hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 東西九龍線 (1): 建議開辦 6E 來往美孚至觀塘,取消 5D ...
開啟左側

東西九龍線 (1): 建議開辦 6E 來往美孚至觀塘,取消 5D 202

ATSE40 發表於 2021-4-5 18:41 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-4-5 00:30
我正正就係有意改埋條 2A,拆兩條

正線縮蘇屋,另外新增 2P 同 2X 聯合班次,東行跟 2X 上樂華,西行太 ...

但係多咗條線服務範圍無大過仍然係問題。
仲未計而家長沙灣連埋四小龍海皮準備開條兩繁新線去啟德至觀塘,啟德仲話想拉埋條線去美孚,頭站美孚同單向長沙灣仲有條 40 喺度快你成倍,喺條招標線應該唔會太貴嘅情況下你條 6E 就基本上同喺蘇屋開無分別,去啟德就轉車都唔會 so 你條線,仲未計 6E 得 20 / 30 呢啲插旗級班次,計埋仲衰過拎 6P 嚟搞。
腦補當真,真要補腦
 樓主| S3BL100 發表於 2021-4-5 22:24 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2021-4-5 12:39
陰得乾先算, $8.3除咗2蚊客邊有人會落搭, 2A做大路, 又密又平.

6P只要跟現走線行, 原隻變全日, 我係觀塘 ...

見你長篇大論,又拉埋咩 296C 西行亞皆老街塞車來講,只係反映一樣野:你根本無睇晒我成篇建議

因為,我建議既 6E 走線,只係得東行會入旺角,西行係太子道西飛橋直剷落荔枝角道!

經亞皆老街兜旺角,西行塞車情況遠差過東行,我當然唔會再建議西行塞線入去搵自己笨,運署亦未必批,反而抽走一兩條就差唔多

與此同時,你就淨係拎條線觀塘往來深長荔慢一點來講(我亦同意旺角返觀塘會慢過 13D 16),但條線到底想做咩客,另一個主要目標客源:啟德 <-> 深長荔,你就隻字不提

根本我成件事就係想用一條線做晒呢幾個客源:

啟德 <-> 深長荔
蘇屋/麗翠/麗閣/荔枝角道 <-> 九龍灣/觀塘商貿區
翠屏/和樂邨/觀塘巿中心 <-> 深長荔

我同意條線對頭尾唔係好吸引,但我唔認為可以捉住呢點而唔理條線到底想做D乜

觀塘道直去係會快過兜入九龍灣同啟德,但淘大有齊 2A 2X 6D,最後都係自己打自己,得返創紀/觀塘巿中心同紅小港鐵爭食,我倒不如走入啟德同九龍灣搵客仲好

更何況運署唔見得會批全日新線行觀塘道,你望下 RPP 成堆招標新線都係行偉業街偏離巿中心,果堆線幾乎每條都更有需要行觀塘道食大路客,我唔認為 6E 行觀塘道既優次好高,反而我已經一路諗緊有邊幾條觀塘道線應該抽走,換其他更有需要路線入去

至於你話行德福大廈果段偉業街,不如你諗下點解成堆九龍灣全日線都真係走左入商貿區入面先

條線之後兜返出去協和街同翠屏,好大程度都係因為同時滿足深水埗區多年以來復辟觀青既訴求,但大家都知道象徵意義大於實際,無論係 6P 全日或者我建議既 6E 都唔會比起紅小有好大競爭力,不過以今時今日深水埗同啟德、觀塘地區發展,6E 會比起 6P 做到更多野。只不過半條翠屏邨加半條協和街距離港鐵同紅小都唔係好就腳,總會有班貪方便唔嫌慢既客上車既

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2021-4-5 22:28 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-4-5 18:41
但係多咗條線服務範圍無大過仍然係問題。
仲未計而家長沙灣連埋四小龍海皮準備開條兩繁新線去啟德至觀塘 ...

果條招標線其實覆蓋唔到啟晴德朗(當然唔排除六幹通車後改路經埋),亦做唔到深水埗北河街同埋蘇屋一帶,做緊既野同 6E 已經有好大分別

miklcct 發表於 2021-4-5 22:50 | 顯示全部樓層

大角咀上202嘅客有咩補償?我諗唔到其它合理方法。
進智公交
SE7378 發表於 2021-4-6 01:00 來自手機 | 顯示全部樓層
就啟德 <> 深長荔黎講,唔覺得 6E 係一個好嘅選擇,
一來啟德站開咗,太子站轉上深長荔唔係特別難上車,
要長沙灣客去程兜蘇屋圈,回程塞旺角同亞皆老街嘅話,
導致車程拉長兼觀感不佳就好容易趕返班人落鐵,
二來兩味偉業街至九商一段塞車風險高,班次不穩嘅可能性好大,
加上本身啟德客已經等得耐,ETA 如果仲要一拖再拖先埋站就好難有吸引力。

至於旺角 > 啟德貴價流水,唔覺善巴肯俾九巴踩入未來 20A 嗰地頭 ⋯⋯
gu9434@24 發表於 2021-4-6 11:32 來自手機 | 顯示全部樓層
作為九商來往青山道常客 我見到6E個價錢牌 行出太子道搭2X/ 原地20/22/22M>796C都沒咁谷氣
EX-TL 發表於 2021-4-6 13:17 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-4-5 22:24
見你長篇大論,又拉埋咩 296C 西行亞皆老街塞車來講,只係反映一樣野:你根本無睇晒我成篇建議

因為,我 ...

的確係我冇睇清楚, 但我亦有點出此建議係做中短途客為主, 所以即使冇睇清楚整篇建議, 都知道係聚焦緊商貿區-啓德-(旺角)-深水埗.

見你當咗觀塘道有quota入晒腦, 我會選擇慳番唔回應, 根本嗰堆行商貿區的建議係做返工客為主, 之前市中心重建緊, 冇足夠空間再容納額外人流, 所以連區內新區都冇線入到觀塘道, 最近先後有X42C全日和11X延長至安達臣, 就說明緊市中心各項工程, 包括行人路擴闊咗, 可以慢慢增加番人流, 而非觀塘道巴士太多而設quota. 只係, 限制巴士進入觀塘市中心, 實行起嚟容易過叫地鐵唔畀人觀塘站落車, 早兩三年地鐵都要諗計點控制大堂同月台人流, 除咗因為商貿區返工客令人流增加, 區內人因裕民坊收樓, 有啲舖頭搬咗去商貿區同開源道嗰邊, 被迫走上地鐵站大堂及到附近商場消費, 而開辦行山或商貿區巴士, 及轉移觀塘轉車乘客到藍田 彩虹等地, 通通都係控制人流手段, 並唔係因為巴士過多而設quota.

講番你篇建議, 再睇清楚啲原來翠屏道開出要爬上和樂邨先入開源道, 我以為係跟11B出偉發道再跟33行, 再原來去到麗晶要屈到落宏天再北上晴朗, 和樂去啓晴28B都快啲, 咁搞法和樂去深水埗肯定座底一粒鐘, 在我搭過接近十次6P由觀塘法院去東京街平均45-50分鐘計, 我都只係「可以接受」, 個建議係收特快價有飛站路段, 在我身為觀塘人嚟講, 點睇都係「難以接受」.

旺角去商貿區, 唔知實情有幾多客, 但旺角去商貿區前的站, 故意走入西洋菜南街吸客, 其實只係將班客upgrade多啲的技倆, 客量都係左手交右手, 如果真係吸到客, 被吸客嘅線真係多得你唔少, 為咗成全嗰少少啓德 商貿區客, 自己啲線隨時要減班交數.

不過呢, 又係嗰句, 收到咁貴, 條路又兜, 吸到客先算.

再者, 24停洗衣街死唔去, 西洋菜南街整架班次差唔多嘅6E收貴三蚊, 啓麗晴朗幾多人會buy, 唔識睇, 但啓德唔係得兩條屋邨咁大把, 希望我冇走漏眼, 條線停完沐虹街就轉左入麗晶, 城巴係可以入埋德朗邨以西, 所以無論你建議拉到幾長, 所謂做啓德, 範圍都係得兩條屋邨咁多.

行九龍灣偉業街唔係重點, 反正我知你最想做常悅道, 由入開源道嗰下開始見窿就捐, 走到新蒲崗因為冇得再捐先被迫出番大路, 就知道冇可能叫你行九龍灣偉業街.

觀塘道有齊2A 2X 6D係混戰, 其實行晴朗 麗晶一樣係混戰, 居民出入已經形成習慣, 行嘅路唔係遠, 同大路距離幾分鐘步程, 架所謂快車又貴又唔係快好多, 如果係小巴就唔同講法, 即係好似46, 麗晶樓下上落.

如果諗住特登拉長搞到收$8.3做咁短嘅特快路段扮小巴, 一係就開密啲, 但彌敦道食正quota位又係低排區, 一係總站擺旺角同九龍灣北附近, 而唔係喺深水埗區彈出彈入, 喺商貿區走入塞車位.
ViviTse 發表於 2021-4-6 19:59 | 顯示全部樓層
美孚觀塘巴士 紅小會否反對?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
expertuser2004 發表於 2021-4-6 21:20 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-4-5 22:24

因為,我 ...

觀塘道有 quota 真是上腦, 可以振華道康寧道都落到觀塘又不是紅小禁區[雙飛沒問題], 成條牛頭角道塞晒 89D, 277X, 42C, 80系同89系密車線入去行好未? 沒位又可偉業街走舊機隧又得, 即是除觀塘道之外可分三邊走, 也可逆走彩虹用清水灣道直出太子道東, 同埋依家裕民坊新總站開左, 如用塞車=Quota數量, 個人認為更有條件比更多頻密班次的巴士線入觀塘道, 限制私家車行走觀塘道/牛頭角道/偉業街其中一條行政手段, 配合嚴格打擊違泊先王道, 沒人即拖

旺角塞不塞車不想提, 但經旺角彌敦道就比運吉限制最密班次, 一來沒車供應, 二來沒quota比6E入, 三來沒客搭, 6E 唔好比我說中只是做雞寮 <> 啟德村 <>蘇屋/商貿區流水,觀塘 $8.3 要我搭佢, 我11號車(用腳行)也不益佢, 絕對紅小首選/之後港鐵/再296C/最後先40, 觀塘過九龍城直接搭[區間特快]仲方便
[區間 = 直接途經的路線不兜路 = 過格黎區極快 = 特快]

沙中線全通南昌>四小龍>美孚, 其實加6分鐘就去到黃金(轉紅線), 30min 已是標準的特快時間, 紅小秀旺線總站到總站先是 25分鐘既呢
30分鐘生活圈, 車速最少要過三個區議會先合格; 13P 麗精十分鐘到旺角火車橋, 三十分鐘到觀市一點也不過份, 6E 呢條線真是不適合全日三十再超級行大運[各站停車]
[各站停車 = 即同厹 70 號一樣2046都未上公路, 同日本仔 JR 援行線/山手線一樣同線路有特快, 點解要搭最慢個個站停?]

聽聞好多人問區議員觀塘幾時有巴士學 214 行老龍快速到長荔深
難聽D 說句, 6E 咁玩法簡直要司機做二個鐘頭運動不休息, 活受罪

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
S3V1742C + 1 + 10 觀塘道有 quota 真是上腦

查看全部評分

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
 樓主| S3BL100 發表於 2021-4-6 23:57 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2021-4-6 13:17
的確係我冇睇清楚, 但我亦有點出此建議係做中短途客為主, 所以即使冇睇清楚整篇建議, 都知道係聚焦緊商貿 ...

觀塘道無實數配額,但唔代表運署會批准新線途經增加巴士流量,呢點由過往幾年 RPP 已經可以見到。姑勿論原因係唔係想控制巿中心人流,實況係成堆比起我建議 6E 更值得同應該行觀塘道既新線都迫住走左入偉業街

唔係你話無 quota 就可以亂擺線入去,唔係你覺得問題唔存在就唔存在。40P X42C 係現有路線轉全日,況且 42C 都有幫手找數。但新線就完全唔同講法

反而你提到基榮三角 quota 問題,運署對基榮三角處理隨時比起觀塘道更鬆手,何況我用左 20/30 分一班 202 去換,無增加過整體流量

而我唔知你點計到和樂邨往深水埗要坐底一粒鐘。出自我手筆既建議,我係必定嚴謹計算過行車時間、班次同派車數目。根據九巴網站相若路段 (89X+23+33+15A+24+2X+12A+2A) 平均行車時間數據計算,我計到 6E 西行全程約需 64.9 分,和樂邨去到桂林街大約 40 分鐘左右

當然我認同唔係好吸引,但有限資源、一條線要同時擔當幾個功能既前提下,無其他解決方法。就算畀你拉 6D 入觀塘,時間都係相若

再者,九龍灣一段走線,想同時做到商貿區同啟麗晴朗,基本上都無其他行法,除非你叫我唔好做佢地生意。但唔好忘記 5D 有份找數