hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 消費著數及飲食資訊 (A11) 屋村商場的發展
開啟左側

屋村商場的發展

dcyw 發表於 2007-5-9 19:46 | 顯示全部樓層

原帖由 hkaiw 於 2007-5-9 14:05 發表

其實當時興建五層的停車場,是否過份高估了需求呢(一層也過多)?

另外之前是否也計劃在長宏村的停車場改建為商場呢?

始終逸東邨其中部份為居屋屋苑,對車位需求的評估怎也會比純公共
屋邨高一點吧,可是因為轉為公屋關係,導致現在的空置盛況。

長宏邨而時的舖位便是由停車場改建而成。
jackyip 發表於 2007-5-9 20:45 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
gordon 發表於 2007-5-10 00:01 | 顯示全部樓層
原帖由 dcyw 於 2007-5-9 19:46 發表

始終逸東邨其中部份為居屋屋苑,對車位需求的評估怎也會比純公共
屋邨高一點吧,可是因為轉為公屋關係,導致現在的空置盛況。

長宏邨而時的舖位便是由停車場改建而成。 ...

其實唔止逸東邨有呢個情況, 天水圍北部分屋邨都係在董老皇朝講完唔算數的
八萬五政策下, 有很多的因居屋改公屋, 出現空置停車場.

不過逸東邨真係很誇張, 一個屋邨廿五棟樓(一邨的漁迎福祿享至善雍清康舟太平,
共十三棟, 以及二邨的寶德謙信翠悅瑞勤傑居美滿, 共十二棟), 竟然起三個多層停
車場, 偏偏逸東邨的居民很多都無能力擁有私家車的, 就算係好似當初計劃咁當居
屋咁賣, 又有冇咁多人買車呀, 搞到咪空置左最大果個停車場囉.

領匯想改果五層停車場做百貨公司, 目標係昂平360的遊客, 但真係問心果句, 果班
遊客有錢的話, 都去左東薈城堆Outlet度啦, 仲得閒搭38入黎行D市區都有既野? 反而
如果佢拆細佢, 整到好似慈雲山中心以前吉之島個位咁, 其中兩層開番幾間類似2%,
馬拉松, ELLA, 椰林閣, 星巴克, 萬眾, 數碼通呢D咁既店舖, 兩層用作百貨公司, 頂層則
用社區中心或者教會的地方, 咁就或者有點作為, 起碼區內人都會走入去行下同食下
野, 好過依家咁丟空, 或者整多間銀行都唔錯架.
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
Seiko 發表於 2007-5-10 20:01 | 顯示全部樓層

原帖由 gordon 於 2007-5-9 11:37 發表

全個停車場租晒? 五層咁大, 有邊個啱呀? 除非有人租左再拆細佢租咋喎, 但領匯俾唔俾咁做?

因為百貨公司無人願意在逸東設分店, 但領匯又不希望自家再放錢改動內部間格,
所以要求有意租場的教會和社區中心全座租下, 並自行裝修...

我以前仲聽過有人提議將果座停車場改做"劏(湯)客場",
以OUTLET的形式經營, 將一車車的本地/內地旅行團送入"劏客場"內強迫購物...
 樓主| hkaiw 發表於 2007-5-12 11:09 | 顯示全部樓層
其實為甚麼東涌區沒有社區中心(不論是由民政事務署,還是社會機構開設)呢?
喵...
JX9097 發表於 2007-5-13 01:07 | 顯示全部樓層
原帖由 hkaiw 於 2007-5-12 11:09 發表
其實為甚麼東涌區沒有社區中心(不論是由民政事務署,還是社會機構開設)呢?

唔止tim...連醫院都冇ga
最近醫院請到荔景...

因為政府起定唔起呢d建築物,係好睇人口
人口唔夠,政府打死都唔會起
但往往唔會諗到實際需要

就正如成個將軍澳
都只係得一個圖書館(流動車唔計),一個游泳池
道理都係一樣

nwfb23 發表於 2007-5-13 05:32 | 顯示全部樓層

原帖由 JX9097 於 2007-5-13 01:07 發表

唔止tim...連醫院都冇ga
最近醫院請到荔景...

因為政府起定唔起呢d建築物,係好睇人口
人口唔夠,政府打起都唔會起
但往往唔會諗到實際需要

就正如成個將軍澳
都只係得一個圖書館(流動車唔計),一個游泳池
道理 ...

泳池都無,結果就政府載你出城去游水
nwfb23
dk2508 發表於 2007-5-13 09:26 | 顯示全部樓層
黃大仙中心已經俾領匯搞緊啦
百佳,潮江春同埋幾間超過10年既老舖已經被"迫走"
黎緊新開將會有美心MX
JX9097 發表於 2007-5-13 11:30 | 顯示全部樓層
原帖由 dk2508 於 2007-5-13 09:26 發表
黃大仙中心已經俾領匯搞緊啦
百佳,潮江春同埋幾間超過10年既老舖已經被"迫走"
黎緊新開將會有美心MX

潮江春同美心MX都係同老細...
所以都唔算迫走嘅...

百佳遷出都好正常
因為上邨下邨(龍光/龍安樓等等)人可以去龍翔中心
至於下邨(龍豐/龍華樓等等)就可以行去啟德花園
所以黃大仙中心分店係可有可無
(最慘都只係黃大仙紀律部隊宿舍啫)
而且,黃大仙中心暫時仲有廣泰呢個「超市」頂住先
NEO_962 發表於 2007-5-13 15:27 | 顯示全部樓層

原帖由 Crotone 於 2007-5-8 21:40 發表

間酒樓點會越來越貴..起碼外賣部仲有$11 個的飯盒
另外蝴蝶美琪預備執埋買鞋果section.

我諗要搞起呢間商場我諗都幾難下, 最少附近仲有海趣坊同啟豐呢兩個人流較多既商場