hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 東西九龍線 (1): 建議開辦 6E 來往美孚至觀塘,取消 5D ...
開啟左側

東西九龍線 (1): 建議開辦 6E 來往美孚至觀塘,取消 5D 202

樓主| S3BL100 發表於 2021-4-15 13:03 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-4-15 10:20
奧海城去海盈邨,基本上全程跑公路,呢段仔路 5 分鐘咩都跑完,仲未計回程直上西廊,唔使喺內街轉來轉去
...

我抽 5D 資源,啟德點樣唔關事?

或者咁問,你係咪為左做本身有更多競爭對手既觀深,而唔打算做啟德同埋九龍灣商貿區往來深長荔生意?

我既方案,影響既基本上只係得兩條廢線 5D 202 既客,再加少量 6P 回程石硤尾客,而前者基本上係有齊其他替代品。相比之下,你既方案,我見到既只係你為左觀深,攬炒埋柏景灣、深水埗填海區既現有乘客;但你就講到一班非現有乘客係犧牲品、現有乘客就唔係犧牲品,偷換概念

柏景灣唔係省油的燈,唔好忘記而家 16 weekday 非繁已經開緊 15 分一班,人地無義務為左觀深而自損,你搞得掂佢地先算啦。柏景灣有人住,你拎來同我隔離帖 296C 飛走幾個附近無乜居住人口既站,仲要同時有其他野畀尚德交換,根本無可比性

亦要強調 296C 做緊既唔止係海盈一條邨,仲有大半條深旺道,你柏景灣直飛海盈,咪飛起深旺道新增人口囉,仲未計反方向道路網唔容許咁做

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2021-4-15 13:06 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2021-4-15 10:54
頭盔:無睇晒
6E唔跟以往建議食埋15A?
變相啟田平田有返旺角車(雖然特慢)

多年前 15A 分屍既諗法已經放棄

15A 而家都叫做儲到雙向客源,甚至隨時好客過 11C;分屍後又要處理慈雲山往來九龍灣問題,甚至因為海濱道商廈,九龍灣調頭都係唔夠,分分鐘要去埋觀塘巿中心先係足夠補償。為免攬炒多一條線一班客,我諗都係多一事不如少一事

tonychow 發表於 2021-4-15 17:29 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-4-15 13:03
我抽 5D 資源,啟德點樣唔關事?

或者咁問,你係咪為左做本身有更多競爭對手既觀深,而唔打算做啟德同埋 ...

你走去話 5D 係廢線,我唔評論,但人地衰極都有 3 正 1 蛇
本身唔順路,就算廢極,重組完之後一樣係載空
如果啟麗九商要拆線,麗閣開經界限街承啟道九商啟德返轉頭循環,計埋飛橋 1 個鐘點都搞掂,開全日 30 無難度,唔使同你兜旺角同硬食超貴價流水
然後柏景灣除咗有鐵之外,去九東仲有條 13D,真係有影響嘅得返上藍田山嘅人,而且我只係搬走一半班次
我嘅方案下,回程康城線係渡船街落橋,停銘基、浪澄灣返南昌,加上去程南昌站會停站,基本上大半條深旺道都唔會無咗服務

gu9434@24 發表於 2021-4-15 20:01 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-4-15 17:29
你走去話 5D 係廢線,我唔評論,但人地衰極都有 3 正 1 蛇
...

如果你想推介你既建議(16/296C 2拆3) 請開個新帖 係留言睇好辛苦..

我送你一句..建議改線前請好好諗下補償先

gu9434@24 發表於 2021-4-15 20:35 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-4-14 23:23
麗翠苑又唔算白嫖既,起碼 2 仔改路前都有半條做緊佢地生意,當然 202 已成定局

202插旗都接近公開既秘密 但如果真係做新區 大可以空降資源
唔使左抽右調

回番#1既建議
成件事其實好四不像
拎5D/202既資源 但就兜一個圈去翠屏 掂到下觀市就叫做左
個人覺得擺觀碼/麗港城就得
唔使夾硬兜上去擺翠屏 然後好似33咁開五日

而且真係唔好期望蘇屋會接受6E

蘇屋去九龍灣大大條X6C 6E要經旺角就注定沒得玩
蘇屋去啟德就可以 796C>20/22/22M 飛橋值唔值3蚊真係見仁見智

西行睇落勉強有得做既 九商+啟德>深水埗特快算係有吸引力  
 樓主| S3BL100 發表於 2021-4-16 00:05 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-4-15 17:29
...

問題在於你完全無意識要合理補償人地,「真係有影響既得返 XXX 區既人」,問題係佢地人數多,受影響程度亦極大。再者一個重組過唔過到,從來幾乎唔係睇重組帶來既好處,而係睇重組帶來既影響。你就無視平常遊戲規則,覺得自己想點就可以點,人地一定要硬食你呢套

可惜現實世界唔係咁做

再講多次,16 而家 weekday 非繁已經得返 15 分一班,分走一半班次即係變 30 分,人地肯過先奇

而 13D 16 既困局,呢個版都講過好多次。一條做柏景灣,一條做大角咀段深旺道同維港灣,大角咀班區佬全部都唔係省油燈,佢地會當左兩個不同範圍,是但一條抽走都唔可能。13D 根本做唔到柏景灣生意,仲要回程同 16 行唔同兩條街,一條觀塘道一條牛頭角道,叫人點等?咪玩啦

反而係 13D 東面路段往來旺角基本上都有替代品,有潛質考慮六幹通車後變成大角咀九龍灣觀塘特快,但都係以後既事;點都唔會搵條多客既 16 亂改

本來兩個方向都做到深旺道,變成單向做到都可以收貨交到差?咪玩啦

樓主| S3BL100 發表於 2021-4-16 00:17 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2021-4-15 20:35
202插旗都接近公開既秘密 但如果真係做新區 大可以空降資源
唔使左抽右調

一方面新區可以有空降資源插旗,但另一方面巿區線行車時間長而收費唔及新界線高,新資源亦唔會多;加上本身有 5D 202 兩條廢線,我諗盡可能都係用返現有資源去做

搞到好似四不像,係無其他方法同資源下先要咁做,至低限度達到大部分目的,又盡可能減低對現有乘客影響;而貴價流水亦係增加九巴肯做既誘因

當然,如果城巴打算啟德西九插旗,成個格局同部署會好唔同

X6C 係會快過 6E,但原因唔在於旺角,而係在於太子道東。當然 D1 路通車似乎指日可待,到時太子道東擠塞會有改善;況且 X6C 點睇都唔會做全日,亦入唔到觀塘商貿區同觀塘巿中心,6E 定線仍有價值

tonychow 發表於 2021-4-16 10:36 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-4-16 00:05
問題在於你完全無意識要合理補償人地,「真係有影響既得返 XXX 區既人」,問題係佢地人數多,受影響程度亦 ...

2021 年喇,ETA 都出咗幾年,點解等唔到?
我一樣可以話 5D 取消咗無替代品,202 取消咗一樣無,咪一樣要加轉乘
事實係每次路線重組,唔係下下有騎呢位就一定要補,仲要睇下班客要行幾遠
就算深旺道無咗 296C,富昌邨落咗行去成個 V Walk 只係過條馬路,根本 5 分鐘內嘅事;海盈總站一樣,落車行返去海達,唔見得係接受唔到
同樣回程真係有人嘈,兜入巴總出返去連翔道無道路網問題,加上亞太區飛橋,甚至會快咗返到;真正有影響只係去程無咗一半班次
我同樣可以話 296C 沿線繁時返工客塞爆個站,796C 頂埋閘救唔到亡,你走去飛站加轉乘一樣可以有人嘈
加上 2019 年區議會換屆,更加應該襯依家呢幾個月仲有得傾嘅時候拿拿臨試下重組。柏景灣有海量路線出旺角,全部加新線 BBI 對乘客影響已經 cover 返;再真係有人嘈到拆天,搬埋 13D 總站入去柏景灣都可以係一個方案,而唔係為咗一個位而整條流水廢線出來

樓主| S3BL100 發表於 2021-4-16 23:55 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-4-16 10:36
2021 年喇,ETA 都出咗幾年,點解等唔到?
我一樣可以話 5D 取消咗無替代品,202 取消咗一樣無,咪一樣要 ...

所以你都係完全無「合理替代」同「補償」概念

13D 改擺柏景灣咪輪到另外半個大角咀嘈囉,聰明
更何況你因為改 16 而攬炒埋條 13D,咪即係我鬧過其他人既架床疊屋、不斷增加受影響範圍同人數囉。現實入面係唔會咁做,但可惜唔咁做又係 ban 得,換言之你一開始成個方針同出發點都有問題,本來就唔應該為左解決問題而製造更多問題出來

5D 202 點同?5D 有屯馬線因素,202 本身載空氣而且幾乎有齊替代品

現實世界既重組,係唔會因為想做 1000 個潛在客而影響 2000 人,唔會為左一班本身有其他替代品既乘客,而為其他選擇更少、人數更多既既得利益者帶來更大程度既不便。跟返 gu9434 版友果句,「建議改線前請好好諗下補償先」
tonychow 發表於 2021-4-19 10:54 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-4-16 23:55
所以你都係完全無「合理替代」同「補償」概念

13D 改擺柏景灣咪輪到另外半個大角咀嘈囉,聰明

事實係 13D 16 就算要改,都係小規模改動。如果 13D 單方向改喺柏景灣開,係咪就會打爆架車搞到維港灣上唔到先?
要嘈,大把位可以嘈。大半個大角咀無咗條 202 返蘇屋,一樣可以嘈到拆天,準巨問完你你都未答返佢
重點係每次重組總會有個位係受影響,如果柏景灣真係嘈,我嘅終極方案會係去程行連翔道,帝柏海灣加站
而唔係為咗一個兩個站嘅客就要搞條核突線出來,如果係咁嘅話,不如唔好重組維持原狀或者開其他區嘅線好過 (which 我唔反對)