hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 你們認為空調室溫25.5度是否舒適
開啟左側

你們認為空調室溫25.5度是否舒適

av220 發表於 2007-6-9 18:10 | 顯示全部樓層

我有時好想知, 以下邊個case 用電較多?

1) 全日開25.5 度冷氣
2) 開一陣勁凍既冷氣(譬如16-20 度),
過凍既時候熄左佢, 然後等到覺得好熱時先開返冷氣 (溫度<25 度).

正如上面板友話齋, 濕度都係一個幾關鍵既因素,
同埋最緊要係, 你開25.5 度仍覺熱/焗, 你就好自然唔會熄冷氣.

但你開16 度過凍時, 你會走去關左佢, 然後室內冷氣通常可以keep 到好耐.......
(可能開0.5-1 小時, 關2-3 小時都唔覺熱.)
咁個人咪舒服d, 又唔駛長開部冷氣.

因為我試過睡覺, 用時間掣開1 小時冷氣, 通常到5-6 小時後先會熱醒,
之後再用時間掣開1-2 小時冷氣直至起床.......
我就係較20 度, 但我只係開左3 小時既話, 有機會平過開8 小時26 度.

又, 我都試過唱k 時全程 (4 小時) 熄晒冷氣都唔覺熱,
(相信之前一定開左好耐勁凍既冷氣...........)
所以想知道, 咁開關開關會否好過長開?

但, 邊個電費貴d? 邊種方法環保d?
我唔係好識計呢d 電費.........

barking 發表於 2007-6-9 18:51 | 顯示全部樓層

回復 #21 av220 的帖子

開冷氣25度不代示室溫25度
最好放一個電子式溫度計放在較遠冷氣機的地方來參考
當你看到溫度計的實際室溫, 你便會考慮把冷氣機調校低過25度......

至於又開又關......
要房間的隔熱條件做得很好, 又沒有開動發熱的電器(如電腦), 人又不多,
加上你又好得閒

至於電費, 建議裝個電流計去量.
superbus 發表於 2007-6-9 20:31 | 顯示全部樓層
我強烈建議班環保人士去中央圖書館返兩三日工
跟住你地班友就會發現冷氣開25.5度係非常攞命
AP147 發表於 2007-6-9 22:25 | 顯示全部樓層

中央圖書館夏天都算
起碼同出面有少少分別

我過年前去過直頭想死
0個日得18度左右,但係佢冇開通風
裡面我諗有25.5度
焗到死
pakchi70 發表於 2007-6-10 00:19 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2007-6-10 23:34 | 顯示全部樓層
3ASV196 發表於 2007-6-11 13:05 | 顯示全部樓層

原帖由 cong 於 2007-6-10 23:34 發表
想問下點定出 25.5 度係標準?

http://www.epd.gov.hk/epd/tc_chi/environmentinhk/conservation/files/25.5.pdf

呢度有定出25.5 的 rationale
3ASV196.KE7270
U-157星之Kelvin 發表於 2007-6-11 22:44 | 顯示全部樓層
原帖由 AP147 於 2007-6-9 22:25 發表
中央圖書館夏天都算
起碼同出面有少少分別

我過年前去過直頭想死
裡面我諗有25.5度
焗到死

小弟上年暑假去做助教,個「教室」真係有25.5度
結果有三個細路焗暈左要搵駐場St.John
搞到同事要寫Report

*地點為政府建築物

eric278 發表於 2007-6-12 09:11 | 顯示全部樓層
原帖由 pakchi70 於 2007-6-10 00:19 發表
其實唔應該任何情況都一律25.5,係好不設實際
唔同牌子冷氣都可能會唔同溫度標準啦,
再加上某啲地方會成日開關門,或者濕氣重咁
呢啲地方就唔可以開25.5啦

應該因應地方調高調低一兩度咁就最正確喇 ...

九巴曾經試驗巴士車廂設定為25.5度,結果導致乘客投訴車廂悶熱數字上升,而節省燃油的功效亦不顯著。
環團不斷要求巴士空調溫度跟政府指引看齊,但卻忽略了實際情況。

相關新聞:(Source: Yahoo)
九巴換空調的啟示
還看香港公交
nwfb1601 發表於 2007-6-12 11:13 | 顯示全部樓層

原帖由 AP147 於 2007-6-9 22:25 發表

中央圖書館夏天都算
起碼同出面有少少分別

我過年前去過直頭想死
裡面我諗有25.5度
焗到死

中圖有成幾百部電腦開著,好心佢較低一
兩度啦.........次次去完中圖之後一定成臉油
兼眼乾。

同埋0個度 D 冷氣真係好焗......
短 Trident 集團主席、愉景灣之友暨 sica何洛瑤 fans:Dbay116