hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 73P/74E全日問題
開啟左側

73P/74E全日問題

ricky 發表於 2021-4-3 22:21 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-4-3 20:59
入鳳園、太平工業區、白石角
大美督對呢條線有咩嘢觀感呢?
係呀抽74X車變得合理化,九龍區

我無講74E去埋白石角,74D唔受影響,但如果74E全日,大美督至鳳園都會大埔市區嘅客搭枱

前荃葵青區居民
tommylaihc 發表於 2021-4-4 00:00 | 顯示全部樓層

根本73P/74E就應該要全日,平日居民出入又好,假日沙灘遊人都好,1個鐘1班都有得諗,好似74D都係咁啦,可能白石角客係專貴D囉,乜線都要兜,乜線都要開。。
kitarolo 發表於 2021-4-4 06:08 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-4-3 22:21
我無講74E去埋白石角,74D唔受影響,但如果74E全日,大美督至鳳園都會大埔市區嘅客搭枱

...

OK,我認誤解咗

咁更加要兜入頌雅路
配合富蝶入伙,因為現
富亨客行出汀角路仲要
班次偏疏(有ETA亦如此)
好大機會係去返大埔中心轉車
搏就搏富蝶點分得到新資源啦,
白石角嗰邊所謂新資源,都做晒
272A 272K,遠啲嘅線要拉隔離陪兜。
ricky 發表於 2021-4-4 18:35 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2021-4-4 06:08
OK,我認誤解咗

咁更加要兜入頌雅路

富蝶邨好入,如果經富蝶,咁就唔使兜汀角路同太和路一圈,兜埋富蝶就上吐公
前荃葵青區居民
10598C 發表於 2021-4-5 01:14 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-4-3 20:19
48P自從拉入火炭
同最初計劃比每日走咗四班數
你話唔係因為進智我就唔信啦 ...

48P就算把啦,13蚊出荃灣仲要兜沙田市中心,搭返481唔好?

火炭需要嘅係47A,48P如果想加時應該擺過去白石角,水泉澳其實應該搭大圍開青沙線去葵芳+荃灣
而家水泉澳呢條半粒鐘嘅城隧“轉乘線”,不要也罷
10598C 發表於 2021-4-5 01:27 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-4-4 06:08
OK,我認誤解咗

咁更加要兜入頌雅路

早前有版友出過一個重組計劃,內容大致上係74D加班到半粒鐘一班,而富蝶就開一條線掃到落運頭塘再出觀塘
當然呢個冇包括大美督,但對於富蝶、運頭塘、白石角嚟講,呢個方案算係滿足到最多乘客

其實汀角路一帶,平日有教大、大埔工業邨一帶,又有本身沿線鄉村以及鳳園嵐山居住人口,都算有雙向客流,但未算非常多
其實假日相反應該考慮開辦完善路直出版271,服務到本身沿線居民係假日外出,又疏導到遊客翻出市區
珀島魚蛋 發表於 2021-4-5 02:05 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2021-4-5 02:12 | 顯示全部樓層
珀島魚蛋 發表於 2021-4-5 02:05
285沙市/源禾路轉車,請

好明顯我講緊火炭城隧直車, 要47A去葵芳都好過48P
如果叫人285去市中心轉車, 咁48P更加唔應該存在係火炭
珀島魚蛋 發表於 2021-4-5 02:37 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-4-5 05:14 | 顯示全部樓層

珀島魚蛋 發表於 2021-4-5 02:37
以九汽嘅性格,要平咪轉車lor
願者上釣

轉車有得平已經唔係最壞情況
(73/73A 轉 74X vs 74D) 或者
(285 轉 48X vs 48P)