hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴2減班消息
開啟左側

[路線消息] 新巴2減班消息

kay 發表於 2021-4-17 21:22 | 顯示全部樓層

其實BRAVO係評估過疫情唔會完,所以就減晒佢先?

依家變種病毒都入左社區
黎緊惡化既話

停課+提早禁堂食又係會搞爛個市

但就算第4波去到本地單位數確診
新巴30X非繁依然開30分一班
可能佢自己最清楚中環跌左幾多客

世界很簡單 人類很複雜
JX9097 發表於 2021-4-17 21:32 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-4-17 21:22

依家變種病毒都入左社區

武肺呢個疫情太長
不論係工作上定係生活上
整個環境,整個生態都唔同哂
即使疫情聽日完,可見夜生活都唔可能回復以往一樣
(至少短期唔可能)
053h4 發表於 2021-4-17 21:33 來自手機 | 顯示全部樓層

講真,2號西行就有得做,紓緩619的需求。(要留意,長途做流水已經係公認事實)。
但東行就真係獨市位不足,中環碼頭有指978分流去金鐘灣仔乘客,大會堂少客,金鐘D客寧願上722,,去北角23照上。咁其實可以expect 2號行到幾密。

客觀事實上,過海車越離越多且由過海線分左流水客,基於流水客減幅,單係做流水客的流水線真係不合事宜。反之隔離23似改番實際班次多D, 話晒本來4分鐘一班都係整過別時段,本身都開緊7分鐘以上一班。

最後,都係個句,嘈完插完日子咪又係咁過,就算唔係買九巴月票上九巴,唔通有九巴過海車做緊短途分段,有車真係唔上咩。
九巴之前就係行呢套,當日咪又係狂插,結果過幾日已經無人care.
andy1010 發表於 2021-4-17 21:59 | 顯示全部樓層

roquelcm 發表於 2021-4-17 12:15
以我觀察722係多客過780,尤其鰂魚涌商業區發展

非繁計720>722>780
andy1010 發表於 2021-4-17 22:07 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-4-17 20:38
780得興華和柴斜獨市,呢2個位有幾多人住? 再者,過海都揀118啦.
你睇8和8P客量差幾遠就明點解780客量唔及7 ...

東區醫院、康翠台都叫有人
柴灣段走哂去翠灣上788和789
建議780變大循環,迴旋處去張振興逆走算
HY1012 發表於 2021-4-17 23:58 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2021-4-17 20:31
我次次入大潭石澳都係要靠呢條780出入柴斜轉車架。780服務嘅柴斜無地鐵到,而且可以接駁9同14,點解會衰 ...

和合石都冇地鐵到,咁就會好客咩
唔好玩啦
qunow 發表於 2021-4-18 00:06 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-4-17 21:22

依家變種病毒都入左社區

30X不如話數碼港少客多過中環少客
另外,有關班次,喺東區區議會近一次會議上,運輸署同巴士公司都有講過話如果減班後監察住情況見到唔夠載就會加密翻班次
CRH5 發表於 2021-4-18 00:36 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-4-17 21:33
講真,2號西行就有得做,紓緩619的需求。(要留意,長途做流水已經係公認事實)。
但東行就真係獨市位不足 ...

老實講,西行去灣北/中環的話,上 18P 都唔會上 2 啦
2 號西行最弊既係經過好多得單線既路,由入大坑,到吿士打道/摩頓台天橋,再到內吿都係單線,塞起上黎真係
而且 18P 相對比較密

東行的話,講真如果係中環電車路都唔會行返入交廣/怡和/大會堂搭 2 仔返東區,原本 18 批客真係倒晒落地底咁濟
金鐘灣仔就 23 密咁多、覆蓋率高咁多
真係淨係 cover 到上環、中環碼頭同香港站、大會堂個頭
珀島魚蛋 發表於 2021-4-18 00:56 | 顯示全部樓層
有陣時摩頓台影完車趕住去中上環灣仔2係首選
個人希望18入大坑
psypericarp 發表於 2021-4-18 00:57 來自手機 | 顯示全部樓層

東行既話都唔會揀2號,北角炮台山一定係619/18 /18P -> 25 -> 2,皆因2號經既地方太塞車,所以大部分都會選擇18/18P,揀2號如果d人都係去灣仔近內告個邊,一定大有人在,只係多少人