hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴如何解決屯碼與轉車站的問題
開啟左側

[問題] 九巴如何解決屯碼與轉車站的問題

ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-28 09:50 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2021-3-28 05:02
直車嘅合理服務係指咩?屯門碼頭嘅客量永遠唔會有成個屯門嘅一半,咁直車入屯門碼頭肯定會疏過入屯門其他 ...

其實263喺VIP都冇成個屯門嘅一半
其實61X喺VIP都冇成個屯門嘅一半
其實260X喺良田都冇成個屯門嘅一半
其實960B/960X喺良田都冇成個屯門嘅一半

屯門較其他新市鎮更分散嘅屋苑分佈,
除咗M/X線幾乎全面覆蓋,隧巴次之,跟住東九龍線,剩低嘅單腳獨市(61X/260X/263/勉強計埋68A青衣部份)當區都唔會過整區一半
就算258X/259X都差唔多落3-4成客
唔好以為啲特別線(258X/259X/960B/X)/單腳獨市線(61X/260X/263)區內走線真係多好多好多客先特登咁走線
其實屯門屋苑分佈算幾平均,區內咁樣行只係比唔經嘅地區多少少直達客或者係個走線或車站位置可以食幾邊又或者只係歷史問題
而家啲主線做到咁密,只係轉車站效應形成西瓜靠大邊,淨計區內屋苑直車唔計轉車站其實唔多客

得一個站嘅960A,雖然唔使點企,但喺武肺前仍然間中可以差唔多坐滿
仲要環球大廈冇其他一般直車(960/961)
不難想像正常回程特車跟足主線站停兼停轉車站會有更好嘅收視,亦同正線冇分別
另外258P/267X客量亦相當唔錯,仲要唔入轉車站

上下繁密度足夠嘅263明顯有足夠客量開分支
960P/960S回程亦可
平日晚繁及之後回程/星期六日亦可以開旺角特快

Ricky403 發表於 2021-3-28 10:43 來自手機 | 顯示全部樓層
263A去屯碼
263C去良田
960B飛良田
咁已經舒緩到屯碼/藍地多人轉車問題
再做多啲,59X/260X每個鐘抽兩架到站會私出九龍嘅改去屯碼
ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-28 11:26 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-3-28 10:43
263A去屯碼
263C去良田
960B飛良田

正確概念
啲獨腳獨市線應該打散去屯門唔同地方
SE7378 發表於 2021-3-28 12:58 來自手機 | 顯示全部樓層

其實第日 62X 全日化後,洗唔洗三條東九線齊齊入屯轉呢?
定係有空間考慮掟走其中一條,然後谷大另一條響屯轉嘅使用量呢?
 樓主| nokia 發表於 2021-3-28 13:25 | 顯示全部樓層
越開越多騎呢線,又全部入晒轉車站,結果都係鬥塞
Anonymous 發表於 2021-3-28 15:09 來自手機 | 顯示全部樓層
nokia 發表於 2021-3-28 13:25
越開越多騎呢線,又全部入晒轉車站,結果都係鬥塞

有咩騎呢線?不如舉下例
樂仔〞 發表於 2021-3-28 15:15 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2021-3-28 12:58
其實第日 62X 全日化後,洗唔洗三條東九線齊齊入屯轉呢?
定係有空間考慮掟走其中一條,然後谷大另一條響屯 ...

最有空間抽走嗰條應該係 258D
但會影響到大興山景來回屯轉個班次,因為 57M 66M 66X 班次實在恐怖 ...
ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-28 17:41 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-3-28 15:15
最有空間抽走嗰條應該係 258D
但會影響到大興山景來回屯轉個班次,因為 57M 66M 66X 班次實在恐怖 ...
...

出九龍方向,258D去到轉車站已經冇乜空間
而屯門方向去大興山景則加埋57M/66M/66X仲有唔少空間

57M/66M/66X三線加埋其實都仲夠載大興山景來回屯轉
最多只係怕三線一係一齊嚟一係一齊唔嚟
不過其實都已經比63X/68A好得多

另外,轉車站去東九龍而家非繁兩線各15分鐘一班
如果62X全日但要258D飛走,剩低259D/62X兩線九巴最慷概都極其量係兩線非繁各20分鐘一班
轉車站出東九龍就變得疏咗
其實轉車站喺非繁忙時間冇乜塞車塞人嘅問題
而且258D喺非繁都仲有少少嘅idle capacity
喺九巴想盡用所有idle capacity嘅情況下,258D要飛轉車站其實無乜可能
東九龍客多多都有得載

樂仔〞 發表於 2021-3-28 18:38 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-3-28 17:41
出九龍方向,258D去到轉車站已經冇乜空間
而屯門方向去大興山景則加埋57M/66M/66X仲有唔少空間

57M 66M 66X 有空間就眾所周知,連其他區都係靠佢地上屯轉轉車
但問題三條線真係孖寶嚟,成日一齊嚟一齊走
所以我係話影響班次,唔係驚 57M 66M 66X 載唔哂班客走

其實 258D 259D 兩條線好尷尬
繁時 258D 真係多人過 259D 好多,但非繁就 259D 會多少少
兩條線其實而家都係相輔相成,互相清對家嘅客
真係好難一概而論話邊條要抽走
但宏觀地講,62X 入屯轉後,259D 可以救 59M 59X
62X 亦都要舒緩 67M 67X 客量 (雖然應該幫助唔大)
相對之下,強行要抽走一條嘅話,258D 係最適合 ...
he_01 發表於 2021-3-28 19:10 來自手機 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2021-3-28 18:38
57M 66M 66X 有空間就眾所周知,連其他區都係靠佢地上屯轉轉車
但問題三條線真係孖寶嚟,成日一齊嚟一齊 ...

最弊到時 259D 62X 非繁得 20-25/30 一班
陣間兩架一齊走晒有排等