hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士車務及車廂設備討論 (B0) 屯門廠更改order消息+MU5768消息~
開啟左側

屯門廠更改order消息+MU5768消息~

GD1570 發表於 2007-6-3 09:35 | 顯示全部樓層

原帖由 FD_8592 於 2/6/2007 08:48 發表
要前車順利出菲林明道轉入軒尼詩道係下午繁忙時間都幾難,果段時間咁鬼多車

除非開疏dd,5 - 7 分鐘一班,等前車行遠少少,儲多dd 客咁就差唔多

無可能過到5-7分鐘一班
一改到咁又有一大班人出來話服務倒退..
你有你可愛,我有我好笑。
DC3938 發表於 2007-6-3 11:21 | 顯示全部樓層
再唔係整d正字軌落去金鐘,中環起載

小弟在960開線無耐的某個星期日下午,由灣仔去青松觀,
在灣仔碼頭上左部2+2 AD,開車後經港灣道鏟落金鐘至載人

FD_8592 發表於 2007-6-4 08:51 | 顯示全部樓層

回復 #21 GD1570 的帖子

其實而家有order 車果段時間都係5 分一班
隔多2 分,即7 分一班開可以等前車最起碼都過左一支燈,咁後車就可以避免樓主所講咁,前車去到第一個分站後車已經到
另一方面,係果頭番工既人由自己既寫字樓行去搭車去既車站都要一 d 時間,開疏d 可以儲多d 呢d 客
 樓主| EH4312 發表於 2007-6-7 21:30 | 顯示全部樓層

原帖由 FD_8592 於 2007-6-4 08:51 發表
其實而家有order 車果段時間都係5 分一班
隔多2 分,即7 分一班開可以等前車最起碼都過左一支燈,咁後車就可以避免樓主所講咁,前車去到第一個分站後車已經到
另一方面,係果頭番工既人由自己既寫字樓行去搭車去既車站都 ...

今日見到個司機,講起960-P1...
唔講唔知,佢話960,5/6改左司傅...而家出正左P1,同P2...
而且258D同出正左P1..
即係話日日都會出車......
即係960同258D變相再加多部車

而另外258D-P1都係要order過海..
真實身份,無需說明!
Crotone 發表於 2007-6-7 21:40 | 顯示全部樓層
原帖由 EH4312 於 2007-6-7 21:30 發表

今日見到個司機,講起960-P1...
唔講唔知,佢話960,5/6改左司傅...而家出正左P1,同P2...
而且258D同出正左P1..
即係話日日都會出車......
即係960同258D變相再加多部車

而另外258D-P1都係要order過海.. ...

258D 有車加,反而259D無
One Door Closes Another Door Opens
GD1570 發表於 2007-6-7 21:41 | 顯示全部樓層
其實P車駛唔駛過老運那關呢?
如果唔駛的話,960加多兩架都OK WOR..

反而258D都要加P車就真係幾搞笑...
 樓主| EH4312 發表於 2007-6-7 22:05 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2007-6-7 21:41 發表

唔係加,係不留都有,而家係出正佢,即代表好多時會出,以前未出正就未必日日出..
據知屯門廠今次有3部新車都係同呢3個字軌有關.
真實身份,無需說明!
GD1570 發表於 2007-6-7 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 EH4312 於 7/6/2007 22:05 發表

唔係加,係不留都有,而家係出正佢,即代表好多時會出,以前未出正就未必日日出..
據知屯門廠今次有3部新車都係同呢3個字軌有關.

唔怪之得新車一出
at least有一部日日都可以在長途過海線搵到佢啦....
 樓主| EH4312 發表於 2007-6-7 22:09 | 顯示全部樓層
原帖由 GD1570 於 2007-6-7 22:07 發表

唔怪之得新車一出
at least有一部日日都可以在長途過海線搵到佢啦....

同佢地有關唔代表上掛佢地自己既字軌...
真實身份,無需說明!
leefung 發表於 2007-6-7 22:13 | 顯示全部樓層

原帖由 GD1570 於 2007-6-7 21:41 發表

258D朝早返工時間客量好恐怖
7:00開果班過左新圍已經冇乜位剩
果架果係可以坐99人的3AD ...