hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 933 4月26日開線
開啟左側

[路線消息] 933 4月26日開線

ccchhhuuunnn 發表於 2021-5-6 13:00 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2021-5-6 12:53
下唔通唔會影響都會票?咪玩啦。

八達通正價港鐵一樣平過晒307 681那d,你又唔講? ...

都會票唔使連續買享受優惠價喎
何況原價都係400幾蚊

東鐵月票你自己講先嘅

ccchhhuuunnn 發表於 2021-5-6 13:01 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-5-6 12:49
荃葵東九,只係搭半條綠線/半條紅線
但沿線既38/42C/40都做到風生水起,大窩口站/葵興站都有人龍
港島東 ...

38/42C/40做到風生水起,其實主要靠東九龍/九龍灣/觀塘發展同周邊連帶嘅商業活動
但東區就算太古返工周圍都冇乜連帶商業活動
castanopsis 發表於 2021-5-6 13:11 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-5-6 13:01
38/42C/40做到風生水起,其實主要靠東九龍/九龍灣/觀塘發展同周邊連帶嘅商業活動
但東區就算太古返工周圍 ...

東九做CBD2係一回事
38/42C/40/290系,早繁西行下繁東行都頂曬閘,明顯係住宅區多客去荃葵
當然東九人口就一定多過東區,但無人叫933拆到好似東九線咁散
933學290掃曬葵興芳荃市,單係做港島東居民生意,都已經夠客
不過我認同港島只做太古鰂魚涌,客量唔多夠穩陣
一直建議糖水道落橋停埋北角同做埋筲箕灣

我覺得你立場真係有啲矛盾
一方面你覺得荃葵<>東區,無 荃葵<>東九、荃葵<>將軍澳 咁多客
另一方面你為咗荃市快<5分鐘,建議葵興芳分開處理,933楊屋道上跑道
咁你究竟覺得夠客定唔夠客?

castanopsis 發表於 2021-5-6 13:15 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-5-6 12:25
龍德街個站改唔到既話,其實正路應該跟N930行法,起碼近民居同商業區,不過後疫情年代,港島返工既人少左,市民 ...

930走線都已經夠恐怖,仲跟N930,荃市有客剩都偷笑
龍德街個站,我覺得繁時可以留返幾班車出東區
但非繁實在無乜需要,反正佢地食正930X尾站,其實轉車尚算方便
全日既跟返290/40始終最實際

ccchhhuuunnn 發表於 2021-5-6 13:26 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-5-6 13:11
東九做CBD2係一回事
38/42C/40/290系,早繁西行下繁東行都頂曬閘,明顯係住宅區多客去荃葵
當然東九人口 ...

冇矛盾,主要係唔同時段問題,始終繁忙時間客>>>>>>>非繁,一大截去咗地鐵剩低嘅餅碎都仲有唔少
繁時逆向(朝早東區>荃灣,黃昏荃灣>東區)相信夠客行跟290/40行葵涌道,即使有一大部份走去搭地鐵
全日喺葵涌道就好難同地鐵競爭,做返荃灣(西)特快同轉乘好過
Ricky403 發表於 2021-5-6 13:46 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-5-6 13:26
冇矛盾,主要係唔同時段問題,始終繁忙時間客>>>>>>>非繁,一大截去咗地鐵剩低嘅餅碎都仲有唔少
繁時逆向 ...

行楊屋道唔會比行葵涌道快太多,慳唔到幾部車,但站位偏離大半荃灣市執少好多客
不過確實平日非繁客量無乜保證,先抄九巴33拆33B咁開條933B由繁時逆向同假日做起囉
.
ccchhhuuunnn 發表於 2021-5-6 14:23 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2021-5-6 13:46
行楊屋道唔會比行葵涌道快太多,慳唔到幾部車,但站位偏離大半荃灣市執少好多客
不過確實平日非繁客量無 ...

同意參考33B可以由繁時逆向同假日做起
近年荃灣西大興土木,荃灣down town其實都已經局部轉移返荃灣西/楊屋道/沙咀道一帶,比荃灣站附近更旺(呢個直頭係有招標線嘅原因)

現時933亦都可以考慮由荃灣西延長經大河道去愉城嗰邊就更好
大河道都近眾安街都叫做包埋

kay 發表於 2021-5-6 16:02 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-5-6 13:15
930走線都已經夠恐怖,仲跟N930,荃市有客剩都偷笑
龍德街個站,我覺得繁時可以留返幾班車出東區
但非繁 ...

呢個咪你一向問題law
龍德街唔近鐵路連服務都唔比
剩係識得發你既夢
無視居民需要

不過巴士公司對東區線愛理不理
就算閣下講到需求幾大又有咩用

做生意唔係睇對自己有利既野
而係睇最壞情況下蝕幾多

好似新城
一年正正常常可能都係賺一億
但最差一年蝕十億
依家都無心機做

需求大既話,九巴都應該搶住黎做
但睇九巴作風,有無得做應該都估到
世界很簡單 人類很複雜
384047x 發表於 2021-5-6 16:25 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-5-6 16:02
呢個咪你一向問題law
龍德街唔近鐵路連服務都唔比
剩係識得發你既夢

龍德街全日(非繁)位係邊?你都幾好笑
龍德街連海濱要條兩繁開雙向班次既東區線足矣,非繁過海930x轉啦
本身去東區非繁需求唔係高仲要做非全日位?仲要痴住930x?
呢個咪你同幾位版友一向問題law
所有巴士線要加強服務就一定係全日,反正全日一定比拆線好xd
永遠只會用全日需求去睇一條線應該點做,從來唔識點樣分開睇兩繁同非繁既需求
唔識逆向思維睇埋東區需求唔係問題,唔識睇巴士公司之間會有競爭係stupid,但連非繁同兩繁需求都唔識分仲話人地有問題,不如自己檢討下

......

其實我入黎只想問下930a/x尤其上午班次而家客量有冇跌?講真930x行沙咀道,受影響應該冇930a咁大
Ricky403 發表於 2021-5-6 16:38 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-5-6 14:23
同意參考33B可以由繁時逆向同假日做起
近年荃灣西大興土木,荃灣down town其實都已經局部轉移返荃灣西/楊 ...

再多都係荃灣西站新商場一帶
嗰帶無論行青公沙咀道定楊屋道都無影響
但係仲有路德圍千色店嗰邊呢
要人行到楊屋道就做唔到
利申:地頭蟲
.