hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士無能,需要小巴加強服務嗎?
開啟左側

巴士無能,需要小巴加強服務嗎?

天空之神 發表於 2021-4-13 00:23 | 顯示全部樓層

transbus 發表於 2021-4-13 00:17
我好想睇見馬會道單車塞到天安門咁,
然後火車頭尾卡堆滿全個火車沿線嘅單車等上。

師兄呢種擺明係天竺鼠第一集黎
.
EX-TL 發表於 2021-4-13 00:39 | 顯示全部樓層
聯和墟-天平邨踩單車, 關搭火車咩事.
transbus 發表於 2021-4-13 07:19 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2021-4-13 00:39
聯和墟-天平邨踩單車, 關搭火車咩事.

講緊係成個北區嘅串聯接駁,
有人踩唔到單車,
巴士等唔到小巴又上唔到,
唔好講話出大埔或者沙田,
咁就算來往上水粉嶺之間,
係咪都要上火車啊?

如果一句北區自己踩單車就可以車埋嚟,
唔該取消晒72A 73 73A 73B 74A 274 724P W3,
同埋所有北區大埔沙田區內線,
因為可以踩單車嘛。
記得拆埋條輕鐵
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
S3bl430 發表於 2021-4-13 16:24 來自手機 | 顯示全部樓層

對於270這種超短途路線,我係支持直接用小巴取代(如果上水路況應付到的話)。以270的客量,小巴亦唔需要開車鏈既
 樓主| busnrail_fans 發表於 2021-4-14 23:53 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2021-4-11 12:03
嘉頓返上水紅Van要做中文大學
(埔公)大埔墟、大窩西、聯和墟
先至返上水,九龍仲去兜客咁好大

就算行班次制度,只要繼續都係只喺總站上客跟住就上公路入新界
都係幫唔到喺長沙灣、荔枝角上唔到車嘅270B客
再者小巴司機冇得執多幾個全費客就要焗住半吉車上公路,佢地先至唔制

樓主| busnrail_fans 發表於 2021-4-15 00:36 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2021-4-12 19:10
用小巴代其實都唔會太理想。你家陣見到好多小巴公司都請唔到司機做服務,再開新小巴線只會令本身唔多車既 ...

但係實際上,另一間大巴都自身難保,更何況對對家業務範圍呢啲細ngai路線有興趣咩
反而小巴界應該仲有多餘嘅車同牌照,例如聞說高爾夫御苑架紅van「邨巴」喺早一兩個月摺咗,變咗同加洲花園share一條邨巴線

至於搵273D延長呀、跨區線雙向分段呀去食270,只要班次/車程方面,同行路又或者樓上有巴打追捧嘅踩單車有競爭力嘅話,一切都係枉然

273D延長去翠麗,雖則叫做有快車來往華明嗰邊同埋有直車來往嘉福嗰邊
但係你話搵半粒鐘一班嘅79k去做翠麗來往聯和都唔過份,仲話嚟緊79K有機會加班
就算嚟緊厹會因為蓮塘加79K班,係都開聯和/皇后山來往蓮塘嘅班次啦,鬼會加班俾正線全段嘅班次咩

反而搵261兜翠麗+set雙向分段嚟去做翠麗來往聯和都諗得過,同埋翠麗都叫做有直車來往屯門吖
往粉嶺方向過咗上火之後跟79k, 270s咁行都尚算順路
但係往屯門方向就真係難搞,點經翠麗法都係盞俾粉嶺至天平段嘅客插.....

至於搵跨區線雙向分段去食270天平段,同啱先提到261屯門方向兜翠麗同一道理,277e/p本身天平至上水市中心之間都要兜翠麗,而家本身都因為咁而極少人會由上水市中心搭呢兩條線入天平
變咗得261同埋673搭得過,但係後者往上水方向又唔會停新運路上火站落客,轉鐵或者去彩園嘅客唔會show你囉

仲有巴士轉乘優惠方向,如果替代270嘅天平翠麗駁腳巴士線,都係好似而家270咁冇乜跨區/市區線轉乘優惠嘅話,我都係prefer綠van做返
綠van都叫做有黨鐵轉乘優惠吖,雖則都係得幾毫子同埋係半恆常措施嚟.....

樓主| busnrail_fans 發表於 2021-4-15 00:38 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-4-13 16:24
對於270這種超短途路線,我係支持直接用小巴取代(如果上水路況應付到的話)。以270的客量,小巴亦唔需要開 ...

班次唔好疏過行路步程,唔好好似而家270咁樣樣15-20,已經好足夠喇
iseen 發表於 2021-4-15 07:28 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2021-4-14 16:36
但係實際上,另一間大巴都自身難保,更何況對對家業務範圍呢啲細ngai路線有興趣咩反而小巴界應該仲有多餘 ...

當年九巴想殺 70K 翠麗段就話會補足270轉乘。不過太小恩小惠,唔會過到區議會。不過將呢樣野改成 270 + 273D 合併就會令 70K 飛翠麗容易得多。
70K 飛翠麗,70K應該有能力加到 12分鐘一班。

270 轉小巴最大既問題係家陣龍深路塞車唔係小兒科,而另外上總小巴站無坑比新小巴入去咁濟,綠小停上鐵巴士站就同當年錦繡村巴問題一樣。
天空之神 發表於 2021-4-15 07:37 來自手機 | 顯示全部樓層
iseen 發表於 2021-4-15 07:28
當年九巴想殺 70K 翠麗段就話會補足270轉乘。不過太小恩小惠,唔會過到區議會。不過將呢樣野改成 270 + 27 ...

270 點樣可以同 273D 合併?

假設天平同翠麗要同同樣距離出火車站
iseen 發表於 2021-4-15 07:40 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2021-4-14 23:37
270 點樣可以同 273D 合併?

假設天平同翠麗要同同樣距離出火車站

基本上就係 270 斬兩份,翠麗份同 273D 合併,得番天平段自己轉圈,甚至併入去 (飛左翠麗拉直)既 70K都得。
天平總站去上水站既車唔係少,執個雙向分段其實有得試。