hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [建議] 重組 73X 廣福特 , 73X 及 43P 路線
返回列表 發新帖
開啟左側

[建議] 重組 73X 廣福特 , 73X 及 43P 路線

Tre89 發表於 2021-3-27 13:16 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2021-3-27 12:57
梨木樹山頭主義唔係咁易搞得掂,43S 無回程已經可以係反對理由,
當然石圍角今年都要求 40P 全日但唔拉去 ...

40P我支持拉落如心開架,多一條線特快落荃灣唔好咩?真係唔明保皇黨呀文生點解要反對。

明明加多兩個站延長去如心,就可以貫通成個邨,佢反而要堅持半個邨有得搭、半個邨冇得搭。呢啲所謂議員連自己紮根嘅地方都唔希望有服務,可想而知,平時究竟做緊啲乜嘢?

384047x 發表於 2021-3-27 15:57 來自手機 | 顯示全部樓層
Tre89 發表於 2021-3-27 13:16
40P我支持拉落如心開架,多一條線特快落荃灣唔好咩?真係唔明保皇黨呀文生點解要反對。

明明加多兩個站延 ...

保皇黨有名你嗌啦,區會選舉輸成咁你覺得佢哋做到野?
73d行石圍角都冇咁大反對聲音,43p係取消,但73x只係少左特班,幾時到梨木樹嘈?係都廣福ban先

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
Tre89 + 10 精闢見解

查看全部評分

384047x 發表於 2021-3-27 16:18 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-3-27 10:32
其實你應該知道 43P 係同73D 本身既通勤方向係相反?

朝早大埔出荃灣 同埋荃灣去科學園

知,上一篇回文我係冇理價錢問題,心目中最方便市民既係43p做埋石門半全日,甚至全日

富蝶邨作為新發展區,有招標線肯定拉密車線過去有車加,呢點可以放心,但73x做緊成個荃葵青甚至屯門天水圍唯一去大埔路線,但覆蓋範圍只有成個大埔區一半,我認為再執一執可以有74x系列既客量,所以拆線增加覆蓋範圍,那怕兩繁限定都好,可以唔駛白石角都夠做,假日就更需要去大埔墟站一帶轉車需求

不過睇完#6,雖然兜左啲,但做埋白石角比多個誘因狗巴做,而且班次可以再密啲,既然273c/p客量唔高,樓主條73d開左之後73x唔入大中,拉埋去做太和大埔頭一帶,繞經大埔墟站,全日位有廣福道,兼且做到大埔墟站,工業邨,新73d全日位大中,兼且做到白石角,富善富亨富蝶,好過你1條疏車1條密車

收費問題#2有講最儘收$13.2,但你如果只係為左補富蝶白左角位而收咁貴,客唔會多,但如果可以同73x各做半過大埔區(包白石角),尤其大中特快就會過到區會
 樓主| 天空之神 發表於 2021-3-28 11:05 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2021-3-27 16:18
知,上一篇回文我係冇理價錢問題,心目中最方便市民既係43p做埋石門半全日,甚至全日

富蝶邨作為新發展 ...

既然九巴擺明用 73X 價錢做白石角就唔會有機會用返 43P 價錢半全日

最理想係 73x-1 做廣福廣福道安祥路太和
73x-2 做白石角大埔中心 5 期富善富亨富蝶( + 嵐山)
運頭塘點劃線都係兜,或者影響原有乘客

但價錢問題影響左九巴對新線態度,尤其係大埔線
條條新線炒到盡

當然佢唔收盡 $13.9 都可以賺到錢大家最開心
.
 樓主| 天空之神 發表於 2021-3-28 11:08 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-3-27 12:13
象石有需要全日落白石角、科學園、中大、廣福、富亨同富蝶?
大埔中心最多都係大商場,但離象石算近嘅荃 ...

梨木樹可見將來都係43S cover 哂
九巴已經打開左缺口

至於本來既73x 就算吧啦,兜白石角搵鬼搭去大埔咩
下繁返科學園又會有咩人搭
.
LauCT 發表於 2021-4-1 23:52 | 顯示全部樓層
不如拉埋43S一齊重組,73X 昌榮路特可以同43S重組成273X
西貢區居民
 樓主| 天空之神 發表於 2021-4-5 14:03 | 顯示全部樓層

LauCT 發表於 2021-4-1 23:52
不如拉埋43S一齊重組,73X 昌榮路特可以同43S重組成273X

你想新線兜東北葵?

.
LauCT 發表於 2021-4-6 11:47 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-4-5 14:03
你想新線兜東北葵?

Exactly
西貢區居民
 樓主| 天空之神 發表於 2021-4-6 13:19 | 顯示全部樓層

又去唔到傳統既工商區
成炸大埔客倒哂啦
.