為商場/火車站/地鐵站有火警, 攪到巴士
公司要臨時出車載人走wo...

今次既應變, 其實已經算ok, 雖然唔算快, 但應該開了不少先河..  

老實講, 九巴大可以乜都唔理, 趕批沙火+沙田市中心做總站的巴士落沙田大會堂做總站,
咁其實已經算攪掂, 雖然好有可能塞到死晒...

不過, 按道理, 沙田市中心巴總應該都要封埋先得的wo, 最少之後外來的巴士唔應該再可以入沙田市中心,
然後係沙火的空車全部落沙田市中心疏散人群, 咁起碼會keep到個人數係一個amount, 冇其他extra再加落去...

殺雞焉用牛刀?!
gk9112 發表於 2007-5-5 12:30 | 顯示全部樓層
原帖由 ryulky 於 4/5/2007 22:02 發表

收得3.9,除左88K諗唔到有其他

當88k都o岩, 沙市去火炭KCR靜係得88K

正確
尋日 d 接駁車八仔機就係用 88K 既資料
東邪 GK 9112
gk9112 發表於 2007-5-5 12:31 | 顯示全部樓層

原帖由 Anpretext 於 4/5/2007 20:08 發表

$3.9

個站牌咁得意既...

個 "站牌" 係新城市廣場既告示牌
只係反轉左黎用
東邪 GK 9112