hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 東西九龍線 (1): 建議開辦 6E 來往美孚至觀塘,取消 5D ...
開啟左側

東西九龍線 (1): 建議開辦 6E 來往美孚至觀塘,取消 5D 202

樓主| S3BL100 發表於 2021-4-8 23:05 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2021-4-8 10:23
如果無睇錯,往觀塘方向6E既深長荔走線,係跟而家既2A。
但呢種行法真係非常唔開胃。

出返青山道東行,隨時仲塞過東京街荔枝角道,之後都係得三個行法:

(1) 跟 6D 入石硤尾,結果係偏離深水埗客倉
(2) 出欽州街左轉長沙灣道,但運署好可能唔批
(3) 出欽州街左轉荔枝角道,好似 2 仔改路前行法,我倒不如東京街荔枝角道

跟 2A 行,區內流水都係其次,最重要係已經覆蓋到最多值得做既位,就算係青山道都覆蓋左大半;其次係 202 有份交數,6E 好可能有需要做返麗閣

fb.com/scientisthk2usa/
EX-TL 發表於 2021-4-9 01:05 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-4-7 23:31
我當然知道九巴網站數據係平均時間,繁忙時間一定要行比較耐

我只係話你聲稱和樂邨去深水埗一粒鐘走唔甩 ...

和樂邨至深水埗桂林街38.6分鐘, 你係用緊唔同路線加加埋埋計出嚟.

如果我用超特快13P和樂邨去深水埗北河街32.9分鐘回應你, 你仲係認為你建議嘅走線38.6分鐘行得完嘅, 隨便!

13P停和樂邨 裕民坊 創紀之城 德福花園 九龍灣站 麗晶花園, 之後就狂跑到太平道, 然後至站站停, 早繁旺角唔塞車, 彌敦道 長沙灣道逆主流又係唔塞車.

13P行嘅路燈位少, 轉落觀塘道之後要到亞皆老街先有(假設牛頭角站行天橋), 亞皆老街冇站燈位直行直過, 沿途條條大路, 咁先做到32.9分鐘.

當行彩虹道 大坑東嘅6P, 觀塘法院去北河街要42分鐘, 飛太子道東 亞皆老街, 行旺角唔塞車嘅13P, 和樂邨去北河街要33分鐘時, 捐窿捐罅嘅建議可以39分鐘行完和樂街去桂林街, 真係令人嘖嘖稱奇.

所以我一直質疑你條數點計得咁理想, 淨係計直行觀塘道嘅15同由勵業街轉入商貿區嘅15A, 觀塘法院去啓泰苑/麗晶18座已經差10分鐘(親身體驗).

點樣可以兜埋宏天 啓德之後, 同直飛唔塞車嘅旺角13P比, 只係慢幾分鐘呢, 淨係計你入開源道迴旋處同觀塘碼頭總站兜圈都要花時間, 偉業街日間基本上要幾塞可以有幾塞, 冇非繁定繁時嘅分別.

其他嘢唔想回, 你有你嘅估仔.

但另一板友討論價錢問題, 我又唔明九龍灣商貿區唔提供分段, 下一個可供分段位要喺啓德, 而唔可以麗晶就開始呢?!

啓業客都習慣喺觀塘道搭車, 296C收$7.6, 2X收$7.2, 你條建議路線上咗車仲要屈落宏天兜埋晴朗先上路, 仲可以大條道理收人$8.3, 認真厚顏!
 樓主| S3BL100 發表於 2021-4-9 23:52 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2021-4-9 01:05
和樂邨至深水埗桂林街38.6分鐘, 你係用緊唔同路線加加埋埋計出嚟.

如果我用超特快13P和樂邨去深水埗北河 ...

版友你似乎依然唔明白我既論點,同埋我反對緊你邊個 point

官網平均數計到 38.6 分,一日入面有部分時段要耐過 38.6 分、部分時段短過,係好正常;甚至乎官網數據,同一路段兩條唔同巴士線,平均時間差一兩分鐘,都係好普遍既事

一日入面求其抽樣一班車,行 40-45 分鐘,根本好平常,我唔會覺得奇怪

問題係你講到無一粒鐘走唔甩,對比起平均時間多出足足一半。呢個情況發生既機會到底有幾大?一日入面有幾多班車會咁?

我好相信除左下繁仲要撞正觀塘同九龍灣都塞車,日間正常係唔會出現呢個情況囉

順帶一提,呢 38.6 分入面,和樂邨到沐虹街係用左超過 27 分,但沐虹街到深水埗桂林街之間,最多只停兩個站,呢段追返唔少時間

至於收費問題,如果要加分段,提早到九龍灣運動場實施亦唔係唔可能,但我真係睇唔到九龍灣商貿區畀人 $7.2 出深長荔既可能性

ChungLam 發表於 2021-4-11 15:57 | 顯示全部樓層

6P 唔上彩虹道已經足夠
當然更期望嘅係去到觀塘版嘅 2X,
去到深水埗就直去黃竹街入番元州街 or 荔枝角道上番欽州街跟36B去元州街避塞車嗰段元州街去程深水埗出去就類似 X6C 行大埔道甚至佔領時走法出深水埗已經可以
99MAN 發表於 2021-4-11 21:50 | 顯示全部樓層
6E應該由22拉長至甘泉街取代(即法國醫院後跟6D行去,唔再服務九龍塘)
要求香港巴士服務全面採納新加坡巴士模式
ATSE40 發表於 2021-4-12 13:22 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-4-6 23:57
...
而我唔知你點計到和樂邨往深水埗要坐底一粒鐘。出自我手筆既建議,我係必定嚴謹計算過行車時間、班次同派車數目。根據九巴網站相若路段 (89X+23+33+15A+24+2X+12A+2A) 平均行車時間數據計算,我計到 6E 西行全程約需 64.9 分,和樂邨去到桂林街大約 40 分鐘左右
...

西行全程又真係 65 分嘅,不過係私家車速度囉,係嚴謹計算嘅就唔會搵唔到 2X 行車時間已經要 65 分啩。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
腦補當真,真要補腦
 樓主| S3BL100 發表於 2021-4-12 23:11 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2021-4-12 13:22
西行全程又真係 65 分嘅,不過係私家車速度囉,係嚴謹計算嘅就唔會搵唔到 2X 行車時間已經要 65 分啩 ...

我講既計算係基於九巴網站各分站之間行車時間數據,雖則我都有畫過 Google Maps 比較⋯

樓主| S3BL100 發表於 2021-4-12 23:20 | 顯示全部樓層
ChungLam 發表於 2021-4-11 15:57
6P 唔上彩虹道已經足夠
當然更期望嘅係去到觀塘版嘅 2X,
去到深水埗就直去黃竹街入番元州街 or 荔枝角道上 ...

咁如果復辟全日觀青,可行方法都係得兩個,一係就直接延長 6D 去裕民坊,一係就以沿途新增人口為由砌條新線,而我揀左後者

either way 應該都無太大可能批准行觀塘道

而因為今次用 5D 202 去換,所以係有必要做埋啟德,亦好可能要做埋麗閣,恐怕能夠跟你提出既走線去行。反正我打算一條線滿足幾組客源,唔止觀青,仲有啟德

只靠觀青係唔會夠客做全日線,而且上面都提過,淘大有齊 2A 2X 6D 前提下,新線走入九龍灣商貿區會更理想,做到更多野

ATENU135 發表於 2021-4-13 03:30 | 顯示全部樓層
呢條線其實兜少啲已經可以快番啲 例如唔入觀塘碼頭巴士總站 兜咗入去啟業之後 用L3路出 唔兜宏天 仲有就係唔入蘇屋 行保安道擦邊蘇屋 咁樣做晒三個位其實成條線就可以快番10分鐘
tonychow 發表於 2021-4-13 10:44 | 顯示全部樓層

重點係,你一路講話資源唔夠,同時又要大貪到用 5 個蓋蓋住 10 個煲,咁當然搞唔掂
長途線轉入細位從來都無好處,你睇就算 1A 咁長嘅流水,定線都係主要行大路
呢樣野城巴做得好 d,例如 930X,唔想同條鐵打正(當然仲有對家路線分佈問題,但後話),行沙咀道環宇一樣唔憂無客,而唔係下下子又兜入祈德尊又兜入海濱先有客,仲要講緊貴過鐵咁多
同樣,不論最後行青山道甚至長沙灣道打到正都好(雖然我 prefer 前者),行大道點都好過內街左兜右兜
然後兜入旺角又係唔知做咩,觀旺本身有 16 做得好地地,加上 16 本身唔疏車,改一改走線已經可以拆一半班次觀旺特快,你又走落去叫深長茘客陪兜
其他版友已經講咗你條定線有幾慢,但就算速度快都好,觀感都係有問題
如果只係觀塘道配額問題,掉條 296C 入九商拆線已經搞掂,咁條 6 系特快線可以直入觀塘道
就算唔想同 2 系仲有 6D 競爭,跟 215X 上公路塞埋死亡交叉返深長茘分分鐘仲好過你條定線
況且 2A 要經旺角同 6D 要經彩虹道,2X 又唔係密車,都唔明有咩競爭,要快嘅點都係落地底