hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 綠色小巴無能,需要巴士加強服務嗎?
開啟左側

綠色小巴無能,需要巴士加強服務嗎?

kitarolo 發表於 2021-4-6 16:48 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2021-4-6 16:37
淨係自己小巴打橫行,但投訴巴士公司「打爛」佢飯碗,已經知間小巴公司仲惡過黑社會啦 ...

政府默許下大把「社團」
滲透喺大眾嘅日常生活之中

以 75K vs 20C 為例
小巴做唔晒係公認嘅
如果75K加班車係收$13.9
(原車費加小巴收費)換取乘客
不用久等,多收嗰$7.7俾返小巴
但後者不得投訴專利巴士開得密過
表列班次,可能多數人會認為助紂為虐
或養肥小巴公司,但小巴除狹窄道路或
需求低嘅路線,效率本身唔高。

但此方式用於非郊遊需求路線
例如新界44/44A小巴就不合適
TYChow 發表於 2021-4-6 16:51 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-4-6 16:00
綠小商人只會反對新線推運吉班官出黎

結果遊客居民齊齊迫車等車?

最大嘅問題係就算係同一間小巴公司,如果持有不同嘅客運營業證去經營不同路線,轄下小巴亦不能互相調配運用。

例如803、804嘅(5622C)同810嘅(9450C),兩組路線嘅持牌公司乃子母公司關係,但資源不能互相調配,結果兩條路線由新港城到河畔花園之間嘅路線出現重疊,如果夜晚客少但仍然要開足車,就會蝕錢。

伹運輸署一直唔準兩組路線嘅小巴互相調配運用,加上沿途馬鐵同巴士競爭,結果803同804最近就要加價。
荃灣電視落廣告,目標觀眾影都無!
 樓主| 天空之神 發表於 2021-4-6 17:09 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-4-6 16:48
政府默許下大把「社團」
滲透喺大眾嘅日常生活之中

44 同 44A 係九巴攞黎衰

但小巴商人根本有哂優勢唔比九巴做就另一個故仔

無261 馬氏應該更狼死
.
 樓主| 天空之神 發表於 2021-4-6 17:10 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2021-4-6 16:51
最大嘅問題係就算係同一間小巴公司,如果持有不同嘅客運營業證去經營不同路線,轄下小巴亦不能互相調配運 ...

呢個係TD 政策問題新經營者有分加,傻的嗎?

不過有心做都可以彩龍一個牌十幾條線並無不可
.
kitarolo 發表於 2021-4-6 17:15 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-4-6 17:09
44 同 44A 係九巴攞黎衰

但小巴商人根本有哂優勢唔比九巴做就另一個故仔

無261 馬氏應該更狼死

想30蚊一位? 屯門/上水
之間嘅泥鯭的一直存在……

較合理辦法係等港鐵北環線收佢皮
 樓主| 天空之神 發表於 2021-4-6 17:19 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-4-6 17:15

北環都唔夠砌

要轉2 程車同一程30 分直車既 44 根本無得鬥
下年261X 如果唔入0.1 0.2 就會直接競爭
.
LN9267 發表於 2021-4-6 17:26 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-4-6 17:19
北環都唔夠砌

其實整個261系列改善服務多數由北區出聲,單靠屯門根本沒有可能成事。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
LN9267 發表於 2021-4-6 17:28 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-4-6 17:15

雖然北環線要轉車,但起碼提供多一個交通選擇來往新界東及新界西。
政府的取向亦很明顯,北環線很大機會落實,因為配合新界發展。

愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
kitarolo 發表於 2021-4-6 17:28 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-4-6 17:19
北環都唔夠砌

的確唔係個個住近西鐵站
好多地點要駁多程輕鐵/鐵巴

睇就睇北環線通車
港鐵會否改收費模式
仲似而家廿幾蚊實無人搭
但如果調整到與綠小相若
甚至稍便宜,實有人票價先決
同省卻排隊等小巴,時間隨時打和。
kitarolo 發表於 2021-4-6 17:35 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2021-4-6 17:26
其實整個261系列改善服務多數由北區出聲,單靠屯門根本沒有可能成事。

之前已有討論

假設上水屯門小巴
完全由專利巴士取代,就算唔係
九汽做明益新/城,班次會係一大問題。

44/44A合併做一條?
咁變咗有堆客要陪兜,如維持
兩條必然疏車,屯門去上水需求
總唔似出荃灣咁海量M線咁高掛

現小巴上水僅一站上公路
所以相信屯門居民都有唔同意見