hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 東西九龍線 (2): 建議 296C 拆線覆蓋九商旺角,296D 296 ...
開啟左側

東西九龍線 (2): 建議 296C 拆線覆蓋九商旺角,296D 296P 改道

fleetline 發表於 2021-4-17 14:26 | 顯示全部樓層

而家296D同796p打緊扙,
抽走296D彌敦道南行同送客比新巴有乜分別?
仲要考慮到將軍澳尖西本身有需求,
西貢區基本唔會比你過.

深旺道一帶本身有不少新增人口,
要搵幾架天降資源唔難.

你想296C快D到觀塘飛走旺角再開新線冇問題,
不過開條296E就唔好入九龍灣塞車啦,
尚德去九龍灣有110系小巴,
九巴新巴去轉車站又可以轉車,
296C/D行過去都唔係好遠,
見到110, 297, 797九龍灣客量,
唔見得值得咁做,
而296P建議更是倒客建議.

儲錢
Ricky403 發表於 2021-4-17 14:46 來自手機 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2021-4-17 14:26

你將296E嘅尚德當做搵總站擺車,就會明個建議做緊乜
296D/796P,晨早應該拆返開,唔好為著個尚德浪費大量尖沙咀配額
如果你話將轉要有車去廣東道,30分班都叫做有車啊
fleetline 發表於 2021-4-17 14:56 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-4-17 14:46
你將296E嘅尚德當做搵總站擺車,就會明個建議做緊乜
296D/796P,晨早應該拆返開,唔好為著個尚德浪費大量 ...

本身有紅小做緊九龍灣旺角, 果條紅小線又唔係特別好客,

塞條20分鐘一班巴士線落去是否有點無謂?

儲錢
10598C 發表於 2021-4-17 20:15 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-4-16 00:21
其實當日 296C 飛橋,西行已經做唔到九龍城舊區,飛走左呢堆站都過到,我覺得再飛多幾個站係有得傾

而且 ...

296C飛橋之後,尚德去九龍城唔算冇車搭,仲有796X
巴士公司角度當然要考慮拆線後預期客量,但講真,除左296C西行改經太子道西天橋之外,唔覺得咁樣拆296C 296P好有吸引力,尤其對尚德,反而阻力應該唔細

相反師兄舊版本既296C 296P分拆路線 (296C九龍灣站至男拔/旺角站之間不停站,296P全日, 改往維港灣, 來回程補返亞皆老街段) 個人覺得更好
當然去到今日296P已經改總站至荔枝角站後,又係另一個說法
 樓主| S3BL100 發表於 2021-4-17 23:37 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2021-4-17 14:26

記憶中呢度有版友提過,796P 當日由直出尖東變成經佐敦落尖沙咀,反而倒左客。你肯定 296D 變尖東循環肯定會倒蝕?

如果單獨睇 296D 一條線,轉循環減三部車,要倒走超過 1500 個客先會倒蝕,但 1500 已經超過 296D 每日客量既三份之一,296D 而家尖西有無呢個客數?

當然我呢個版一直都強調唔應該逐條線去睇,而係應該成個網絡去睇,睇下同樣資源做到幾多客。而 296C+296E 做到既野肯定比起 296C 更多

有左將轉之後,其實唔應該條條對外線繼續用類似方法出城,有條線直出尖東、唔使塞佐敦,未必係壞事。與此同時,尖西除左九龍站一帶之外,其實全部都係彌敦道合理步行距離之內。少左尖西但覆蓋油麻地,尚德以至整個將轉有車去晒成條彌敦道,每小時六班變九班車去九龍中/西,係咪真係不能接受?

296E 係有必要入九龍灣,根本條線係要九龍灣同尚德互相借對方過橋先會夠客

而 296E 全日做九龍灣前提下,296P 改路,做觀塘商貿區但唔入宏照道、回程飛起旺角,其實往來深長荔時間唔見得會比而家慢,增加覆蓋係好事

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| S3BL100 發表於 2021-4-17 23:43 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-4-17 20:15
296C飛橋之後,尚德去九龍城唔算冇車搭,仲有796X
巴士公司角度當然要考慮拆線後預期客量,但講真,除左29 ...

今次放棄左拆線入大角咀,大角咀再加亞皆老街西行足以令呢條線比起今次版本既 296E 要用多三部車

296E 回車其實好快,甚至旺角往九龍灣/尚德會比起改路前 296P 更快,大部分時間一轉連休可以 90 分搞掂,下繁 100 分。中心思想係做到每條線盡快回車,用 296C 296D 兩條線既資源,變三條全日線,基本班次仍能維持廿分班,又可以擴大覆蓋

fleetline 發表於 2021-4-18 15:16 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-4-17 23:37
記憶中呢度有版友提過,796P 當日由直出尖東變成經佐敦落尖沙咀,反而倒左客。你肯定 296D 變尖東循環肯 ...

796p倒客明顯係同296D玩惡性競爭得出惡果,
而實際上296D超過一半乘客去尖西加和佐敦,
而家296D同796p打緊,
叫296D離開等於送客比796p.

直線去尖東唔係唔得,
不過係796p影響下,
改296D等於送客比人,
冇人會同你轉車站見.

尖東搵到幾多客我未必估計到,
但倒走客係肯定事實,
而睇返尖東同彌敦道人流去估算,
行尖東客量肯定不及彌敦道多.

睇返296/P比較,
行九龍灣好多時比直行觀塘道更慢,
將296C分拆唔見得對將軍澳人有好大利益,
反而減班, 唔停九龍城一帶車站, 唔停尖西, 佐敦兜大圈,
對將軍澳人影響更大.

儲錢
SE7378 發表於 2021-4-18 15:47 來自手機 | 顯示全部樓層
要做翻將軍澳尖東特快生意,其實搬 796P 去改會唔會更好?
始終康城同將南都係私樓多,出尖沙咀嘅需求理論上會比佐敦大,
跟 215X 行法直落尖東堆商廈兼去埋廣東道圓方似乎更合乎居民口味,
加上 796P 似乎唔係幾吸得到佐敦堆客,見親都係排 296D 嘅人多過佢,
係有陣時啲人等 296D 好耐都未到,咁啱 796P 埋站先會照上 ⋯⋯
 樓主| S3BL100 發表於 2021-4-18 23:52 | 顯示全部樓層
fleetline 發表於 2021-4-18 15:16
796p倒客明顯係同296D玩惡性競爭得出惡果,
而實際上296D超過一半乘客去尖西加和佐敦,
而家296D同796p打緊 ...

再講多一次,巴士公司角度,重點唔係客量,而係成本同營收

296D 如果轉循環六部車跑,日均 3000 個客可以平手;但 9 部車做 4100 客,足以令月蝕六位數。如果送客走同時可以減蝕,又有乜所謂?

796P 改行佐敦倒客唔係因為同 296D 搶客,而係因為服務時段入面佐敦唔見得比起尖東多客。其次 296D 就算變循環依然做到佐敦同尖咀段彌敦道,甚至沿途除左一個站之外亦唔見得會比直出佐敦慢,但加士居道佐敦道塞車風險明顯較高。做循環已經係用最少資源做到最多客既方法

至於 296C 296E,行九龍灣平均係會比起觀塘道稍慢,但同時太子道西又會快過亞皆老街塞車,我用九巴官網數據就計到兩種行法平均打和,而 296E 旺角覆蓋明顯比 296C 更優勝。與此同時,296C 飛起亞皆老街,往深水埗行車時間平均可以快 10-15 分

正常 RPP 建議都會係屎溝糖,一定有 trade-off,但今次我認為尚德整體有唔少著數

樓主| S3BL100 發表於 2021-4-18 23:57 | 顯示全部樓層

SE7378 發表於 2021-4-18 15:47
要做翻將軍澳尖東特快生意,其實搬 796P 去改會唔會更好?
始終康城同將南都係私樓多,出尖沙咀嘅需求理論 ...

其實今次重點唔係邊條做尖東,而係 296D 變循環可以慳車減成本,畀 296C 拆線,又可以釋放尖咀配額

否則 296D 就要減到非繁 30 分鐘一班,先可以拆 296C