hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴5B應安排重新招標
開啟左側

[其他] 城巴5B應安排重新招標

kitarolo 發表於 2021-3-28 19:56 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-3-28 15:44
其實大家都知有人接手,盡快安排重新招標先係對各方最有利方案。

正如我上面所講,5B
加埋12%甚至不足一角
亦上調最接近者都係$4.2,仲要
望每名都係正價客,「招標」之後
貴過$4.2居民制唔制? 如非大幅減班
又有心機做嘅,真係想睇邊間咁叻仔。

唔好忘記九汽西北過海線
常客多用月票,係唔係又搵
新東往東九嘅乘客嚟做善長人翁?
某程度仲間接令E43永遠唔會開。
 樓主| 053h4 發表於 2021-3-28 20:22 來自手機 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2021-3-28 21:32 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-3-28 20:22
根本無可能貴過$4.2,你有無睇到新城收費表,港島同九龍新界係獨立收費。

點解呢,本身港島巴士服務係可 ...

你講嘅同一番說話,同樣可以 apply 落港島任何一條巴士路線度,點解11唔使招標?點解90 97A唔使招標?佢地都有減班喎。但如果兩間公司互相出割喉價嘅車海,益左西區,但要其他區嘔資源出嚟(定係你覺得968有無限天降士啤車比你慢慢搣?),要其他區找數嘅你點同其他乘客解釋?

疫情當下想保留實力就要搶人條線出去招標逼人燒錢繼續做,九巴九龍成堆有人搭嘅線任收車任減班就有權繼續own住堆線。如果可以不斷以本傷人用超低價搶走對方啲油水線,搶到新城得翻啲蝕錢嘅 97 590,咁新城點搵錢?「冇人搭就 cut啦」咁新城麻煩自摺算數 thanks
 樓主| 053h4 發表於 2021-3-28 21:36 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2021-3-28 22:31 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-3-28 12:23
唔該唔好講到西區及北港島生意咁唔好做。

係人都知5B好客,你咁講唔通港島居民唔配有優質九巴服務? ...

住得港島就知95%用唔到優質九巴服務嫁啦  唔知咩?
正如你覺得中電服務比港燈好 但又要揀太古城住喎  咁點呢?
有108,613,603,673,960,961,978,934,935,936再加一半聯營過海線 夠滿足嫁喇(唔好介懷我有冇數漏。。。。因為唔係重點)
roquelcm 發表於 2021-3-28 22:34 | 顯示全部樓層

0生開嘅post當comedy咁睇就可以了
密切關注耀東、筲箕灣、西灣河巴士服務
kitarolo 發表於 2021-3-28 22:51 來自手機 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2021-3-28 10:41

當273咁短既線都要收3.8,你同我講九巴應該入標3.4做長咁多既5B

天下無免費既午餐,你咁做唔係要其餘既九巴乘客去補貼港島乘客?

啱啱仲醒起有樣嘢叫BBI
273A轉乘嘅前或後都係自家
路線,啲錢都係由九汽自己拉返勻

好啦城巴5B夠膽話九汽接手可
$3.4真係唔需要其他路線補貼咪快啲
實施囉,同埋跨公司轉乘回贈點樣結算?

根據樓主講法就算5B比273A多客
數倍之多,但佢亦提過港島路線65+乘客
比例甚高,即係唔過4蚊嘅線政府不需資助
因為半價不高於兩蚊時,長者卡僅需付較低者。
 樓主| 053h4 發表於 2021-3-28 22:56 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-3-28 22:59 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2021-3-28 21:32
要其他區嘔資源出嚟(定係你覺得968有無限天降士啤車比你慢慢搣?),要其他區找數嘅你點同其他乘客解釋?

樓主永遠回避緊呢個問題
5B塞車回唔到,968有客睇埋
Google Map 968 沿線無大擠塞
就會冤枉九汽收車,定想派ASB救火?
 樓主| 053h4 發表於 2021-3-28 23:03 來自手機 | 顯示全部樓層