hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 【資訊分享】沙中線紅磡軌道分岔工程進度 + 新線界限測 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

【資訊分享】沙中線紅磡軌道分岔工程進度 + 新線界限測試

hokachung 發表於 2021-4-8 23:28 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2021-4-7 23:49
另外就系睇番個表:

有一半既電纜工程其實都系D簡單工序(簡單即系平時夜晚都做開)有冇必要封一日去比佢地h ...

平時maintenance係main啲既有設施,但係做project要裝咗嘅新設施work之餘仲要確保既有設施正常運作,點會係簡單工序
HV9990 發表於 2021-4-9 01:47 | 顯示全部樓層
不過去到呢個月就唔同講法,之前連假有出過街既就會知出面幾咁人山人海
党鐵仲要行疫情時間表,啲車迫到平日上繁咁款
就睇下今次會係咩情況
KCRC . Keep Moving
東東子 發表於 2021-4-9 16:00 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2021-4-7 23:40
其實一直吾明點解要系呢個得行40-50kph既地方裝"菱形轉轍器",而其他更高速既地方,如將軍澳綫東隧上油塘個 ...

呢個位未有任何TSR前旺角直落紅磡係行80kph 只不過TSR落左太多年 大家都以為呢個位係龜速慢慢行
285 發表於 2021-4-10 23:56 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2021-4-8 19:10
簡單而量多的工作一樣可以做好耐。
分別係每晚收車後逐少逐少做,定係封足一日一次過做多幾段咁解

屯馬線通左車之後分分鐘唔安排shuttle,叫你去大圍轉屯馬線就算
你見龜龜咁低調講 shuttle 就知
AtrHenu 發表於 2021-4-11 00:22 | 顯示全部樓層
285 發表於 2021-4-10 23:56
屯馬線通左車之後分分鐘唔安排shuttle,叫你去大圍轉屯馬線就算
你見龜龜咁低調講 shuttle 就知
...

唔安排又唔可能的,因為長期都有D客經MKK出紅磡轉屯馬線,唔通叫人兜個好大過圈轉車咩!!
AtrHenu 發表於 2021-4-11 00:28 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2021-4-9 01:47
不過去到呢個月就唔同講法,之前連假有出過街既就會知出面幾咁人山人海
党鐵仲要行疫情時間表,啲車迫到平 ...

以黨鐵性格應該要等到回復深圳個開站開返甚至要等MFO完結(全線轉曬做泡菜車)先可以取消疫症東鐵的時間表.
teddybus 發表於 2021-4-11 06:54 來自手機 | 顯示全部樓層

AtrHenu 發表於 2021-4-11 00:22
唔安排又唔可能的,因為長期都有D客經MKK出紅磡轉屯馬線,唔通叫人兜個好大過圈轉車咩!! ...

而家開嗰條啲shuttle本身都唔停旺角東喎!
053h4 發表於 2021-4-11 13:59 來自手機 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2021-4-12 21:08 | 顯示全部樓層
東東子 發表於 2021-4-9 16:00
呢個位未有任何TSR前旺角直落紅磡係行80kph 只不過TSR落左太多年 大家都以為呢個位係龜速慢慢行
...

換左車就可以行番80? 我打死唔信囉!
如果呢個位個TSR係永遠/永久行慢速, 咁攪咁多又有咩用?