hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 代友人問:表白後的結果:等待
開啟左側

代友人問:表白後的結果:等待

N38 發表於 2007-5-20 14:29 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

先說說背景

他們是同事
男孩二十幾歲從未拍拖
女孩剛跟男友經歷幾次離合
現在又分開

有一次,男孩送女孩回家
護送途中,沒勇氣表白
最後男孩無車返屋企
搭左二百幾蚊的士歸家去

幾天過後
男的其他同事知道女的會考慮這男孩
叫男的唔好再拖快點表白

男孩表白後
結果就係...."我呢家唔知自己想點,俾時間我考慮下"

佢知道要耐心等待
但係佢就有幾個問題去唸

1.等待期可唔可以繼續去關心佢,打俾佢sms佢同佢傾計?
2.如果唔理佢一尾等,又會唔會令個女仔覺得唔搵佢代表唔喜歡佢?
3.如果個女仔一年半載都唔俾確實答覆佢,佢又可以點做?

先謝!
喜愛過的花兒 全都被人摘去了
BreadedBridge 發表於 2007-5-23 00:29 | 顯示全部樓層
如果用這三個選擇,我會建議繼續用第1,現在明知個女仔知道男既鐘意佢,只係女暫時唔願去接受新戀情,始終,剛分手的都要時間去淡化,而且個女仔又無避開個男仔,錦點解個男既去自動放棄,自己玩避開先,如果有心追同真正喜歡既,幾多年都唔係問題,只係個男既點想既姐,繼續做番平時既野,暫時唔好再太進一步行動,同番平時錦啦!錦樣過左一段時間,再去進攻過!如果再唔得,先番來講講吧!

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
superay + 2

查看全部評分

天瑞總站 發表於 2007-5-29 22:54 | 顯示全部樓層
 樓主| N38 發表於 2007-5-30 06:29 | 顯示全部樓層

男孩表白後接近兩星期
女孩仍未有答覆給男孩
但仍視男孩為同事及朋友
沒有尷尬感覺

男孩繼續關心女孩
還打算diy一些東西給女孩
希望取得她的歡心

但 男孩開始對自己沒有信心
一天比一天失望
心想其實女孩已經拒絕了他
只是怕傷害他才不作任何回覆
BreadedBridge 發表於 2007-6-1 19:20 | 顯示全部樓層
錦咪繼續做朋友先囉,沒信心?自己預左一定輸,錦邊會成功呀!都講左,時間問題姐,慢慢等,之後繼續再試吧!
 樓主| N38 發表於 2007-6-2 03:37 | 顯示全部樓層
有一天 男孩下了班
下了車,步行回家途中,
致電給女孩
初時他們對話輕鬆
閒談了一會
她表示 男孩有所改變  比表白前更好
在工作方面 男孩曾經幫助過女孩一大忙
女孩亦表示很感動,多謝男孩

男孩到達住所樓下
最後忍不住開了口
表示希望生日的那一天
可以跟女孩晚膳
女孩問可否和其他同事一起去
男孩表示不太想
原因是希望可以跟女孩有更多私人空間
了解女孩多一點 談話的東西可以深入一點
女孩表示會考慮

言談開始有點火藥味
女孩怪責男孩
認為通電話也是了解的一種方式
男孩當時表示 只有他致電給女孩
女孩就怪責男孩為何要計較誰先找誰

言談中,男孩才知道女孩考慮應否跟男孩一起的原因
就是認為大家了解不足 也需要一個觀察期

女孩表示 認為男孩不會喜歡她

男孩說了自己的感受
男孩不明白女孩為何一個晚膳約會也要考慮
女孩亦開始感到男孩迫她有一個答覆
同時感到男孩摧她快點決定是否跟她一起

女孩發脾氣了,曾經說過以下一堆說話

1.'為何一定要單獨約會才能了解對方?我們每次也可以長時間對話,為何這方式不行?"
2."若果你要現時知道結果,我可以立刻給你一個答覆"
3."你現在在我心目中的分數已經被扣了"
4.."你只說自己的感受,你有否為我設想過?"
5."你說了以上的東西,你叫一位女孩子怎麼不會氣憤"

最後,女孩掛了電話
男孩唯有呆企

男孩細心想想女孩的說話
開始後悔內疚,發了短訊道歉
也寄了電郵道歉
當晚男孩睡不好
只睡了2小時
次天上班前
也買了一盒牛奶糖
再加上一張貼著一朵由男孩親手摺起的紙花心意咭
送給她

女孩看了電郵
也看過心意咭
仍然感到憤怒
男孩唯有給女孩一段冷靜期

最後男孩知道一點東西
就是在女孩憤怒前
其他同事打算"夾錢"買禮物給男孩
女孩表示不會
原因是想她自己買一份給男孩
男孩知道後
更為自己的行為感到後悔

EvilKo 發表於 2007-6-2 10:12 | 顯示全部樓層

我只可以話你衰衝動

佢唔係你女朋友
一嬲佢隨時可以退場

做男人就麻煩見到某 D 敏感位就收啦...
BreadedBridge 發表於 2007-6-2 16:09 | 顯示全部樓層
現在只好可以講一句:係你自己無啦啦找麻煩比自己!

引用1:(第一點扣分)
表示希望生日的那一天
可以跟女孩晚膳
女孩問可否和其他同事一起去
男孩表示不太想
原因是希望可以跟女孩有更多私人空間
了解女孩多一點 談話的東西可以深入一點
女孩表示會考慮

點解唔可以比其他同事一齊先?同一大班人玩完,起碼個女仔有其他人陪,錦樣首先可以避面左個單對單既麻煩先(你要記住,佢唔係你既女朋友!),完左餐飯,你都有機會同佢單對單既時間啦!(唔好同我講話你唔識製做機會呀!)

引用2:(第二點扣分)
言談開始有點火藥味
女孩怪責男孩
認為通電話也是了解的一種方式
男孩當時表示 只有他致電給女孩
女孩就怪責男孩為何要計較誰先找誰

個女仔怪責個男係正常喎! 只有他致電給女孩?錦即分明指住個女仔話唔找個男,無人講過女仔唔打比個男就唔係了解喎!

引用3:(第三點扣分)
男孩說了自己的感受
男孩不明白女孩為何一個晚膳約會也要考慮
女孩亦開始感到男孩迫她有一個答覆
同時感到男孩摧她快點決定是否跟她一起

一早講左,慢慢來,時間你有大把!錦急做嘜!男孩不明白女孩為何一個晚膳約會也要考慮,第一個引用時已經寫左。感到男孩摧她快點決定是否跟她一起,這樣的話,個有八成既女仔會選擇退場,佢地會認為個男只係為拍拖,都無鐘意過個女仔,難聽D講,只係為xx囉(自己想想,講左犯板規)

引用4:(重點扣分)
1.'為何一定要單獨約會才能了解對方?我們每次也可以長時間對話,為何這方式不行?"
講左啦,電話可以增進感情,好多女仔都鐘意傾電話!無人叫你自己cut線!
2."若果你要現時知道結果,我可以立刻給你一個答覆"
第三點扣分講左
3."你現在在我心目中的分數已經被扣了"
可以講,完全扣曬分!
4.."你只說自己的感受,你有否為我設想過?"
話緊你唔識從對方想,佢一早講左需要時間沖淡一切,你自己就係錦吹人快D同你一齊,拍拖唔係一個人既野,係兩方既野,其中一方話唔玩都完!
5."你說了以上的東西,你叫一位女孩子怎麼不會氣憤"
可以難聽D講,低你死!錦衝動無獎拿的!
最後,女孩掛了電話
佢己經完全對你扣曬分!

最後一句:重點係約會時避面有單對單既機會,由一大班fd一齊,如果班fd知道咩事,佢地會好識做,錦你地就有單獨時時間啦!等到個女仔下左火後,先再算吧!叫男方比自己心理準備。除非女方果邊班fd有幫你手,否則都可以...

自己都曾經試過,不過情況唔同你錦。
唔介意既,可唔可以pm比我知個男同女仔係咩星座!
307 發表於 2007-6-3 14:30 | 顯示全部樓層
又一個衰心急的個案。

其實人地對自己有意思,
本來真係好大機會。
不過唔好太心急,
等候係令人好辛苦、好累,
但係要成功,就不嬲都係要戒急用忍,
俾多少少時間同埋心機至得ga...
只罵不建議=不負責任