hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 超過100人聯署, 要求馬力道歉!!!
開啟左側

超過100人聯署, 要求馬力道歉!!!

238X 發表於 2007-5-17 23:58 | 顯示全部樓層

原帖由 Cantona 於 2007-5-17 22:30 發表
不過,馬力這番言論,將深深地記在港人心中2008立法會選舉,也許對民建聯有少許影響

那就放長雙眼看吧...
我悲觀一些,對相當部份的「香港人」並不信任。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
053h4 發表於 2007-5-18 00:02 | 顯示全部樓層
5048nic 發表於 2007-5-18 00:43 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Cantona 發表於 2007-5-18 18:30 | 顯示全部樓層

原帖由 5048nic 於 2007-5-18 00:43 發表

假設係跟返 04 年既模式選舉
又假設李柱銘真係唔選
而公民黨又整到一張鑽石名單選港島既話
再用返部分傳媒估計范太改戰新界東既話

現有港島係有六席既
公民黨、葉劉、民建聯應該要囉到頭三席唔難
民主黨既支持率好似都冇乜點多過
民建聯就好彩仲有 D 「動員投票」
結果好可能民主黨會少一席,民建聯維持兩席,
公民黨同其他親中人士,甚至係社民連可能會係第六席既爭奪者

馬力事件
唔會影響民建聯選情
但可能會令到泛民主派既票數相對增加

晌度都唔係好希望馬力出選港島
我屋企人投過一票俾佢,而家都覺得相當後悔...

首先,港島區很大機會因人口比例下降,而削減一席

其次,據聞范太將會「升上神檯」,擔任人大常委,放棄立法會的議席,即是2008年不再參選立會

第三,馬丁未必會唔選。當然,他的參選動向應沒有范太般的那麼明確

如是者,泛左、泛民應分別可取得2、3席
經上次菜菜子險勝一役,民建聯應沒有那樣幸運了,最多只可守住一席
另一席,可能由自由黨的劉健儀或葉劉奪得

泛民方面,民主黨地區票源較穩固,相信至少有一席;是否守得住兩席,還看馬丁啦....
公民黨最少有一席,是否能有多突破,是係果句... 還看馬丁啦.... .
 樓主| monkey_bsw 發表於 2007-5-18 18:31 | 顯示全部樓層
原帖由 5048nic 於 2007-5-18 00:43 發表
現有港島係有六席既
公民黨、葉劉、民建聯應該要囉到頭三席唔難
民主黨既支持率好似都冇乜點多過
民建聯就好彩仲有 D 「動員投票」
結果好可能民主黨會少一席,民建聯維持兩席,
公民黨同其他親中人士,甚至係社民連可能會係第六席既爭奪者

馬力事件
唔會影響民建聯選情
但可能會令到泛民主派既票數相對增加

晌度都唔係好希望馬力出選港島
我屋企人投過一票俾佢,而家都覺得相當後悔...

葉劉 要拎頭三席唔難?????

會唔會頭三席應該係 公民黨 民主黨 民建聯???
lok1032 發表於 2007-5-22 13:37 | 顯示全部樓層
原帖由 monkey_bsw 於 2007-5-16 19:47 發表
http://www.petitiononline.com/june4th/petition.html

未簽既朋友們快d去簽呀~~~~~~
要俾馬力知道佢講既野有幾大問題!!!

(佢到而家都只係話用D例子唔好, 死不認錯!) ...

佢唔止唔尊重人, 連動物權益都唔尊重, 公開鼓吹虐待豬隻 (用坦克撞佢地).

要求馬力向豬道欺!
M 發表於 2007-5-25 16:58 | 顯示全部樓層

馬力說的都是真話,如果這是屠城的話,今天北京將會成為一片死城,但今天的北京
依然生氣勃勃。

我真不明白為什麼有人說那事件是場「屠殺」。
抵制家樂福‧打倒妖僧達賴
CPY 發表於 2007-5-25 17:04 | 顯示全部樓層
leslie 發表於 2007-5-25 17:11 | 顯示全部樓層
原帖由 M 於 2007-5-25 16:58 發表
馬力說的都是真話,如果這是屠城的話,今天北京將會成為一片死城,但今天的北京
依然生氣勃勃。

我真不明白為什麼有人說那事件是場「屠殺」。 ...

屠城之後都可以有新移民入住架woh,一樣可以有生氣勃勃

你個馬力,內地一片歡樂聲等2008之際你無啦啦拿十八年前的"春夏之交的風波"出來講,居心可在?為中央添煩添亂乎?定做左民主建港"無間道"呀?
L. Chan - 我們堅持才有希望!
DM17 發表於 2007-5-25 17:52 | 顯示全部樓層

原帖由 M 於 2007-5-25 16:58 發表
依然生氣勃勃。

我真不明白為什麼有人說那事件是場「屠殺」。 ...

阿屍生,仲唔拎你果篇影印機文出o黎比我地大開眼界?
史上空前最強大戰!