hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南區7同91班次問題
返回列表 發新帖
開啟左側

南區7同91班次問題

kay 發表於 2021-4-5 20:22 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2021-4-5 20:18
呢幾日清明都經過薄扶林道,無特別見頂閘或有紅小支援。問題本質係假期客就係得咁多。不過日間就唔止於減到 ...

紅小有做下路生意

不過如果真係人多
12米車都清唔晒客

問題係香港仔一係無車一係兩部唔好
但石排灣同利東唔同,只能夠7 OR 91

不過疫情下,無咩正常可言

就算有聯合班次
前面架車頂一頂後面追上咪又拖
世界很簡單 人類很複雜
KR7295 發表於 2021-4-5 21:44 來自手機 | 顯示全部樓層

問題主要不在4/71身上,而是發生在好幾條薄扶林道中環線(不包括30X)

近月都有過等候呢幾條路線經驗,以北行為例,我曾經試過好幾次在5分鐘內見齊其中4條路線(7/91/71/90B 依順序),
然後需要等候約10分鐘,當然到大約半小時後類似情況又會再發生。

問題來了,既然此等路線走線相近,加上巴士公司力推瑪麗醫院轉乘,何以見得不可以將班次整合,作多個聯合班次,
對中段服務範圍(中上環<>香港仔)的乘客實為有利,對鴨島乘客也無壞處,
當然對於黃竹坑只得71, 增加區內轉乘優惠或許比延長4更為實際。

kay 發表於 2021-4-6 00:27 | 顯示全部樓層
KR7295 發表於 2021-4-5 21:44
問題主要不在4/71身上,而是發生在好幾條薄扶林道中環線(不包括30X)

近月都有過等候呢幾條路線經驗,以北 ...

每條線車務安排唔同

要執既話,到時應該連唔行薄扶林線都要改

但南行計
40 40M 4 4X
好易一係無一係兩部
走左既話又要等好耐
所以點解40+40M,4+7合併

72A 75都有辦你睇
平日深灣開出聯合15
但返深灣每30分鐘兩部到香隧
世界很簡單 人類很複雜
chunglau 發表於 2021-4-9 00:29 | 顯示全部樓層

好似平日星期一至五咁,下晝4點至7點之間係中環碼頭嘅開出時間,7號開31分嘅,91就開28/29/30分,根本對7號都唔公平,大細超,投訴咗比運輸署同巴士公司N年,但係到依家都冇下文
arfung 發表於 2021-4-9 19:02 來自手機 | 顯示全部樓層
chunglau 發表於 2021-4-9 00:29
好似平日星期一至五咁,下晝4點至7點之間係中環碼頭嘅開出時間,7號開31分嘅,91就開28/29/30分,根本對7號 ...

91收得貴過7號,行先食短途客/生客,增加收入,公司角度又合理喎?
miklcct 發表於 2021-4-9 19:38 | 顯示全部樓層
其實薄扶林道資源過盛嘅情況已經存在咗好多年,由我以往喺香港大學讀書嗰陣已經係咁。

以平日下午繁忙時間計,路線總共有4、4X、7、30X、37A/37B、71、90B、91、970、970X、973咁多條。喺地鐵未通到香港大學之前,過海線就架架頂爆閘,4X、30X同90B亦都間中會頂閘,其餘路線全部得幾丁友搭。970呢條線已經俾人嘈咗十幾年,但係新巴都唔識做,X970竟然開早繁而唔係開下繁(數碼港+VTC+瑪麗+港大已經包爆車)加快回車。

有咗地鐵之後,需要轉港島線嘅客就由原本只限搭4X、30X、90B分散落各條港島路線,令到各條慢線啲載客率變得無咁樣衰,但係其實收一半車都夠載,所以巴士公司合併唔成咪不斷陰乾啲路線。
進智公交
kay 發表於 2021-4-10 14:25 | 顯示全部樓層

不過依家睇,比人陰乾係30X
星期日0920後開30
平日0910-1430都開30

唔怪得行薄扶林少左見30X

走左班車,等得黎前一班車已經落左車
世界很簡單 人類很複雜
LN9267 發表於 2021-4-10 17:49 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-4-10 14:25
不過依家睇,比人陰乾係30X
星期日0920後開30
平日0910-1430都開30

始終30X一條特快路線,停站少及直出IFC,非繁忙時間的客量未必理想,成為巴士公司的開刀對象。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
zacharyho907 發表於 2021-4-11 07:54 來自手機 | 顯示全部樓層
但若合併相似走線嘅路線,例如4/71或90B/91,現有車資必定再上漲,又招嚟兜路嘅謾罵聲。