hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 東西九龍線 (1): 建議開辦 6E 來往美孚至觀塘,取消 5D ...
開啟左側

東西九龍線 (1): 建議開辦 6E 來往美孚至觀塘,取消 5D 202

樓主| S3BL100 發表於 2021-4-19 23:19 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-4-19 10:54
事實係 13D 16 就算要改,都係小規模改動。如果 13D 單方向改喺柏景灣開,係咪就會打爆架車搞到維港灣上 ...

16 畀你減走一半總班次,都係小規模改動?

柏景灣開,兜維港灣一圈再走,咪又係玩緊佢地

無錯重組幾乎肯定會有原有乘客受影響。可惜你似乎依然人停留喺「有影響」同埋「無影響」呢個二分法觀念,但原來「影響程度」、「影響人數」、「地區意見」呢三樣野都係重點,你就隻字不提,覺得好似影響一個人同影響幾千人都無分別

202 係空氣線,受影響人數極少,同埋旺柏的確有唔少客靠佢出九龍城同觀塘區既 16 真係一樣?

不過你岩既一樣野係,可以「唔好重組維持原狀」,因為海盈邨、大角咀見到你咁玩佢地,佢地唔係事必要為左你既鴻圖大計而交線硬食

fb.com/scientisthk2usa/
tonychow 發表於 2021-4-20 10:06 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-4-19 23:19
16 畀你減走一半總班次,都係小規模改動?

柏景灣開,兜維港灣一圈再走,咪又係玩緊佢地

你又再一次 miss 咗我個 point
兜維港灣你就覺得玩,明明車程耐咗 5 分鐘都無,我加 1 架車分分鐘連 13D 都有得開密少少
重點係,受影響乘客起碼仲可以行去搭其他選擇,不論搭巴士定係搭鐵
地區意見從來都係水晶球問題,一日方案未出街無人知咩補償會接受咩補償唔得,唔好再雙重標準
事實係我諗其他版友都唔止講過一次,你覺得巴士公司唔做 -> 唔搞;配額唔夠 -> 唔搞;估計區議會唔接受 -> 唔搞
然後一廂情願覺得自己方案天下無敵,無人會反對

舉個例,隔離尚德個 post 已經有版友講緊你個方案班次疏咗,你又覺得市民無意見
但就算人地本身條線廢,唔代表你可以一舊垃圾換兩舊垃圾返來

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
S3V1742C + 1 + 10 S3BL100 一廂情願覺得自己方案天下無敵.

查看全部評分

樓主| S3BL100 發表於 2021-4-20 23:50 | 顯示全部樓層
tonychow 發表於 2021-4-20 10:06
你又再一次 miss 咗我個 point
兜維港灣你就覺得玩,明明車程耐咗 5 分鐘都無,我加 1 架車分分鐘連 13D  ...

「地區意見從來都係水晶球問題」,但呢個唔係唔充份考慮同合理評估地區反應既藉口

事實係無論地區意見、運署立場、巴士公司取態,由會議紀錄、官方文件、過往有咩項目上過 RPP,都有跡可尋,甚至有好多野係常識

至低限度,運署唔會批准增加個別路段巴士流量,除非一換一;但結果通常係後起地區被迫唔入得個別繁忙路段,而唔會係既得利益者讓路、搬走自己條線,成全其他地區願望

巴士公司角度,無明顯新增人口唔會加車;如果評估完會令錢箱收入減少亦通常唔會做,除非節省成本抵銷收入下跌有餘

而將太多唔關事地區攬埋一齊重組攬炒,自從區域重組叫停後,亦唔會再咁做,因為地區人士係一定唔會支持。當然地區人士反應有時係估唔到,但如果自己區只有被搵笨既份,無任何著數交換,例如樓下條線無啦啦 15 變 30 分一班而無其他補償或替代,受影響者眾而且程度唔低,係一定反對到底,無論去到邊個區都係。我甚至多年前聽過知情人士講法,運署有時明知個建議一定過唔到地區一關都會照批上 RPP,目的就係要巴士公司死左條心

你既建議正正中左上面三點其中兩點

單就地區意見一點而言,一個區入面有人支持、有人反對既建議,依然有唔少機會可以落實,尤其是一面倒支持根本唔太可能發生;但如果成個區一致強烈反對,係一定縮沙

有咩地區特別緊張自己樓下條總站線,過往文件以至本版亦有過唔少討論,你就偏要去搞佢地不可。有D野無論去到邊個區都唔會咁做,都一定撞版

但你就明知撞版都要照去,然後扮唔知

如果你問我,有無野係我明知地區會有反對意見都覺得應該要做,我既答案係,絕對有

但 16 係柏景灣最重要跨區巴士線,使用者眾;你為左觀深線而無啦啦扯埋佢地落水,未知有幾多人受惠就先影響一班無替代品乘客,大量原有使用者受影響,係一定行唔通,一定唔會得到地區支持

fb.com/scientisthk2usa/