hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解無地區人士提出過N680改經觀塘道?
開啟左側

[問題] 點解無地區人士提出過N680改經觀塘道?

ViviTse 發表於 2021-4-2 16:49 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2021-3-31 17:40
講真,九巴唔做就新巴做啦,N798

應該發過豬頭

但觀塘有N293、102S、N796(改道後),所以觀塘道客量未必睇好

唯一係如果有N798,會吸納晒全個寶坑轉N796來往彌敦道嘅客源
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
y512516 發表於 2021-4-2 20:21 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2021-4-2 16:39
離題:
N680有冇可能喺港島方向過咗小瀝源路遊樂場之後同埋馬鞍山方向過咗帝逸酒店之後,都兜一兜入去石門 ...

行去第一城啦, 5 分鐘都唔使
http://danielkan-photography.weebly.com/
Man@MFHK 發表於 2021-4-2 20:29 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2021-4-1 02:31
N290經埋長沙灣再開全日又唔係無得諗wo,但前提係九巴要肯開全晚

N691應該無可能再咁行,因為觀塘區有19S ...

紅小佬實唔放過你,一陣出黎遊行堵路淋紅油爆大銀幕就唔好啦
Volvo B8L
yyy5138 發表於 2021-4-2 20:33 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-4-1 21:34
咁改馬鞍山得益分分鐘大過觀塘,情況和n373有點分別

同意
分明係馬鞍山人半夜一程過翻屋企既地方多左

利申 馬鞍山居民
富 豪 大 法 好!
Man@MFHK 發表於 2021-4-2 20:33 | 顯示全部樓層
s3m89 發表於 2021-4-1 00:01
通宵還等坐巴士? 官旺/藍旺紅Van到旺角轉綠Van最快捷

有巴士至少一半人會轉搭,有得揀有ETA有規管既巴士,仲有幾多人想搭唔知幾時開車既小巴?
Volvo B8L
qunow 發表於 2021-4-2 22:14 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2021-4-1 15:02
如果單靠旺角就夠客就唔會減班啦……
另外,往旺角方向無這個問題,又唔見佢維持班次? ...

61號小巴又唔係因為唔夠客而減班,請唔起通宵更嘅人先唔做
隔離淨係做觀塘條紅van都可以開到凌晨2點
busnrail_fans 發表於 2021-4-4 15:48 | 顯示全部樓層

y512516 發表於 2021-4-2 20:21
行去第一城啦, 5 分鐘都唔使

半夜三更行條又僻靜又荒蕪嘅路,真係唔係咁好玩㗎

BTW
其實搵N182(甚至搵埋N283)延長入去,過咗廣黃之後就跟65m小巴咁行
而且兩者都叫做serve到油尖旺一帶

應該冇搵N680入去咁擾民啩?
kmb71k 發表於 2021-4-4 20:55 | 顯示全部樓層
yyy5138 發表於 2021-4-2 20:33
同意
分明係馬鞍山人半夜一程過翻屋企既地方多左

想去觀塘既就覺得著數咗
但港島果批人就肯定會覺得時間耐咗
搭得巴士個個都想快
搭通宵既就更加

落埋觀塘執雞
路線車程拉長咗
班次肯定會因而拉疏咗
你唔好天真以為巴士公司會因而加車
通宵線而家係蝕做
你仲要佢加車行根本冇可能
唔拎N373做例子
就講下N271
巴士公司無幾耐之前想N271入埋白石角同太和
但因為車程拉長咗就以減班抵銷番車程時間
俾大埔居民鬧到體無完膚
當中最順路既白石角就俾大埔居民鬧得最勁

所以你覺得順路
但搭開既人會覺得慢咗
況且我相信九巴唔想新巴插半條線做埋觀塘
拉低埋N619載客率

以上回應,是否可行?是否合適?
S3bl430 發表於 2021-4-4 21:21 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-4-4 20:55
想去觀塘既就覺得著數咗
搭得巴士個個都想快

簡單咁講
1.N373/N271加停大埔/白石角唔會令原本目標客戶得益,只會增加它們的車程。不過,N680經觀塘道就會令一些馬鞍山人得益(往返東九),同時令馬鞍山往返港島的人要搭多幾分鐘時間

2.按馬鞍山往返觀塘/港島的日間需求,估計受惠N680經觀塘的不是小數,因此,個人認為依個改動係有討論空間

3.如果只將2-4班車改經觀塘道,N680加經觀塘唔會令巴士公司有加車壓力。實際操作亦唔需要將所有班次改經觀塘道。實際上,將N680 早上5點後往港島班次加經觀塘道毫無意義,89系頭班車足夠服務依班客仔

4.N307其實更應將部份班次改經觀塘(當然,0530往港島果班車維持直達港島,反正同時段74X已開始提供服務)
gu9434@24 發表於 2021-4-4 21:24 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-4-4 20:55
想去觀塘既就覺得著數咗
搭得巴士個個都想快
況且我相信九巴唔想新巴插半條線做埋觀塘

現實係觀塘得條N293出旺角 N619過海 入新界就乜都沒 九巴又唔想開線做 咁憑咩阻止人地插旗先??
好簡單:觀塘返沙田 如果有N680 最少都可以落到第一城轉的士 點都好過出旺角同人逼通宵綠VAN..

觀塘通宵做得最好係得官旺/官青紅小咁大把