hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴5B應安排重新招標
開啟左側

[其他] 城巴5B應安排重新招標

kitarolo 發表於 2021-3-28 23:07 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-3-28 22:56
轉乘唔係Must要有。主流共識係新城已唔適合營運個別路線,好似茶餐廳咁,以前貴個間執左,另一間做平都換 ...

如果講到BBI無規定需永續,咁即時
Cut晒啲回贈,財政狀況應該改善唔少

同埋我喺舊帖講過
跨公司轉乘回贈係兩家
公司承擔一半金額定係點?

例如西隧968>970回贈5蚊
但僅在南行方向適用,而大部分
組合亦九汽因此無需禮尚往來……
如果太多人咁做,而回贈又係次程貼晒
出嚟(八達通顯示不一定代表真正入帳)
咁善巴970一樣蝕到喊。

終於明點解九汽越做越旺。
 樓主| 053h4 發表於 2021-3-28 23:09 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-3-28 23:24 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-3-28 23:09
你又唔係新城九巴,你點知5蚊回贈唔係由第一程的公司全數補貼比營運970個間公司?

基本上跨公司回贈係續專營權嘅產物
的確我係唔知點拆帳先咁問,就算有啲
兩個方向都用得嘅(相對回贈金額較低)
乘客回程時亦可能以另一途徑離開

再者有啲BBI係取消直達線而換返嚟
如果搵新營辦者以「改餐牌」嘅方式
將失去直達線嘅代價(連同等車兩次需時)
變成歷史嚟推翻,咁就唔好講到招標咁華麗
boco1211 發表於 2021-3-28 23:34 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-3-28 23:03
你講下以現時情況,點樣5B塞車而968唔塞?

基本上個個都知九巴日日開足車,間中甩下只係壞車或者一D不可 ...

本日最大笑話:九巴日日開足車

評分

參與人數 2aPower +6 HugeC +1 收起 理由
nwfb1001 + 5 laugh die me
cky + 1 + 1 仲癡線過搭巴士去買龍蝦鰻魚蟹.

查看全部評分

932gz6061 發表於 2021-3-28 23:36 | 顯示全部樓層

基本上個個都知九巴日日開足車,間中甩下只係壞車或者一D不可 ...

基本上個個都知善巴日日開足車,間中甩下只係壞車或者一D不可抗力因素先拖累佢。

基本上個個都知嶼巴日日開足車,間中甩下只係壞車或者一D不可抗力因素先拖累佢。
932gz6061 發表於 2021-3-28 23:37 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-3-28 22:56
轉乘唔係Must要有。主流共識係新城已唔適合營運個別路線,好似茶餐廳咁,以前貴個間執左,另一間做平都換 ...

"主流共識係新城已唔適合營運個別路線"

"主流共識係九巴已唔適合營運個別路線"

等你開post講先
JH_LE4612 發表於 2021-3-28 23:51 來自手機 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-3-28 21:36
5B經營情況肯定要好過11,又可以用大車,可以用968 spare車做。

11要指定用單層根本唔適合比九巴做。九巴 ...

即係經營情況好啲嘅線就要攞出嚟招標,經營情況冇咁好嘅線就應該要繼續要新城做? Excuse me?

九巴做 11冇優勢?有心做嘅大把野改善到啦,又用到月票,大堆轉乘,甚至加電車 BBI都仲得。九巴好有心做11嘅自然可以買新單層,甚至買斷城巴堆長青即用都得,冇心做嘅咪入份輸硬嘅頹標囉,依家冇話招標一定係九巴中架喎,定係有啲咩係內定而我地唔知架?

城巴都可以喺西九私車上北區做 678/B7,唔明白點解九巴唔可以喺荔廠私啲單層落去中環做 11喎?下下食啲港島新線全部都 「用968 spare車」,咪睇下繁時嗰陣西區蝕底啲定係西北蝕底啲囉。

翻翻落 5B度,條線嘅服務水平應該要跌到落咩地步先至可以勒令招標?喺乜野情況下 5B會 fall into the category of 值得重新招標,而 11又唔會?睇利潤定係運作成本?前者嘅話,ok fine當你好似懲罰中巴咁收佢啲線囉,但新城去到嗰步未?而九巴係咪又爭好遠?後者嘅話,九巴食哂全香港島 「可以用大車嘅線」加新城九龍市區線 (which 全部都係招標翻嚟/招標線生出嚟嘅)先至合理。但係咁喎,如果一早內定左比九巴嘅,咁就唔叫招標啦下話?
HM3044 發表於 2021-3-28 23:52 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-3-28 20:22
根本無可能貴過$4.2,你有無睇到新城收費表,港島同九龍新界係獨立收費。

點解呢,本身港島巴士服務係可 ...

1仔 5X 77 788 98呢啲一樣有9系(TMC/NTW)同88R(COC)士啤資源做
唔係得你968有士啤
psypericarp 發表於 2021-3-29 00:33 來自手機 | 顯示全部樓層

不可抗力既因素當然包埋司機射波等因素,所以日日開足車,咁善巴日日更加開足車有餘,部分聯營線都密車過九巴!
ma212223 發表於 2021-3-29 02:21 來自手機 | 顯示全部樓層

嘥氣。要招標18系仲有潛質過5B。起碼18x可以威脅下720 722等屎水做好啲。
18P又可以做銅鑼灣特快然後再去東區

5B來來去去咪又係同本身已經一潭屎水嘅1 10同一個市場
有咩用