hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 東西九龍線 (1): 建議開辦 6E 來往美孚至觀塘,取消 5D ...
開啟左側

東西九龍線 (1): 建議開辦 6E 來往美孚至觀塘,取消 5D 202

樓主| S3BL100 發表於 2021-4-7 00:02 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2021-4-6 11:32
作為九商來往青山道常客 我見到6E個價錢牌 行出太子道搭2X/ 原地20/22/22M>796C都沒咁谷氣 ...

但 6E 全程超過 15 公里,想收 $7.2 級數基本上可能性不大,坐底都要 $7.8

而九龍灣商貿區同啟晴德朗本身除左行出去或者轉車就無其他選擇,一程過點都會吸到客,啟德除左深長荔線之外都無其他區有同等潛力

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2021-4-7 00:03 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2021-4-6 19:59
美孚觀塘巴士 紅小會否反對?

走線同覆蓋同紅小好大分別
 樓主| S3BL100 發表於 2021-4-7 00:14 | 顯示全部樓層
SE7378 發表於 2021-4-6 01:00
就啟德  深長荔黎講,唔覺得 6E 係一個好嘅選擇,
一來啟德站開咗,太子站轉上深長荔唔係特別難上車,
要長 ...

一條線做晒兩個方向咁多種功能,加上資源有限,基本上無其他選擇

不過按 ETA 數據推算,6E 由啟晴邨到美孚平均約 33 分,主要受惠於太子道西直飛,係咪吸引就見仁見智

偉業街到九商一段,上繁西行其實唔會有咩問題,我唔太擔心會影響對啟德吸引力;至於下繁,望下條飽受塞車影響班次既 33,一樣可以爆到留後

至於反方向,最快當然係界限街。對長沙灣放工客而言,兜蘇屋會比起經旺角更差,但暫時亦無其他解決方法;而我既評估係,深水埗桂林街班客唔會因為經旺角而趕得走

SE7378 發表於 2021-4-7 01:00 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-4-7 00:14
一條線做晒兩個方向咁多種功能,加上資源有限,基本上無其他選擇

不過按 ETA 數據推算,6E 由啟晴邨到美 ...

晴朗搭鐵出長沙灣的確未必夠太子道西飛橋嘅 6E 快,
但 20/30 嘅全日班次其實足以抵銷返 6E 嘅時間優勢,
而且上繁迴旋處同開源道都係會塞車,所以就 ⋯⋯

33 荃灣九商爆到留後嘅原因係九商行去九龍灣站麻煩,
當有架車可響公司樓下一程返到屋企,競爭力自然大過鐵路,
但晴朗出深長荔,行去搭鐵嘅步程比九商短兼方便,
當下繁 6E 西行塞迴旋處、開源道、偉業街同九商用多唔少時間嗰陣,
分分鐘佢哋行去啟德站坐鐵就已經到咗,似乎 6E 難以直接同 33 比較。

最後一段正正說明咗蘇屋出東九商貿區唔應該同啟德出長沙灣一齊做,
而 6E 做到嘅「深水埗」亦唔夠全面,至少 214 做到嘅黃金就做唔到。

另外,6E 翠屏道止步,6P 又縮咗落觀塘站,
啟田道無咗兩味直車去深水埗,雖則未必有太多人用,
但從 88X 東九段重組膠著一事去睇,都好可能有問題。
EX-TL 發表於 2021-4-7 01:51 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-4-6 23:57
觀塘道無實數配額,但唔代表運署會批准新線途經增加巴士流量,呢點由過往幾年 RPP 已經可以見到。姑勿論 ...

有咩線更值得行觀塘道, 但被編入偉業街呢? 33做黃大仙轉車站主線, 797做將軍澳轉車站主線, 除咗馬鞍山 大埔 北區, 兩條線已經做晒整個新界的轉乘網絡(西貢), 剩低嗰三區有繁時線途經觀塘偉業街, 分別係74B T74 T277 X89D, 恰巧都係大老山路線, 而佢哋嘅係主線經觀塘道.

33今年有建議加開33B假日行觀塘道, 而你又點出左40P今年會全日, 咁就已經解左你迷思, 原本行緊觀塘道而未全日的路線, 今年起可以陸續被建議全日, 而行緊偉業街嘅路線, 都可以在假日走入觀塘道, 62X亦係今年建議延至兆康站及轉全日, 你認為仲有咩阻力導致未來仍然要顧及所謂「觀塘道配額」(限制巴士車流)問題呢?

政府做嘢睇數據, 顧問公司做觀塘市中心交通評估得出的部份數字, 睇到人啼笑皆非, 我哋都好懷疑點解有啲數字會咁細, 有啲建議咁荒謬例如物華街行車方向, 有啲應該要做到嘅例如協和街南行轉入物華街西行, 到而家仍然未解決呢!

巴士係咪多到塞爆條路, 我認為關啲站一次過停太多路線, 無做好有效分流, 先會出現巴士擠塞.

駿業里巴士站下繁頂爆埋條下行道左線, 日日淨番右線係郁得, 最優先要處理並唔係減少途經巴士數目, 而係要執好個站, 唔好一個細細嘅站停十幾條路線.

觀塘法院都一樣, 一到下繁條龍上番匯景花園平台底下, 係開始越來越多司機肯用中線爬頭入站先見改善.

觀塘市中心重建項目已經提到, 觀塘道東行會增加行車線, 在政府角度, 巴士有更多空間行走及設站, 所以你絕對可以放心, 政府未來會為巴士途經觀塘道設限的機率應該相當低.

自從警隊重振雄風, 日日擺警車喺消防局 開源道馬會 apm 敬業街呢幾撻地方, 對改善交通有非常顯著的作用, 只要違泊問題有改善, 再擺多啲巴士行觀塘道又有咩問題?

入番正題, 6D拉入觀塘係白痴行為, 就好似n年前40仲要漫遊九龍時, 我在本板豪言, 如果唔係仲戙支站牌喺青山道, 根本唔會等佢返觀塘, 一早就地底見.

放工冇咁趕時間, 又可以在車上休息, 但當我日日放工瞓完一覺又一覺, 都未到觀塘市中心, 真係搵笨到極點.

而家你就係咁, 淨係對住九巴網參考行車時間, 舉例: 我搭過好多次6D, 牛頭角去石硤尾要用33分鐘, 而官網就寫28分鐘.

行同一條路, 停同一堆站, 啓業邨去寧遠街, 6D用10分鐘, 但6P就用11.6分鐘; 寧遠街去石硤尾邨第20座, 6D用16.9分鐘, 有站飛有橋可飛嘅6P就要17.5分鐘, 咁好明顯6D用緊非繁時間計車程, 但到你真正返工放工時間去搭, 就係另一回事.

我用我而家放工搭嘅606做例, 觀塘法院去白虹樓, 官網寫22.6分鐘, 搭過好多次下繁收工時間, 觀塘道/開源道冇塞車之下, 基本上35-40分鐘走唔甩.

33都見過板友話九龍灣等好耐車都未到, 我自己只搭過一次33見證過不斷延後的ETA, 發生喺非繁時巧明街西行巴士站, 而家33識開加班先冇咁覺.

唔係想要鬥慢, 只想帶出一點, 官網資料僅供參考, 並不能套用到全日所有行車時間, 特別係途經商貿區嘅路線.

如果靠官網時間計出非繁時要64.9分鐘行畢全程, 客氣啲講, 繁時用80-85分鐘行畢全程, 唔知你點睇, 我只係就住你畫嘅走線, 沿途不斷的交通燈, 巴士埋站混戰, 兜路, 擠塞等估算出嚟, 以一條收特快價錢嘅路線, 做一個咁嘅行車時間, 係咪理想?
gu9434@24 發表於 2021-4-7 20:55 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-4-7 00:02
但 6E 全程超過 15 公里,想收 $7.2 級數基本上可能性不大,坐底都要 $7.8

而九龍灣商貿區同啟晴德朗本 ...

整個啟德/九龍灣>美孚 $7.2分段(參考X6C跟2X)
成件事就合理得多

九商有796E/296P 九記如果想做這堆客 價格應該有下調空間
 樓主| S3BL100 發表於 2021-4-7 23:09 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2021-4-7 01:00
晴朗搭鐵出長沙灣的確未必夠太子道西飛橋嘅 6E 快,
但 20/30 嘅全日班次其實足以抵銷返 6E 嘅時間優勢, ...

資源問題,20-30 分鐘無其他解決方法

6E 係做唔到黃金果頭,但問題在於應該無可能批准行長沙灣道

6E 下繁啟德往深水埗係逆通勤方向,下繁只要商貿區儲夠客已經可以

而藍田往深水埗亦係逆通勤方向,再望埋果段路客量,就算有反對應該都係強行去做

樓主| S3BL100 發表於 2021-4-7 23:12 | 顯示全部樓層
gu9434@24 發表於 2021-4-7 20:55
整個啟德/九龍灣>美孚 $7.2分段(參考X6C跟2X)
成件事就合理得多

唔反對,但九巴應該無誘因 set 個分段九龍灣商貿區就開始,德朗邨開始分段就差唔多

296P 796E 都只係做緊上繁西行、下繁東行逆通勤,296P 分段亦係離開左九龍灣商貿區後先開始

樓主| S3BL100 發表於 2021-4-7 23:31 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2021-4-7 01:51
有咩線更值得行觀塘道, 但被編入偉業街呢? 33做黃大仙轉車站主線, 797做將軍澳轉車站主線, 除咗馬鞍山 大 ...

我當然知道九巴網站數據係平均時間,繁忙時間一定要行比較耐

我只係話你聲稱和樂邨去深水埗一粒鐘走唔甩係言過其實,根據官網數據,和樂邨去到深水埗桂林街係 38.6 分。而上繁 6E 經過既繁忙路段基本上都唔會點塞,上繁同非繁點睇都無可能要成粒鐘囉,下繁就另計

而至於觀塘道流量問題,你列舉出果堆數據同觀察係一件事,運署批准與否先係重點。呢個正正係我成個建議既前提之一,你質疑呢個前提並唔會改變到運署立場,佢地唔會因為大家認為觀塘道擠塞有改善而批准或者唔批

只要記住我既建議係基於「唔入得觀塘道」呢個前提就已經可以。我自己當然都唔同意運署同顧問公司對觀塘交通既部分評估同結論,但呢個係另一個問題啦。我只打算探討基於呢個前提下可以點做

33 荃灣區有獨巿位,正正係其中一條我認為更應該行觀塘道既路線。但九龍灣商貿區儲到既客量,亦已經唔係兩繁幾班車就可以滿足到,加上大有改行六幹潛質,最盡應該都係跟 15A 出入海濱道,況且我早前都建議過同 14X 對調走線,先可以換返 33 出觀塘巿中心

但 6E 唔係去油塘,我建議既走線正正就唔會因為走左入偉業街而做唔到觀塘巿中心,走線同行車時間係咪吸引就係另一回事

另外本版都傳過唔止一次,安達臣石礦場會有條新線,被迫走左入偉業街,類似 797 行法。好明顯觀塘道係一個問題

neoplan720p 發表於 2021-4-8 10:23 | 顯示全部樓層

如果無睇錯,往觀塘方向6E既深長荔走線,係跟而家既2A。
但呢種行法真係非常唔開胃。

我唔否認區內流水既需求,
但係咪要由一條跨區線去做哂佢呢?
蘇屋 <-> 荔枝角道(SSP段)已經有2、2A;
係差四小龍 <-> 蘇屋一段無替補服務(如果2A依樓主所講縮去蘇屋既話)。
咁其實6E仲有無需要過完蘇屋後,行東京街落返荔枝角道?
定係行青山道感覺會更良好?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。