hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 東西九龍線 (1): 建議開辦 6E 來往美孚至觀塘,取消 5D ...
開啟左側

東西九龍線 (1): 建議開辦 6E 來往美孚至觀塘,取消 5D 202

樓主| S3BL100 發表於 2021-4-13 23:31 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-4-13 10:44
重點係,你一路講話資源唔夠,同時又要大貪到用 5 個蓋蓋住 10 個煲,咁當然搞唔掂
長途線轉入細位從來都無 ...

恐怕你同部分呢個帖有參與回應既版友都唔知道我到底想做邊班客、咩係主菜咩係配菜,唔好下下以為觀青就一定要以觀青頭尾客作主菜先得架

資源係一個問題,但而家我抽 5D 202,至少可以砌到 20/30 分一班出來。如果係砌一條觀青直達,可用資源係零,換言之連線都開唔成;因為你唔可能抽 5D 資源然後唔做啟德生意,或者抽 202 然後唔兜入蘇屋或者唔做麗閣

兜入旺角亦唔係為左做旺觀,旺觀本身有 13D 16,仲有我隔離帖提出既 296C 改經菜街同進一步減站。唯一原因係反正落左荔枝角道,又有來自 202 既配額,行界限街或者亞皆老街飛橋時間都唔係差好遠,我順手做埋先達啟德特快,同埋旺角往九龍灣。隔離帖條 296E 東行係做 EMAX 而唔係宏照道,覆蓋範圍同 6E 有一定程度分別

觀青直達線,唔會夠客,亦無資源做,借其他區過橋順手做埋係唯一出路,反正象徵意義大過實際

再比較埋其他競爭既格局,做九龍灣商貿區甚至觀塘商貿區都好過大路直去。為左觀青能夠直行觀塘道而掟 296C 入商貿區亦係本末倒置,因為填海區本身無其他直達線往來觀塘巿中心,青山道至少仲有紅小

但重點都係客觀條件開唔到唔使兜其他區既觀青直線,無論客量定資源都係

fb.com/scientisthk2usa/
boco1211 發表於 2021-4-14 13:47 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-4-13 23:31
恐怕你同部分呢個帖有參與回應既版友都唔知道我到底想做邊班客、咩係主菜咩係配菜,唔好下下以為觀青就一 ...

其實唔駛咁執着一定要資源一換一,九巴唔想做202,隨時個下場係下年係RPP提出取消,之後一部車都唔俾返2,就咁袋返落袋,呢樣嘢係第一代嘅6X已經發生過,當時6一班車都無加返,到而家仲要減埋班,攞走咗202個幾部,唔一定要比返蘇屋,反而比深水埗海皮、麗翠苑果邊仲好

同埋,6E觀感真係好差,放工時間一個鐘頭都唔知離唔離開到啟德,正正常常行觀塘道直去真係咁難咩,就算唔入觀塘道,淘大-樂華-康寧道-物華街(裕民坊)-和樂邨-翠屏道,咁樣行山過都好啲,做到最多住宅客,來回行太子道/界限街,長沙灣道直去美孚,正正常常一條東西流水線,好過而家唔知似咩樣,想做啟德嘅一係24做,但唔會入到啟德新區,一係比城巴做

九龍東西需求咁大,無謂要左湊右湊,整條懶係要一雞勁多味嘅線,但又只得30分鐘,班客咪倒走晒囉,開多一兩條唔過份,資源唔係話真係一換一,有時候係唔知邊度爆出嚟,想做就會有

tonychow 發表於 2021-4-14 14:23 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-4-13 23:31
恐怕你同部分呢個帖有參與回應既版友都唔知道我到底想做邊班客、咩係主菜咩係配菜,唔好下下以為觀青就一 ...

我至今堅持用 16 同 296C 拆 3 條線,當中 16 一半班次飛橋總站後直飛海盈唔使加車,得返青山道深水埗同南昌站要處理
我心目中方案係行西廊,去程跟 701 上橋、唔停站跟 215X 落橋,總站康城,做長沙灣 - 成條欽州街 - 牛頭角觀塘 - 尚德 - 康城,絕對足夠客量開全日 20,而且 8 架車搞掂
當然行太子道西界限街亦係合理方案,只係南昌站一帶難搞咗,呢個位係個人取捨
到時 296C 就可以專心做尚德九商,用 27 走線做循環,甚至去程可以玩半直通,九商後只停黃大仙站,經窩打老道唔停站落太子旺角,每一個方案都唔使 sacrafice 觀深客源

本身 296C 有 10 架車,拆完其中一條拉埋入康城攞 290 1 架車,加埋條 202 堆車已經足夠有突,5D 都唔使搞,仲要多咗覆蓋(旺角 - 九商、黃大仙 - 旺角、康城出城)

gu9434@24 發表於 2021-4-14 20:49 來自手機 | 顯示全部樓層

boco1211 發表於 2021-4-14 13:47
其實唔駛咁執着一定要資源一換一,九巴唔想做202,隨時個下場係下年係RPP提出取消,之後一部車都唔俾返2 ...

蘇屋角度 既然都要拎走堆車 點解要益你麗翠苑同新區先  麗翠苑白嫖左202 基本上沒條件拎資源
 樓主| S3BL100 發表於 2021-4-14 22:58 | 顯示全部樓層
boco1211 發表於 2021-4-14 13:47
其實唔駛咁執着一定要資源一換一,九巴唔想做202,隨時個下場係下年係RPP提出取消,之後一部車都唔俾返2 ...

之前都講左好多次,牛頭角本身有齊 2A 2X 6D,你就反其道而行,仲要行振華道同 2A 重疊

你咁行法咪連深長荔往九龍灣觀塘既返工客都做唔到囉,我其中一個目標正正就係要做九龍灣商貿區,順手再搭埋觀塘商貿區,呢班客既通勤方向係同啟德、觀塘居民相反

啟德搵 24 去做,會有收費問題,而且都係要加車

你提到當日 6X 摺線既例子,實情係 6X 果三部車畀左 2X,雖然係借佢地過橋走左去做三彩,但實情係三部車繼續做緊本來服務既美孚

樓主| S3BL100 發表於 2021-4-14 23:16 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-4-14 14:23
我至今堅持用 16 同 296C 拆 3 條線,當中 16 一半班次飛橋總站後直飛海盈唔使加車,得返青山道深水埗同 ...

你既結果就係拉埋成堆唔關事既客落水攬炒

你咁拆條 16,你氹得掂柏景灣總站放走一半班次先算啦。16 已經唔係密,就算要拆線都係藍田一邊拆 16X 觀繞特快,拆一條去海盈亦唔見得保證唔使加車,況且九巴肯定想用將軍澳價做佢地生意

仲有一個幾大問題,早前另一個帖 Ricky403 有提過,就係 702B 服務時段有限,296C 兼負海盈來往深水埗流水功能,你咁改 16 就做唔到

296C 我打算點拆,隔離帖有提及。不過你拆完之後拉一條入康城,甚至一條兜黃大仙,就簡直係畫蛇添足

而你既方案做唔到我想做既啟德深長荔、九龍灣深長荔,呢兩組客源都係我既主菜,值搏率唔會差過真觀深

樓主| S3BL100 發表於 2021-4-14 23:23 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2021-4-14 20:49
蘇屋角度 既然都要拎走堆車 點解要益你麗翠苑同新區先  麗翠苑白嫖左202 基本上沒條件拎資源  ...

麗翠苑又唔算白嫖既,起碼 2 仔改路前都有半條做緊佢地生意,當然 202 已成定局

但唔做蘇屋的確係好大問題,我會傾向認為蘇屋同麗翠苑都唔可以唔做

流星☆雨 發表於 2021-4-15 02:41 | 顯示全部樓層
本身覺得做啟業無謂
不過可以做埋宏照道公屋,又變相將24客Urgrade去條新線,有佢可取之處

如果上繁西行改行牛頭角道,停埋淘大再經啟祥道天橋直入啟麗晴朗就perfect
係下繁東行難搞少少,啟祥道停唔返淘大,牛頭角道返翠屏冇物華街東行就一樣要經觀塘道

反之亦然,上繁東行可以經宏天,而下繁西行都應該行晒偉業街九商,行埋宏天,唔入啟麗
趕客路上 理_得你
tonychow 發表於 2021-4-15 10:20 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-4-14 23:16
你既結果就係拉埋成堆唔關事既客落水攬炒

你咁拆條 16,你氹得掂柏景灣總站放走一半班次先算啦。16 已經 ...

奧海城去海盈邨,基本上全程跑公路,呢段仔路 5 分鐘咩都跑完,仲未計回程直上西廊,唔使喺內街轉來轉去
加上來回程可以飛橋,呢 5 分鐘唔會係關鍵
亦唔見得柏景灣個站無取代品,首先銘基已經有站,其次去程可以喺櫻桃街近維港灣加站,亦只係一個站,難度唔會高過你口中嘅亞太區站位飛走咗之後你一句「加轉乘」就答咗 98C 兄
然後康城不斷有新增人口,你就當無道,根本康城交通非常差,等完 12 分鐘地鐵仲要 3 程先到深水埗
相反你搞埋啟德內街客落水,先係唔關事嘅客落水攬炒,我諗其他版友已經講咗有咩問題,有幾畫蛇添足,唔重覆
最後深水埗流水問題,行出去深旺道搭 118 或者 12A 都得,再唔係就拉埋入去海盈總站,又或者我嘅 296C 拆線方案可以海盈開做流水,亦係解決方案之一

LAK2 發表於 2021-4-15 10:54 來自手機 | 顯示全部樓層

頭盔:無睇晒
6E唔跟以往建議食埋15A?
變相啟田平田有返旺角車(雖然特慢)